Růsek hostuje z brněnské Zbrojovky a v základní sestavě dostal příležitost v posledních třech duelech. Znojmo v nich zdolalo Opavu 2:1, Sokolov 3:2 a naposledy vyhrálo v Pardubicích 1:0. „Ze začátku jsem moc nehrál, protože jsem jezdil s reprezentací a o hodně zápasů jsem přišel. Asi jsem z toho vytěžil zatím maximum, co jsem mohl,“ říká český reprezentant do devatenácti let.


Forvard si postupně zvyká na nové spoluhráče a projevuje se to na znojemských výsledcích. „S některými kluky se hledám, od některých už vím, co mám čekat a vyhovíme si. Jsme spolu ani ne dva měsíce, všechno si postupně sedne, stmelujeme se,“ popisuje.
Se svými 187 centimetry má od trenéra Jiřího Balcárka jasné pokyny. „Když hrajeme pod tlakem nebo venku, chce, abych podržel balon na hrotu, sklepl ho, abych uhrával souboje a pomohl týmu,“ přibližuje Růsek, který za Zbrojovku posbíral tři prvoligové starty. „Druhá liga je běhavější, soubojovější než první, tam je to víc o taktice, hráči se musí pohybovat ve správných prostorech,“ srovnává.

Fotbalisté Tišnova (v bílém). Ilustrační foto.
Tišnov jasně přejel Tasovice, nasázel jim sedm gólů


Se Znojmem ve středu trápil hvězdami natřískanou pražskou Spartu, která ve třetím kole Moc Cupu zvítězila na jihu Moravy těsně 1:0. „Pro nás to byla odměna a šli jsme si utkání užít. Trochu jsme cítili zklamání, ale myslím, že jsme předvedli dobrý výkon, ve druhé půli jsme Spartu rozhodně přehrávali. To je pro nás povzbuzení do další práce, že se můžeme konfrontovat i s mužstvy z první ligy,“ podotýká znojemský útočník.


Městský stadion v Horním parku navštívilo při pohárovém duelu 3100 diváků, čímž stanovili nový rekord zrekonstruovaného stánku. „Z Baníku jsem zvyklý minimálně na pět tisíc na zápas a atmosféra se Spartou byla fantastická. Takovou chceme každý zápas,“ přeje si na klubovém webu ruský stoper Znojma Arťom Mešaninov.


Se spoluhráči v neděli od půl osmé večer přivítá doma v devátém kole jedenácté Táborsko, které v Mol Cupu trápilo Teplice. Prvoligový favorit zvítězil po přestřelce 4:3. „Uděláme vše, abychom doma uspěli, ale bude to těžký zápas,“ uvědomuje si Růsek,“ který v Táborsku zná jediného hráče. „Asi jen Štohyho,“ zmiňuje bývalého spoluhráče ze Zbrojovky Jana Štohanzla.


Jihomoravanům v tabulce Fotbalové národní ligy patří pátá pozice, na vedoucí trojici Opava, České Budějovice a Hradec Králové ztrácejí jen bod. „Snažíme se probojovat do předních příček, ale zatím nemyslíme na postup,“ dodává Růsek.

Nejvyšší návštěvy na zrekonstruovaném Městském stadionu v Horním parku ve Znojmě
3100 (vyprodáno): Znojmo – Sparta Praha 0:1 (Mol Cup, 20. září 2017)
2450 (vyprodáno): Znojmo – Baník Ostrava 2:1 (FNL, 7. září 2016)
2168: ČR 21 – Moldavsko 4:1 (kvalifikace Eura 2017, 7. listopadu 2016)

Hokejisté Znojma drží v EBEL neporazitelnost.
Na EBEL si zatím zvykám těžko, říká znojemský útočník Marek Račuk