Pohodlnou výhrou zakončili čeští mladíci kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2023. „Povedl se nám začátek, kterým jsme strhli diváky a užili jsme si to. Vždycky se dá vstřelit víc branek, objeví se nějaké myšlenky, že by to chtělo osm, devět, deset. Myslím, že můžeme být spokojení, bylo to dobré,“ usmál se záložník Michal Ševčík, který nastupuje za Zbrojovku Brno.

Michal Ševčík (v bílých kopačkách) při reprezentačním tréninku.
Soustředím se teď na Andorru. Sám nevím, co bude dál, říká talent Ševčík

Ani drtivá výhra nic nezměnila na tom, že Suchopárkova družina v základní skupině G skončila druhá za Anglií a v září ji čeká barážový dvojzápas. Jméno soupeře se dozví 21. června. „Žádného favorita nemám. Počkám si, koho nám přidělí a toho porazíme,“ prohlásil za mužstvo záložník Adam Karabec, který dal Andoře dva góly.

Česko U21 - Andorra U21 7:0
Poločas: 6:0. Branky: 12. a 34. Karabec, 25. a 31. Sejk, 16. Gabriel, 27. Ševčík, 55. Daněk. Rozhodčí: Birsan – Ghinguleac, Neacsu (všichni Rum.). ŽK: Izquierdo, Guillén, Gomes, Ruiz Haro (všichni Andorra). Diváci: 1679.
ČR: Jaroš – Gabriel (46. Suchomel), Vydra, Pojezný, Pech – Daněk (64. Jaroň), Karabec, Žambůrek (64. Křišťan), Ševčík (75. M. Jurásek) – Fila, Sejk (46. Alijagič). Trenér: Suchápárek.
Andorra: Giménez – Izquierdo (72. Rente), Gomes (62. Alonso), Babot, Guillén (62. Cuiňas, 89. Clotet), Ruiz Haro (72. Martinez) – Pubill, Boutarfas, Vales, Fernández – Remolins. Trenér: Casals.
Tabulka skupiny G:
1. Anglie 9 8 1 0 25:5 25
2. ČR 10 7 1 2 23:6 22
3. Slovinsko 9 3 4 2 9:6 13
4. Kosovo 9 3 2 4 7:12 11
5. Albánie 9 3 0 6 8:16 9
6. Andorra 10 0 0 10 1:28 0

Stejně se zapsal už v první půli také Václav Sejk, další trefy přidali Adam Gabriel a Ševčík. To vše stihl domácí výběr do 34. minuty. Po pauze už se prosadil jen Kryštof Daněk. „Jsme spokojení s prvním poločasem, kdy jsme dali hodně gólů, ale zklamala nás druhá půle, že jsme nepřidali víc branek,“ podotkl Karabec. „Liga má větší tempo než tenhle zápas, ale záleží na každém týmu, jaké si to udělá,“ doplnil hráč pražské Sparty.

Největší ovace si užil při střídání v 75. minutě Ševčík, který na Srbské nastupuje pravidelně. „Bylo to naprosto skvělé, úžasný zážitek. Když jsem střídal, skoro celá tribuna stála,“ liboval si Ševčík. Brno má v rodném listě Daniel Fila, který nyní patří pražské Slavii.

Trenér Suchopárek dal šanci zcela odlišné zahajovací sestavě, než nastoupila začátkem měsíce při porážce 1:2 s Anglií. Udělal deset změn, zůstal pouze záložník Jan Žambůrek, který tým vedl jako kapitán.

V základní sestavě nastoupili i tři nováčci – obránci Patrik Vydra, Karel Pojezný a David Pech. „Utkání určitě splnilo účel. Někteří kluci jsou možná zklamaní, představovali si větší minutáž, že nastoupí od začátku, ale takový je fotbal. Musejí si uvědomit, že nic není zadarmo, někdy se daří, někdy ne. Nesmějí klesat na mysli a vzdávat se. Někteří vstoupili do utkání, nepovedla se jim jedna dvě akce a pak se spíš schovávali, než aby chybu napravili. Nechci je však hanit, v přípravě na tohle dvojutkání hráči ukázali velmi dobrou kvalitu, jen potřebují pracovat a hrát těžší zápasy na klubové úrovni, aby získali zkušenosti, které budou ku prospěchu i kvalitě hry,“ pronesl Suchopárek.

Róbert Matejov dal po desetiletce sbohem Zlínu.
Zbrojovka hlásí první akvizice pro novou sezonu. Přichází obránci

Andorra prohrála i desáté utkání ve skupině, kterou uzavřela se skóre 1:28. „Nevládne euforie ze sedmi gólů, mohli jsme jich dát víc, ve druhém poločase jsme si nedokázali poradit s blokem soupeře, byli jsme netrpěliví. Bohužel naše střídání proběhla úplně bez intenzity, ani kvalitu nezvýšila. Výsledek je dobrý, ale hra mohla být určitě lepší. Doufám, že bude v dalším období, protože na některé soupeře by tohle nestačilo. Ale je potřeba vidět, že jsme dali poměrně dost branek,“ potěšilo českého kouče.