Znojemští fotbalisté nedali v letošní sezoně pražskému Vyšehradu žádnou šanci. Ročník odstartovali na jeho hřišti jasnou výhrou 4:0 a nyní zakončili se stejným soupeřem sezonu ještě jednoznačnějším výsledkem 8:1.

I přes setrvání v druhé nejvyšší soutěží se tak divákům omluvili za nevydařený duel s Vlašimí, který je stál postupové ambice. „Částečně jsme se omluvili za výsledek s Vlašimí. Převládá však pocit, že jsme nepostoupili. Kdybychom vyhráli 8:1 a zároveň postoupili, tak by to bylo parádní," poznamenal znojemský stratég Radim Kučera, jenž byl vyhlášen trenérem sezóny Fotbalové národní ligy.

Duel začal nepřesnými střelami z dálky na obou stranách. Za Znojmo zkoušel štěstí David Helísek, ze strany Vyšehradu poté Luboš Tusjak. O něco přesnější byl o chvíli později talentový útočník Znojma Patrik Bogner, který v pádu minul bližší tyč jen o centimetry.

V šestadvacáté minutě se už domácí radovali. Z celkem nenápadné akce se míč dostal do pokutového území, kde jej Rostislav Šamánek patičkou vrátil Bognerovi, který poslal míč za brankovou čáru. Vyšehrad mohl záhy odpovědět. Hlavičku Pavla Vyhnala, jenž mířila do brány, v poslední chvíli zneškodnil Libor Žondra.

Slovo si proto vzali opět domácí. Pokus Bronislava Stáni sice vyšehradský gólman Jiří Havránek stačil zneškodnit, ovšem před odchodem do kabin ještě jednou inkasoval. Byl to znovu Stáňa, když centroval na levou stranu, kde Rostislav Šamánek krásným volejem ke vzdálenější tyči nedal hostujícímu brankáři šanci.

Na začátku druhé půle Znojmo zvýšilo své vedení, když Šimon Šumbera zamířil přesně k pravé tyči. Snížit mohl opět Vyhnal, avšak pálil jen nad břevno. Za domácí byl blízko skórování Žondra, jenž v samostatném úniku nechal vyniknout pouze Havránka. Podobně si vedl Šumbera, který z bezprostřední blízkosti mířil vedle pravé tyče.

Tyto nevyužité příležitosti nemusely domácí tým příliš mrzet. Od sedmašedesáté minuty se s góly v síti Vyšehradu doslova roztrhl pytel. Nejprve se krásně z voleje ranou do horní části brány trefil Žondra.

O čtyři minuty později se mezi střelce zapsal David Ledecký, který skluzem dorazil neúspěšný pokus Kubilaye Yilmaze. Za další čtyři minuty se stav měnil znovu, když Havránek nedosáhl na hlavičku Daniela Odehnala. Sedmý gól v síti pražského týmu obstaral Šamánek. V samostatném úniku mířil k levé tyči.

Šest minut před koncem uzavřel gólový účet Znojma Ledecký, když po rozehrání rohového kopu poslal balón po zemi pro změnu na pravou stranu. „Do zápasu jsme šli s odhodláním bodovat a první půlhodina utkání nasvědčovala tomu, že se nám to může podařit. Pak jsme ale po našem faulu na polovině hřiště nezareagovali včas na rozehrávku domácích. Vinou této nekoncentrovanosti jsme inkasovali první gól, navíc z první střely, která šla na naši bránu. Od tohoto momentu by nás zachránil jen zázrak," uvedl asistent trenéra Vyšehradu Milan Kopřiva.

Čestný úspěch hostů zajistil Filip Drobílek, jenž strážce znojemské svatyně překonal pěkným obloučkem a zkazil tam Jiřímu Dolečkovi čisté konto. „Byli jsme o level lepší než Vyšehrad, což jsme potvrdili i osmi brankami, ale škoda toho obdrženého gólu v poslední minutě," řekl mladík ve znojemské ofenzivě Bogner.

Znojmo končí sezonu na třetím místě.

1. SC Znojmo – Slavoj Vyšehrad 8:1 (2:0)

Branky: 43. a 78. Šamánek, 71. a 84. Ledecký, 26. Bogner, 47. Šumbera, 67. Žondra, 75. Odehnal – 88. Drobílek. ŽK: 19. Soldát, 39. Egert, 77. Drobílek. Rozhodčí: Adámková – Myška, Šimáček.
 Diváků: 854.

Znojmo: Doleček – Mezlík ©, Vavřík, Odehnal, Helísek – Šumbera, Nepožitek, Stáňa (59. Ledecký) – Žondra, Bogner (59. Yilmaz), Šamánek (80. Njire).

Vyšehrad: Havránek – Matějka (46. Mysliveček), Soldát, Kvída (46. Drobílek), Šindelář, Kučera ©, Egert (60. Madej) – Tusjak, Prosek – Strnad, Vyhnal.