Karel Pelikán se stěhuje do Miroslavi. Bývalý kouč Moravského Krumlova se minulý týden upsal konkurenční Miroslavi. Jeho cíl u mužstva je jasný. Rvát se o čelo I. A třídy Jihomoravského kraje.

Sotva skončily fotbalové soutěže, většina týmů už brouzdá přestupovým trhem. A to nejen tím hráčským, ale i trenérským. Jasným důkazem je právě miroslavský fotbalový celek.

„Pana Pelikána jsme oslovili záměrně. V Miroslavi chceme pracovat koncepčně a on je ten typ trenéra, který splňuje všechny požadavky. V Moravském Krumlově to za poslední roky dokázal,“ vysvětlil důvod angažmá manažer miroslavského týmu Martin Chlad.

Pelikán ale nebyl jediným adeptem na post trenéra. „Chtěli jsme k mužstvu trenéra, který by se vyznal v jhomoravském fotbale, netrénoval jen kvůli penězům, byl fotbalovým nadšencem a hlavně byl schopen pracovat výhledově s mládeží,“ upřesnil rozhodnutí klubu Chlad.

Představa fotbalového vedení je jasná. Rádi by do A-týmu postupně začlenili mladé fotbalisty z dorostu a začali více využívat hráčů z béčka. I když se mnoha fanouškům zpráva o novém trenérovi zdála podivná, všichni věří, že to bylo správné rozhodnutí.

„Na tom, že jsme ho oslovili, se jednohlasně shodlo nejen celé vedení, ale i všichni hráči áčka. Teď jen doufáme, že nám toto rozhodnutí brzy ponese ovoce a nový trenér najde s hráči společnou řeč,“ doufá manažer Miroslavi.

I novopečený trenér si jednání s vedením miroslavské kopané pochvaluje. „Nabídek jsem měl víc, ale rozhodl jsem se pro tu, která má pro mě větší smysl. V Miroslavi se hodně zaměřují na mládež, což je ta správná cesta. Domluvili jsme se na dlouhodobější spolupráci, třeba i pět let. Ale nikde není napsáno, že si po roce nebudu balit kufry,“ upřesnil Karel Pelikán.

Ten po vojně působil v Miroslavi i jako hráč. Jeho dvouleté angažmá ale narušil návrat do jeho rodného Moravského Krumlova, kde strávil další tři roky.
Do přípravy vstoupí miroslavští fotbalisté už zítra. Hráči by měli pod vedením Karla Pelikána trénovat až čtyřikrát týdně, přičemž by měli sehrát čtyři přátelská utkání.

Tím prvním je zápas s Hrušovany nad Jevišovkou, který fotbalisté odehrají třináctého července.

„Přípravu už mám naplánovanou. Měla by být hodně kvalitní. Je tu sice mladé mužstvo, ale já osobně v něm vidím velkou perspektivu,“ uzavřel novopečený kouč Miroslavi.

Karel Pelikán
Narodil se 29.6.1964 v Moravském Krumlově, vyučil se jako montér.
Hráčská kariéra:
S fotbalem začínal v Miroslavi. Po splnění vojenské služby zde hrál aktivně dva roky a poté odešel na tři roky do Moravského Krumlova. Hráčskou kariéru zakončil v Rakšicích zhruba ve třiceti letech.
Trenérská kariéra:
Ve čtyřiatřiceti letech poprvé trénoval A-tým Moravského Krumlova, kde později skončil z vážných rodinných důvodů. Před osmi lety postoupil s A-týmem mužů do I.A třídy, ale o rok později byl odvolán. V roce 2004 se na přání hráčů znovu vrátil na moravskokrumlovskou lavičku, kde o rok později slavil postup do krajského přeboru.

Pelikán: Fandím slušnosti, fair–play hře a především týmu, který trénuji
V neděli oslavil čtyřiačtyřicáté narozeniny a zároveň změnil své působiště. Řeč není o nikom jiném, než o dlouholetém trenérovi Moravského Krumlova Karlu Pelikánovi. Ten v uplynulém sezoně pracoval s týmem na záchraně krajského přeboru, což se mu podařilo. Od příští fotbalové sezony se ale krumlovský rodák ocitne na lavičce konkurenční Miroslavi, která záchranářské boje nezvládla.
V Moravském Krumlově jste trenérské křeslo okupoval celkem dlouho. Co vás vedlo k tomu, abyste ve vašem bydlišti s trénováním skončil?
Byl jsem u týmu už dlouho a mužstvo potřebovalo trenérskou změnu. Proto jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. Už jsem nemohl týmu moc dát, a proto bude pro jeho růst lepší nový trenér. Tým musí dostat nový impuls.
Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu na moravskokrumlovské lavičce?
Sezona pro nás nezačala vůbec dobře. Měli jsme hodně těžký los v úvodu soutěže a nakupilo se nám mnoho zranění. I kvůli naší naivní a nedisciplinované hře jsme se po deseti odehraných kolech potáceli v sestupových vodách. Pak si přece jen hráči nechali říct a vrátili se ke hře, která jim sedí a kterou ovládají. Zimní příprava včetně soustředění byla z mého pohledu velmi dobrá, což se projevilo i na jaře, kdy už bylo mužstvo v plné síle. Dokázali jsme vozit body i z venku, což bylo pro další vývoj velmi důležité. Zhruba čtyři kola před koncem jsme byli v podstatě zachráněni. Takže v konečném zúčtování můžu být spokojen.
Jdete trénovat do Miroslavi. Jak jste se k tomuto mužstvu dostal?

Byl jsem požádán funkcionáři a manažerem Miroslavi . Po posledním utkání proběhlo s vedením miroslavské kopané naše první setkání. Nakonec jsme našli společnou řeč a domluvili se na naší spolupráci.
Probíhala jednání už dlouho?
Jednání probíhala intenzivně zhruba týden, avšak ne jenom s Miroslaví. Pro Miroslav jsem se rozhodl díky skvělému zázemí, mladému a dobrému týmu, jednotné podpoře mé osoby celým vedením včetně hráčů A-týmu.
Jaké byly ostatní nabídky?
Bylo jich víc, ale žádná mi nepřišla lepší, než ta z Miroslavi. Dvě jsem měl z Brna a jednu ze znojemského okresu. Víc ale prozrazovat nebudu.
Miroslav budete trénovat v I. A třídě. Nebude to pro vás krok zpět?
Nemyslím si, že je to krok zpět. Miroslav má mladý perspektivní tým. Věřím, že s hráči najdeme společnou řeč a odvedeme kus dobré práce, čímž by měly být přední příčky v I. A třídě. Není důležité, jestli trénujete krajský přebor, I. A. třídu, nebo okresní přebor. Důležité je, jestli se hráči chtějí zlepšovat a něco dokázat. Ne vždy to jde hned. Někdy to velmi bolí, ale na konci cesty se vždy úspěch dostaví. Pokud je člověk poctivý k sobě i k druhým, musí se to časem někde projevit.
Jdete do konkurenční Miroslavi. Nemáte strach z reakce krumlovských fotbalistů, funkcionářů či fanoušků?

Ne, nemám. V Moravském Krumlově jsme se rozešli jako normální lidé. Řekli si vše, co bylo potřeba, a to byl konec. Prostě hráči potřebují nový impuls. Bereme to všichni stejně. Něco starého končí, něco nového zase začíná.
Co si od nového angažmá slibujete a na jak dlouhé spolupráci jste se s vedením miroslavské kopané domluvili?

V Miroslavi jsme se domluvili na koncepční práci v horizontu až pěti let. Chceme pracovat s mladými fotbalisty a pokud to bude možné, chceme do A-týmu zařadit i fotbalisty z béčka. Tím chci zároveň říci, že pokud nebude Miroslav s mou prací spokojena, můžu se za půl roku nebo rok klidně poroučet. S tím musí počítat každý trenér. Zároveň vím, že za mnou nepřišli jen kvůli jedné sezoně.
Jak by měla vypadat taková koncepční práce, kterou zmiňujete?
V Miroslavi není filozofií mít v mužstvu více cizinců než domácích. S tím nelze než souhlasit. Vím, že Miroslav vynakládá hodně finančních prostředků na mládež. Pokud uděláte pro mládež maximum, vše se odrazí v konečné fázi. A to jsou dospělí. Zažil jsem na některých stadionech v krajském přeboru fanoušky, kteří ani neznali svoje vlastní hráče. Myslím si, že to není dobře.
Komu teď budete více fandit? Bude to Moravský Krumlov nebo Miroslav?
To je těžká otázka. V Miroslavi jsem chodil do měšťanky, mám tam spoustu přátel a kamarádů. A to bez ohledu na to, zda jsem bývalým trenérem Moravského Krumlova. V Krumlově žiji už skoro dvacet let a to stejné vnímám i tady. Fandím slušnosti, fair-play hře a týmu, který momentálně trénuji.