Fotbalisté mužstva 1. SC Znojmo jsou na druhém místě druholigové tabulky. Jen kvůli horšímu skóre, než má tým Bohemians 1905, soutěž nevedou. Znojemský klub tím potvrzuje vzestupnou úroveň. Prezident klubu Oto Kohoutek nehledí ale jen na mužský celek, záleží mu také na rozvoji mládežnického fotbalu ve Znojmě.

Letošní vánoční svátky asi strávíte v klidu, když se mužstvu tak daří…

Bezesporu jsme s aktuální situací v klubu spokojeni, zejména s průběhem podzimní části. Neznamená to ale, že během svátků budeme jen odpočívat. Už teď pracujeme na tom, abychom tým vhodně doplnili. Objevuje se zájem prvoligových klubů o některé naše kmenové hráče, což je výsledek atraktivní hry, kterou jsme předváděli a pohybovali se v tabulce na nejvyšších příčkách.

V historii našeho klubu je to vůbec největší úspěch, kterého jsme docílili. Neznamená to ale, že usneme na vavřínech a budeme se kochat pohledem na tabulku, že jsme druzí. Jsem rád, že jdeme s klubem stále nahoru a že se pořád posunujeme dál a dál a v tom chceme i do budoucna pokračovat.

Už víte, kteří hráči na hostování ve Znojmě zůstanou i dále?

Měli jsme několik nováčků, kteří se dobře zapracovali nejen na hřišti, ale i mimo něj. Měli skvělý přístup v tréninku a morální jednání směrem ke klubu. Jednáme s jejich mateřskými oddíly o jejich dalším uvolnění do Znojma. Chtěli bychom mít jasno v průběhu ledna, abychom do konce ledna měli hráčský kádr uzavřený a měli měsíc na společnou přípravu, než vyrukujeme do bojů v jarní části.

Máte v plánu i nějaké posily, že by někdo přestoupil a nebyl jen na hostování?

Vedeme jednání s kluby, které mají zájem o naše dva až tři hráče. Pokud bychom se dohodli na jejich odchodu, budeme utržené prostředky investovat do nákupu dalších hráčů, které máme sportovním úsekem vytipované.

Co kdybyste druhou ligu vyhráli?

Když jsme letos do soutěže vstupovali, tak jsme vůbec neměli tušení, že přezimujeme na druhém, postupovém místě, a to se stejným počtem bodů jako první exligový tým Bohemians 1905. Tento výsledek pro nás ale neznamená, že bychom si mysleli, že máme body nahrané a stačí nám na jaře jen čtyři body, abychom se zachránili. Naopak se budeme snažit udržet tým pohromadě, popřípadě sehnat vhodné doplnění, abychom zůstali na vrcholu tabulky co nejdéle. Letošní novinkou je, že tým ve druhé lize, který skončí první nebo druhý, dostane finanční prémii. Soutěž to tím zatraktivňuje i pro kluby, které nemají takové zázemí, aby mohly hrát první ligu a přímo postoupily. Chceme hrát co nejvýše a docílit co nejvyššího umístění. Kdybychom skončili první nebo druzí a mohli hrát na výjimku první ligu v jiném městě, tak to pro nás není atraktivní. Hrát v Brně nebo v Jihlavě by znemožnilo znojemským fanouškům přímý kontakt se znojemským fotbalem. Chceme se identifikovat s městem Znojmem.

Málo fanoušků je nedostatek znojemského fotbalu. Co s tím hodláte udělat?

Snažili jsme se měnit termíny zápasů, ale to nám nepomohlo k tomu, co jsme očekávali. Nezbývá nám než dál hrát atraktivní fotbal a věřit, že časem se to změní. Od nového roku rozšíříme management klubu se zaměřením na lepší zviditelnění fotbalové značky 1. SC Znojmo nejen na Znojemsku, ale v celém Jihomoravském kraji.

Vy jste vlastně takový skromný oddíl…

To jsme. Hrajeme s rozpočtem, který se řadí na chvost druhé ligy. O to víc si cením, že jsme schopni poskládat mužstvo, se kterým že se můžeme pohybovat v jiných výšinách než kluby, které mají dvojnásobný rozpočet a jsou v tabulce daleko za námi.

Jaký je váš fotbalový sen?

Byl bych rád, kdyby se nám podařilo dlouhodobě stabilizovat pro Znojmo druhou ligu a zajistit adekvátní podmínky pro výchovu mládeže tak, abychom byli schopni vychovat vlastní a hlavně kvalitní hráče do budoucna. To je totiž ta jediná a správná cesta v kolektivních sportech vůbec.

Mládeži se v klubu se hodně věnujete…

Nevěnuji se pouze mužskému týmu, to bych asi dlouho nevydržel, ale je to klubová výkladní skříň. To je jasné. Veřejnost to tak i vnímá. Ale abychom byli dlouhodobě úspěšní, je potřeba stavět na silných základech. To znamená, že se musíme starat o výchovu mládežnických týmů a pak být schopni mladé hráče zapracovat do A týmu.

Mluví se o tom, že by se na stadionu vybudovalo umělé osvětlení, abyste mohli hrát večer. Už je nějaký posun v tomto směru?

Prioritou číslo jedna je pro nás vylepšení zázemí, a to hlavně se zaměřením na tréninkové plochy, jak pro mužský tým, tak i pro mládež. Na tomto záměru pracujeme už poměrně dlouhou dobu a není to vůbec jednoduché. Doufám, že se nám v příštím roce, nejpozději v roce 2014, podaří záměr dotáhnout do zdárného konce. Máme vytipované určité lokality tak, aby byly dostupné pro všechny fotbalisty.

Osvětlení je o spoustě jednání s institucemi, které poskytují na tyto záměry dotace. Jednáme o tom, zatím není nic konkrétního. Kdybych to řadil, tak je to priorita číslo dvě. Neděláme to proto, abychom splňovali podmínky pro účast v první lize, ale abychom umožnili našim fanouškům opět jiný hrací termín. Mohl by to být třeba pátek večer. Tím, že jsme na druhém místě, tak nám projevuje podporu i předseda fotbalové asociace pan Miroslav Pelta. V lednu přijede do Znojma a budeme jednat o možnostech využití dotačního programu přes FAČR a UEFA.