Poprvé po zhruba měsíčním odpočinku vyběhli fotbalisté 1. SC Znojmo na umělý fotbalový pažit. Včera ve čtyři hodiny odpoledne si je nechal trenér Michal Sobota nastoupit na nový povrch tréninkového hřiště v Horním parku a zahájil neoblíbenou zimní část přípravy. Fotbalisté při ní budou především posilovat, běhat, ale díky novému hřišti i trénovat s míčem.

„Teď nás čeká zimní část přípravy a to áčko i béčko dohromady. Pak pojedeme na turnaj do Brna a čekají nás i další přípravné zápasy. Díky tomu, že jsme na podzim neodehráli kvůli počasí poslední zápas, tak se nám o čtvrnáct dnů zkrátila zimní příprava. Budeme to muset nahnat,“ posteskl si včera trenér Sobota.

První tři týdny čeká fotbalisty především kondiční posilování a nabírání fyzičky. „Potom přejdeme i na práci s míčem. A to především díky tomu, že máme k dispozici nové hřiště s umělým povrchem,“ řekl kouč.

Znojemský tým čeká do prvního soutěžního hvizdu i několik kvalitních utkání, ve kterých se představí třeba proti prvoligové Sigmě Olomouc.

„Bude to makačka. Trenér nás určitě šetřit nebude. I to patří k fotbalu a já osobně se na zimní přípravu dost těším,“ přiznal jeden ze stoperů Znojma Michal Šuráň. A má se na co těšit. Kromě několika kvalitních přípravných zápasů se fotbalisté možná podívají i do Itálie.

„Chtěli bychom zkvalitnit hráčům zimní přípravu týdenním soustředěním v Itálii. Vše je ale zatím v jednání,“ řekl již minulý týden majitel klubu Ota Kohoutek.

Po podzimu je znojemský tým v čele tabulky. Má za sebou nejúspěšnější vstup do sezony za poslední roky. I když to tak na začátku sezony zdaleka nevypadalo. „Vždycky přijde nějaká krize, ale ta se musí společnými silami překonat,“ vzpomněl na nelehkou jarní část loňské sezony Kohoutek.

I přes nabídky z vyšších soutěží by měl zůstat znojemský tým vesměs pohromadě. Ze Znojma odchází pouze levý bek Zich. Už teď je naopak jisté, že Znojmo posílí útok. K týmu se vrací staronová tvář – útočník Nenad Pleš a krajní záložník Martin Vavřík.

Do zimní přípravy by se měl zapojit i Lukáš Podzemský, kterého v létě zasáhlo nečekané zranění. K němu by se v průběhu sezony měl přidat i nejlepší střelec Znojma Gregor Kováč, který se podrobil operaci křížového vazu.

„Kováč je pro nás klíčovým hráčem. Počítáme, že se v průběhu března zapojí do tréninkového procesu,“ uzavřel Kohoutek.