Za úspěchem znojemských fotbalistů stojí zkušený trenér Leoš Kalvoda. K týmu přišel před letošní sezonou a pod jeho vedením se mužstvu podařilo prodat své schopnosti. Hráči s ním zúročili zkušenosti, které nasbírali v předchozích dvou druholigových sezonách. Kalvoda ale zůstává nohama na zemi. Ví, že úspěch nepřichází sám, a chce, aby hráči stále pracovali naplno a soustředili se na každý zápas.

Jak hodnotíte druhé místo po podzimní části?

Umístění je určitě nad očekávání všech. Mě to velmi potěšilo a spokojení museli být i hráči, vedení a fanoušci. Kluci pro reprezentaci Znojma udělali hodně. Upletli jsme si tím ale na sebe bič a je důležité, abychom to na jaře potvrdili a neusnuli na vavřínech. Nemůžeme říkat, že chceme být do desátého místa, když jsme druzí.

Vy jste od začátku mírnil euforii z toho, že jste nahoře. Kdy jste uvěřil tomu, že tam zůstanete?

Až poté, co jsme porazili v posledním zápase Ústí. Kdybychom prohráli, mohli jsme být čtvrtí. Měli jsme i náskok čtyř bodů, když jsme byli první, ale jinak to bylo vyrovnané. Teď máme náskok deseti bodů na deváté místo. Při tříbodovém systému může ale tým snadno spadnout dolů. Dvakrát prohrajete, jiný mančaft dvakrát vyhraje a jste někde jinde. Musíme proto hrát pořád naplno, soustředěně.

Myslíte, že vám pomohlo i štěstí?

Vždycky hraje roli. Pokud trenéři říkají, že štěstí nerozhoduje, tak to tak určitě není. Je také potřeba.

Co vás na znojemských hráčích potěšilo, co jste si třeba říkal, že nefunguje, když jste v létě k mužstvu přišel, a teď se to změnilo?

Věděl jsem, že kluci fotbal hrát umí, protože jsem je několikrát viděl. A právě několikrát shořeli na tom, že hráli na krásu. Chyběla jim jednoduchost. Dali si však říct a nesnažili se vše fotbalově přehrát, zejména co se týká defenzivy. I velká mužstva si v lize mistrů pomohou jednoduchým odkopem nebo kopem na tribunu, když to v obraně hoří. Není se za co stydět a kluci to pochopili. Doufám, že hráči na sobě budou dál pracovat a nebudou chodit s nosy navrch. Už jsem to říkal, že pády pak bývají hrozně tvrdé. Fotbal měří vždy všem stejně. Jakmile něco ošidíte, tak vám to tvrdě vrátí.

Zklamalo vás něco, nebo nelíbil se vám nějaký zápas?

Mrzely mě některé domácí remízy a hlavně porážka s Čáslaví. I ostatní mužstva ale mívají výpadek. My jsme měli štěstí, že se nám to stalo až téměř v závěru podzimní části. Že by mě ale tým nějak úplně zklamal, to se nestalo. Druhá liga je o bojovnosti a na jaře to bude ještě náročnější, protože půjde o hodně. Jakmile na nás soupeř nastoupí, tak my se z toho trošku sesypeme. To musíme změnit.

Nastanou během zimy nějaké změny v kádru?

Bylo by samozřejmě ideální, kdyby zůstal pohromadě. Máme ale devět hráčů na hostování, a ti se musí vrátit do svých mateřských oddílů. V současnosti probíhají jednání o tom, kdo zůstane. Když jsme druzí, je možné, že někdo z kluků dostane lepší nabídku. Už máme za ně vytipované náhrady.

Ve Znojmě jste asi spokojený, když se vám s mužstvem daří?

Když se práce daří, to musí potěšit každého trenéra.

S jakým cílem půjdete do jarní části?

Určitě budeme chtít zůstat na špici a motat se mezi favority, jakými jsou Bohemka nebo Žižkov. Teď se nahoru vyhoupl Varnsdorf. Ten je na tom podobně jako my, že víří vody na čele tabulky. Proč bychom favority neměli potrápit? Hlavně bych si přál, aby začali chodit diváci a byli spokojeni s naší hrou.