Hráčům 1. SC po nich patří vedoucí příčka ve Fotbalové národní lize. „Jsem strašně rád, že se mi podařilo prosadit a odehrál jsem všechny zápasy oproti minulému roku ve Slovácku, kdy nebylo vytížení takové. Člověka nebaví jenom trénovat," sděluje třiatřicetiletý zadák nebo bývalý hráč brněnské Zbrojovky Mezlík, nejstarší muž znojemské kabiny.

Po podzimním vytížení už jste se těšil na odpočinek?

Ani ne. Protože jsme vyhrávali, hlava to bere jinak. Únava se tolik nevnímá, jako když se prohrává. Když máme zápasy a adrenalin, kvůli kterému se to dělá, snáší se únava daleko líp.

Přes vánoční svátky si dáte od sportu úplně oraz?

Teď mám klid, možná si půjdu zahrát ping pong, ale snažím se od konce sezony od sportu úplně oprostit, odpočinout si. Po Vánocích do Nového roku a po něm už máme individuální tréninkový plán, takže už do toho zase najedu. Snažím se, aby hlava vypnula aspoň na tři týdny, abych se těšil na další práci, máme dobře rozehranou sezonu.

Jak prožíváte vánoční svátky?

Měly by znamenat klid, ale většinou je to shon. Hlavně mě mrzí, že není na Vánoce poslední léta sníh, který k nim patří. Jinak jsem rád, že máme volno od fotbalu, vypneme hlavu od povinností a užijeme si odpočinek.

Takže rád vzpomínáte na dětství, kdy Vánoce provázel sníh a led?

Mrzí mě, že sníh není, už jen kvůli kulise. Vánoce budou na blátě a vypadá to, že začíná jít o setrvalý stav.

Láká vás tedy nějaká dovolená na sněhu?

To zase ne. Možná vyrazíme na jeden, dva dny na otočku do Rakouska, ale nic dlouhého. Za teplem v zimě určitě ne.

Shon máte spojený s přípravou na Vánoce kvůli dětem?

Nemám děti, ale sestra má tři holky, od přítelkyně mají sourozenci také, takže se kolem nich motáme.

Sejde se na Vánoce početná rodina?

Ani ne, jsme s přítelkyní sami. Až o prvním svátku vánočním a na Štěpána navštívíme moji rodinu a taky rodinu přítelkyně. Vystřídáme se u rodičů a sester. Potom objedeme babičky. Snažíme se s každým potkat a prohodit pár slov.

Dodržujete tradiční vánoční zvyky?

Snažím se přes den nejíst, potom čekáme na večeři. Od přítelkyně tedy vyžaduji, aby usmažila kapra. Ona ho sice ho nemusí, ale já ano. Takže si vždycky seženu dva tři kousky od kamarádů či příbuzných. Přítelkyně si dělá rybí filé s klasickým salátem. Potom si dáme dárky a sledujeme pohádky. Nic výstředního.

Dostáváte ještě dárky, které vás překvapí?

Přítelkyně má určitě něco vymyšleného, čím mě vždycky překvapí. Jsem zvědavý, co to bude letos. Dárky mám letos pořešené v předstihu. Nesháním je na poslední chvíli, starost odpadla.

Musíte se hlídat před cukrovím?

Když je na stole, beru si, když není, nikomu nic nevyčítám, ale na Vánoce na stole bývá. (úsměv) Teď je dobré, že to člověk ještě vysportuje. Půjdu běhat, pohyb tak bude a můžu si dovolit o něco víc. Uvidíme po kariéře, zda budu mít vůli ho na stole nechat.

Jak u vás vypadá silvestrovská oslava?

Většinou se domlouváme dvě tři rodiny se sestrami či kamarády, jdeme k nim, dáme si nějaké pivo, a bouchneme šampaňské na půlnoc. Žádné diskotéky a hromadné akce poslední dobou neprovozujeme. Silvestr slavíme spíš v klidu, aby se přivítal nový rok, žádná divočina.

Dáváte si novoroční předsevzetí?

To ne, nechci být pak ten, kdo je nedodržuje. (smích)

Co si přejete do nového roku?

Ať jsme zdraví, vyhýbají se nám zranění a ať se fotbalem, což je naše práce, bavíme aspoň tak, jako tento půlrok, který byl extrémně dobrý. Ať baví i fanoušky, kteří teď chodí ve větším počtu a dělá nám to radost.