Dva ženské fotbalové týmy budou letos reprezentovat znojemský region. V Moravskoslezské divizi ve skupině C nastoupí celky Jevišovic a Tasovic. Zatímco jevišovické ženy mají za sebou roční zkušenost, Tasovice se objeví v ženském fotbale poprvé.

„Asi před osmi měsíci se dala dohromady parta holek, které chtěly kopanou hrát. Vedení oddílu jim slíbilo, že když vydrží trénovat, přihlásí je letos do soutěže," přiblížil vznik tasovického družstva současný trenér Lubomír Dítě.

Pět tasovických hráček odehrálo jaro v Jevišovicích. „Domluva byla taková, že když holky z Tasovic budou chtít odejít, tak můžou. Měli jsme i myšlenku spojit Tasovice a Jevišovice v jeden silný tým Znojemska. Ono dát dohromady jednu jedenáctku holek není vůbec jednoduché. Chodí do školy nebo už mají rodiny a děti. Tasovice se nakonec rozhodly založit svůj vlastní tým," popsala vedoucí celku jevišovických fotbalistek Iveta Bláhová.

Tasovice tak letos zřejmě čeká, co vloni jevišovický tým. „Tak trochu počítáme  s tím, že v soutěži moc vyhrávat nebudeme. Hodně holek se teprve učí pohybovat po hřišti, protože ani neprošly mládežnickými přípravkami," doplnil Dítě.

Ten začal tasovické ženy trénovat před měsícem. „Předchozí dva trenéři nemohli kvůli pracovním a rodinným záležitostem pokračovat, a tak holky přemluvily mě. Předtím jsem byl asistentem u béčka mužů. Už jsem chtěl s trénováním skončit, ale nakonec jsem zůstal," svěřil se tasovický trenér.

Jevišovice letos posílily a čekají lepší výsledky. „Obměnili jsme kádr. Přišly k nám zkušené hráčky, které hrály v Rakousku, a také jsme kádr omladili," sdělila Bláhová. Tým má za sebou dva přípravné zápasy, ve kterých ani jednou neprohrál.

„S Výčapy holky vyhrály 5:0 a pak remizovaly 0:0 s Moravskými Budějovicemi. Je vidět, že se za tu loňskou sezonu už někam posunuly. Posily určitě také přinesou zlepšení," věří Bláhová.

Potvrdit to mohou už tuto neděli, kdy jedou na hřiště do Kotvrdovic. „Loni jsme tam prohrály gólem v poslední minutě. Domácí publikum to tehdy komentovalo, že prohrál lepší tým. Chystáme se tam nějaký bodík získat," prozradila vedoucí oddílu.

Pikantní bude duel třetího kola, kdy se v Jevišovicích odehraje derby ženských týmů ze Znojemska. „Určitě to bude zajímavé, protože téměř polovina tasovického týmu hrála za nás," dodala Bláhová.

Ženský fotbal hrávaly Božice. Pak ale nastala pauza a až vloni  vznikl ženský tým v Jevišovicích.