Znojemští fotbalisté získali v tabulce Moravskoslezské fotbalové ligy další tři cenné body. V šestém kole, které se ve Znojmě hrálo kvůli vinobraní netradičně už v sobotu odpoledne, porazili znojemští fotbalisté rezervu Brna, a to nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Střelcem jediné branky utkání se stal Matúš Minarech, který v šedesáté minutě proměnil trestný kop.

Zápas byl od samého počátku pořádně vyhecovaný. Emoce na hřišti, emoce v hledišti, souboje o míč, osobní střety. To vše vytvářelo parádní atmosféru derby dvou jihomoravských celků.

„Utkání s Brnem jsou vždycky nervózní a hodně napjatá. Oba celky to vždy berou jako pravé derby,“ vypozoroval trenér domácích fotbalistů Michal Sobota.

A hned pro toto tvrzení našel pádné důvody.

„Spousta hráčů, která je teď tady, hrávala předtím v Brně. A zase někteří, kteří jsou teď v Brně, hájili kdysi znojemské barvy. Tato dvě mužstva jsou prostě hodně provázaná,“ vysvětlil nervozitu na hřišti.

To trenér hostujícího celku Petr Maléř spatřoval příčiny čtyř žlutých karet, které rozhodčí v utkání jeho svěřencům udělil, někde jinde.

„Znojmo má prostě svoje hráče–provokatéry, kteří umí ostatní vyhecovat. A naši kluci si taky nenechají nic líbit, z toho potom plynou ty žluté karty, které jsme dneska viděli,“ soudil Maléř.

Šance byly na obou stranách


Ačkoli v prvním poločase diváci branku neviděli, rozhodně se bylo na co koukat.

Hned v páté minutě zahrávalo Znojmo rohový kop a ve skrumáži před brněnským brankářem Hrdličkou chybělo Matúši Lackovi jen málo k tomu, aby otevřel skóre zápasu.

O pár minut později zase prověřil Hrdličkovu pozornost Pavelka, který nebezpečně hlavičkoval centrovaný míč. Branka z toho ale nebyla.

Brno se dostalo ke slovu ve dvanácté minutě, kdy přímý volný kop zahrával Schneider. Znojemskému gólmanovi Hrubému vypadl balon z náruče a byla jen náhoda, že u něj v té chvíli nestál žádný z hostujících hráčů, aby míč dorazil do sítě.

Po celý první poločas pokračovaly oba celky v útočně laděném fotbale, který byl pro diváky velmi líbivý.

Branky se ale dočkali až po přestávce.

Minarechova úspěšná penalta


V šedesáté minutě si celý stadion zakřičel: „Ruka!“ Tou se provinil jeden z brněnských hráčů, což viděl i hlavní rozhodčí Paták. Nařízenou penaltu šel kopat Matúš Minarech.

A nemýlil se. Brněnský brankář Hrdlička šel v bráně na úplně opačnou stranu, než na kterou napálil balon Minarech. Znojmo mělo důvod k radosti. Ujalo se těsného vedení 1:0.

A to si už udrželo až do závěrečného hvizdu sudího. Brnu nepomohly ani tři nastavované minuty. Znojemského gólmana Hrubého překonat nedokázalo.

„Po vyhraném utkání v Bystrci jsme potřebovali body potvrdit doma. Rozhodně to nebylo lehké střetnutí, ale to jsme ani nečekali. Pro diváky to určitě musel být pohledný zápas, i když padla jen jedna branka,“ zhodnotil celé derby domácí trenér Sobota.

Kouč hostujícího celku Maléř by bral spíše remízu.

„Z mého pohledu měl zápas skončit remízou, bohužel jedna hrubá chyba našeho hráče nás stála body, pro které jsme si sem jeli. Nevezeme ale ani jeden,“ smutnil po utkání Maléř.

Další utkání čeká znojemské fotbalisty v neděli třiadvacátého září na půdě Olomouce.


Jak šly minuty -pod mikroskopem Rovnosti: 1. SC Znojmo – FC Brno B

1. Rozhodčí hvizdem do své píšťalky zahajuje utkání.

5. První rohový kop zahrávají domácí. Matúši Lackovi chybí jen málo k tomu, aby otevřel skóre utkání.

9. Domácí Pavelka nebezpečně hlavičkuje centrovaný balón, hostující gólman Hrdlička se při zásahu pořádně protahuje.

12. Přímý volný kop Brna zahrává Schneider. Domácímu brankáři Hrubému míč vypadává z náruče, ale k dorážce se nikdo z brněnských fotbalistů nemá.

18. Hanák míří dělovkou těsně nad břevno znojemské brány.

26. Minarech centruje z pravé strany před Hrdličkovu bránu, chybí ale někdo, kdo by dopravil míč do sítě.

33.
Nepříjemný střet v hlavičkovém souboji absolvuje Pacák, kterého musí ošetřit lékaři. V jeho obličeji se dokonce objevuje krev.

45. Stoprocentní šanci ke skórování zahazuje tváří v tvář Hrdličkovi Švarc.

52. Ivan Lacko centruje na volného Pacáka, ten ale míří velmi nepřesně a míč jde mimo bránu.

59. Celý fotbalový stadion společně křičí „ruka“. Prohřešku jednoho z brněnských hráčů si všímá i hlavní rozhodčí a nekompromisně nařizuje penaltu.

60. Minarech – 1:0. K nařízené penaltě si míč staví Minarech. A míří přesně. Brněnský gólman Hrdlička jde na úplně opačnou stranu, než na kterou míří balón z kopačky znojemského útočníka. Znojmo se ujímá těsného vedení.

74. Dvě velké šance v krátkém čase po sobě připravuje znojemský Lacko pro své spoluhráče, obě zůstávají nevyužity.

78. Po několika standardních situacích Znojma se také Brno dostává k rohovému kopu. Skrumáž hráčů před gólmanem Hrubým je nepřehledná, znojemský brankář si v ní přesto nachází cestu k míči a zachraňuje jednobrankové vedení domácích.

84.
K parádnímu sólu se na své půlce rozbíhá Pavelka a kličkuje mezi hostujícími hráči. Za půlící čárou ale zakopává a ze šance není nic.

90. Rozhodčí ukončuje zápas.

 

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Stránky klubu 1. SC Znojmo