Pouhých pět bodů ztrácí Znojmo v tabulce druhé ligy na šestou Zbrojovku, s níž se střetne v neděli v Brně. A pouhých pět bodů dělí fotbalisty 1. SC od předposledního Mostu. Pohled směrem dolů nevyvolává v Jihomoravanech zrovna pocity blaženosti.

V loňské nováčkovské sezoně se Znojmo zachraňovalo až v předposledním kole, do konce letošní sezony zbývá sedm utkání. „Snažíme se nemyslet na možné scénáře, i když tabulku sledujeme. Vše máme jen ve vlastních rukou. Snad to tak zůstane,“ přál si znojemský obránce či záložník Tomáš Cihlář.

V posledních čtyřech kolech Jihomoravané nevyhráli, v neděli remizovali 1:1 s Čáslaví. „Když se nevítězí, vždycky to je problém. Potřebujeme naplno bodovat v co nejbližší době, abychom se vyhnuli boji o záchranu,“ uvědomoval si znojemský sportovní manažer Michal Sobota.

Přitom jaro zahájil tým 1. SC impozantně, ve třech kolech si připsal sedm bodů a skalpy aspirantů postupu Zlína s Jihlavou. Pak jako když utne… Z osmého místa rázem klesl na jedenácté. „Soutěž je vyrovnaná a do záchranářských prací se namočily Opava se Zlínem. Tescoma má snad nejhorší rozlosování a venku vůbec neboduje. Duel s Čáslaví sudí moc nezvládli, snad takové situace nebudou přibývat. Budeme rádi za každý bod,“ upozornil Sobota, který je také asistent trenéra.

Jeho mužstvo se trápí především v ofenzivě, proti Čáslavi skórovalo po třízápasovém půstu. „Přestala nám fungovat záloha, bez ní se nedostáváme do šancí, vytvoříme tak dvě až tři za zápas. Schází nám zkušenosti vykartovaného Hnaníčka. Budeme pro něj žádat prominutí trestu na zbylé dva zápasy,“ poznamenal Sobota.

Vedle toho se Znojmo trápí s bráněním standardních situací. Dostalo z nich pět z devíti jarních branek. „Nejsme nijak extra vysoký tým, takže musíme standardek dělat co nejméně. Přímý kop z půlky hřiště by však neměl být strašný a my jsme z něj dostali už druhý gól. Každý se musí zamyslet nad svojí zodpovědností,“ prohlásil Cihlář, který se v zimě vrátil z Jihlavy.

Další bodový restart čeká Znojmo v neděli v Brně. „Sami se dostáváme pod tlak, když chceme špatný vývoj honem změnit. Pak si ve vápně šlápneme na balon, místo aby zůstal u nohy. Přesto věřím, že si záchranu zajistíme v klidu a bez tlaků a proč špatnou sérii nezlomit v Brně?“ ptal se Cihlář.

Znojemský los:

24. kolo: Zbrojovka Brno – Znojmo (neděle 22. dubna, 15.00)
25. kolo: Znojmo – Třinec (neděle 29. dubna, 17.00)
26. kolo: Ústí nad Labem – Znoj-mo (sobota 5. května, 10.15)
27. kolo: Vlašim – Znojmo (středa 9. května, 17.00)
28. kolo: Znojmo – Karviná (neděle 13. května, 17.00)
29. kolo: Varnsdorf – Znojmo (sobota 19. května, 17.00)
30. kolo: Znojmo – Sparta Praha B (sobota 26. května, 17.00)