Trenér, který si za vystoupení svého mužstva v letošním ročníku vysloužil nominaci na nejlepšího kouče nejvyšší soutěže, se vrací do týmu, se kterým spojil velkou část hráčské i trenérské kariéry. „Rozhodlo moje srdce. Cítil jsem, že se mám vrátit," prohlásil Kalvoda.

Vedení hanáckého klubu jméno nového kouče potvrdí až v pátek. „Otázka trenéra je pořád v jednání, nic není podepsané. Jednáme jak s Leošem Kalvodou, tak s dalšími kandidáty," pronesl sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.

Kalvoda přesto podle dostupných informací podepíše dvouletou smlouvu. Před jedenatřiceti lety se jako hráč podílel na posledním olomouckém postupu do nejvyšší soutěže. Teď upřednostnil hanáckou nabídku i před prvoligovým angažmá v Bohemians 1905. „Sigma do ligy patří. Okusil jsem tady velký fotbal a chci ho sem vrátit," pravil šestapadesátiletý kouč.

Začíná hledání

Znojmo tak po dvou letech shání nového trenéra. „Odchod Leoše je pro nás velká ztráta, ale za jeho práci mu můžu jen poděkovat," pravil majitel znojemského klubu Ota Kohoutek.

Na sehnání Kalvodova následovníka má čas do 23. června, kdy mužstvo zahájí přípravu. „Máme tři kandidáty, kteří mají zkušenosti z první a druhé ligy. Hledáme kouče, který se smíří s naší koncepcí," nastínil Kohoutek.

Znojmu začíná zcela nová etapa. Ve druhé lize, bez oblíbeného stratéga, který se podílel na chodu klubu, a s dost obměněným kádrem. „Chceme tým postavit na mladých hráčích, kteří mají ke Znojmu vztah. Pokusíme se vybudovat kádr z našich hráčů, které udržíme pohromadě. A za tři roky se můžeme znovu vrátit do ligy," vyhlížel majitel.

Jihomoravský klub už po sezoně opustil Nermin Crnkič, který se vrátil do Jablonce, a Václav Vašíček, jemuž skončilo hostování z Olomouce. Další odchody budou následovat. „Není tajemství, že Hrubý chce pokračovat v první lize, že je zájem o Mudru. Možná přijdeme i o Hnaníčka," doplnil Kohoutek. O brankáře Vlastimila Hrubého se usilovně zajímá Jablonec.

Otazník visí nad pokračováním už osmatřicetiletého matadora Todora Yonova, klub nepočítá se stoperem Martinem Hudcem, který stihl jen pět podzimních utkání, do jara vůbec nezasáhl. „Bohužel je hodně náchylný ke zraněním a jde o riziko dát takovému hráči smlouvu. Nevidím reálně, že bude dál ve Znojmě," potvrdil Kohoutek.