Jaké přináší výhody to, že zde máte licencovaná centra mládeže?

Hrajeme díky tomu nejvyšší soutěže na Moravě. Juniorka díky mužům v Gambrinus lize hraje nejvyšší soutěž v republice. Fotbalová asociace prostřednictvím ministerstva školství a tělovýchovy posílá dotace, které jsou určené právě pro tyto licencované kluby. Přispívají nám na platy trenérů, na materiální zabezpečení a občerstvení žáků, platíme z toho hřiště, startovné. Počet těchto center je omezený. V republice je 42 SCM a 60 SpSM. Pro Znojmo, které je na jakési periferii, je velký úspěch, že se tam dostáváme. Na jižní Moravě je takových center pět a třeba z Vysočiny se tam dostaly jen dva oddíly.

Jakou kvalifikaci mají trenéři u mládeže?

Licenční manuál pro SCM stanovuje, že hlavní trenér musí mít profi licenci. U juniorky máme Tibora Dudu. Devatenáctku vede Josef Hron, bývalý brankář brněnské Zbrojovky. V sedmnáctce je Róbert Kafka. Také dlouho hrál za Zbrojovku. Tým šestnáctiletých vedu já jako hlavní trenér a ve Zbrojovce jsem rovněž hrával. Ve Znojmě už jsem ale dlouho, takže jsem místním patriotem. V nižších kategoriích je vyžadovaná minimálně licence A. V patnáctce je Václav Dvořák, ve čtrnáctce Libor Palička, třináctku má na starosti Miroslav Turek a dvanáctku má Jiří Kotlán. Přípravku zabezpečuje Michal Sobota.

Jakým způsobem vyhledáváte talenty? Neberete hráče vesnickým oddílům?

Pokud máme málo hráčů, tak se díváme po okrese. Teď se spolupráce zlepšila, protože je možnost využívat střídavého startu. Institut střídavého startu je takový, že hráč z nižší soutěže může hrát ve Znojmě ve vyšší soutěži. Kluby to hodně využívají. Funguje to tak už od přípravky. Kdybychom vzali hráče z oddílů, kde je jich málo, tak by to tam mohli zrušit. Jezdí sem třeba i kluci z Brna, Břeclavi, Mikulova. Musím zaklepat, že zatím máme hráčů dost.

Totéž ale probíhá i na druhou stranu. My tady vychováme hráče a už nám je odebrala třeba Olomouc, Zbrojovka. Sloužíme tak i pro výchovu talentů do těch top klubů. Největší radost máme z Pepy Bazala, který ve Znojmě prošel žákovskými kategoriemi, dorostem a teď je ve Slavii Praha. A pak Pavel Lapeš, který sice patřil Tasovicím, ale prošel ve Znojmě mnoha mládežnickými kategoriemi. Ten je ve Zbrojovce. Oba jsou v juniorce, ale už nakoukli i do ligového mužstva.

Je vidět, že z toho množství mladých hráčů se pak vykrystalizuje jen minimum talentů…

Ten kluk musí mít v hlavě všechno srovnané, musí být připravený na to, že je to spousta odříkání, že to není jen zábava. Důležité je zázemí, rodina, aby ho v tom podporovala. A pak je to hodně o štěstí. Nejsložitější jsou přechody z žáků do dorostu a z dorostu do mužů, protože je tam daleko větší zátěž. Musí si zvyknout na větší disciplínu a zodpovědnost.

Vy jste v republikové komisi, takže máte přehled o talentech. Je jich v Česku dostatek?

Je jich dostatek, ale teď je taková doba, že hráčů ubývá. Vidím to tady na okrese, v kraji. Bojujeme o každého hráče. Našla by se spousta talentovaných hráčů, ale problém bývá i u nich. Prostě ti kluci nechtějí hrát fotbal, raději se budou bavit, protože sport je dřina a spousta odříkání. Musím říct, že mladí jsou trochu lenošní. Chybí podpora rodičů, kteří by je do toho trochu tlačili. Bude to asi problém i do budoucna.

Prozradíte nějaké talenty, kteří ve Znojmě jsou?

To nemůžu říct, protože když někde někoho jmenujeme, tak už se na něj zaměří skauti, trenéři, manažeři. Mnoho jich chodí na mistrovská i přátelská utkání. Přijdou, chtějí zápis, zkontaktují rodiče a lákají děti k nim. Funguje to už od přípravky.

S postupem Znojma do Gambrinus ligy by se mohl zájem kluků zvednout…

Věříme, že se tím zvedne image klubu a kluci budou chodit. Zlepšuje se i zázemí, které můžeme nabídnout. Město opravilo na Čafce kabiny, máme nové sprchy, záchody. Teď se buduje nové oplocení. Měli bychom tu mít zónu na přípravu před zápasem. Bude z toho krásný areál.