Fotbalový podzim na Moravě skončil. A pohled na tabulku MSFL není pro příznivce z jižní Moravy vůbec nepříjemný. Za suverénní Olomoucí B a ambiciózním Frýdkem-Místkem se seřadilo hned trio týmů z regionu.

Fotbalistům Mutěnic pokazilo lepší umístění pouze méně vstřelených branek. Vinařům patří po podzimu třetí příčka. „Umístění po podzimu je dobré. Na to, že jsme ho odehráli prakticky s nějakými dvanácti hráči, jsem spokojený. Mrzí mě ale některé zápasy, ve kterých jsme ztratili nadějné vedení,“ hodnotí mutěnický trenér Vladimír Hruška.

Problém vidí zejména ve špatných vstupech do druhého poločasu. Kondicí to podle něj není. „Dostávali jsme hodně branek v rozmezí od padesáté do šedesáté minuty. Je to spíš nesoustředěností nebo nezodpovědností. Přes zimu se s tím popereme,“ říká Hruška.

Sympatickými výkony se během podzimu prezentovali oba krajní záložníci. Jak Helísek, tak Válek patřili k tomu lepšímu, čím vinaři v první části sezony disponovali. „Také Obal hrál výborně. Škoda jen, že se vážně zranil. Pochválit musím i Bubenka,“ říká mutěnický kouč.

Čtvrté místo patří Znojmu. „S naším umístěním po první polovině soutěže jsme absolutně spokojeni. Na druhou stranu je to hodně zavazující, abychom to pak zvládli na jaře. Jednoduše chceme být úspěšní a rvát se až do konce,“ prohlásil první muž znojemské lavičky Michal Sobota.

Loni byl Sobotův tým po podzimní části také v horních patrech tabulky. Pak přišlo jaro a s ním hodně nevýrazné výkony jihomoravského celku. „Je to jen sport a stát se může cokoli. Já věřím, že se historie opakovat nebude. Naše mladé mužstvo je zase o ten rok zkušenější,“ odmítl spekulace o jarní krizi znojemský kouč.

Mohlo být i lépe


Fotbalisté Břeclavi přezimují na pátém místě. Po celou dobu soutěže se drželi na předních příčkách tabulky. „Celou dobu jsme byli na špici, jsme spokojeni,“ sdělil břeclavský trenér Radek Rabušic.

I on ale připustil, že výchozí pozice do jarních bojů mohla být i lepší. Přišla ale šňůra tří porážek v řadě. Zrovna v době, kdy se Břeclavští probojovali na první místo. „První prohra v Zábřehu byla nejmíň očekávaná. Projevila se únava,“ vysvětlil Rabušic. Podle něj jsou jedinou kaňkou na tři prohry o tři branky na hřištích soupeřů. „To by měl být důvod k zamyšlení pro nejzkušenější hráče, Demjanoviče, Pekárka, Gallu a nyní i Schwarze. Jinak jsem s nimi ale samozřejmě spokojen,“ oznámil břeclavský lodivod.

Brněnská rezerva má po podzimu pěkně hubené skóre. Deset ku deseti. Co se týče obrany, nemá v soutěži konkurenci. V útočné fázi je naopak horší jen poslední Dolní Benešov. Nejlepším střelcem je přitom dvougólový obránce Polák.

„Je to o kvalitě hráčů. Když jsme měli Střeštíka, Kaloudu a Oklešťka, tak jsme dali během pár zápasů patnáct gólů. Letos se zatím vepředu trápíme,“ hledá příčiny slabého útoku trenér Petr Maléř.

Dalším problémem brněnského týmu je to, že se musí řídit požadavky ligového áčka. „S panem Uličným se vždycky domlouváme během týdne. Bohužel většinou hrajeme pokaždé se třemi až čtyřmi změnami v sestavě,“ hořekuje Maléř.

Začali od píky


Bystrčtí se po pádu z druhé ligy museli vyrovnat s totální obměnou mužstva. Zůstali jen záložníci Logara s Jiráskem. „Ze začátku to bylo znát, ale nakonec jsme to dali dohromady a mužstvo docela šlapalo. Snad budou v zimě minimální změny,“ přeje si bystrcký kouč Zbyněk Zbořil.

U Svratky tuší, že na tom mohli být o něco lépe. „V tabulce pravdy jsme na mínus dvou bodech, takže nás mrzí některá domácí zaváhání. A velký problém jsme měli se zápasy venku, vyhráli jsme až v posledním kole. To nás v tabulce trochu sráželo. Také jsme si prošli mnoha zraněními klíčových hráčů, ale na to se nemůžeme vymlouvat, tak to ve fotbale chodí,“ popisuje Zbořil.