Ještě v září to vypadalo s lékařskou péčí v Jaroslavicích špatně. Tamní praktický lékař odchází do důchodu a starosta marně hledal náhradu.

Teď už za něj zastoupení mají. Krize ale brzo může vzniknout na Vranovsku nebo ve Znojmě. Dva lékaři jsou dlouhodobě nemocní a ostatní přijímají pacienty jen váhavě.

„V první výzvě se nikdo nepřihlásil. Osobně jsem oslovil čtyři lékaře. Neúspěšně,“ popsal situaci před několika měsíci starosta Jaroslavic Petr Zálešák. Obec se přitom snažila nalákat nového lékaře na řadu výhod jako například bydlení nebo snížené nájemné. Do druhého kola hledání se přihlásil jeden kandidát.

„Situace na Znojemsku už začíná být kritická,“ řekl předseda okresního sdružení praktických lékařů Karel Hulán. Přímo ve městě jsou dva praktici dlouhodobě nemocní. Ostatní řeší situaci záskoky.

Nechtějí přijímat
Řada lékařů ve Znojmě už nové pacienty nepřijímá. Podle Hulána je optimální počet pacientů na jednoho praktika sedmnáct set až dva tisíce. Největší obvody ve Znojmě jich ale mají až o tři sta více.

Od nabírání nových odrazuje lékaře i regulace zdravotních pojišťoven. Rovněž na Vranovsku a Hrušovansku jsou jen lékaři v důchodovém věku.

Ve více než stotisícovém regionu Znojemska je pětačtyřicet ordinací. Zhruba třináct procent praktických lékařů je v důchodovém věku, více než polovina je starších pětapadesáti let a jen pět doktorů má méně než čtyřicet let.

Noví lidé ze přitom zatím na přejímání ordinací po svých starších kolezích nepřipravují. Odrazují je od toho především špatné finanční podmínky od zdravotních pojišťoven. Těžké je také získání potřebné lékařské praxe.

„Jihomoravský kraj v současnosti podporuje přípravu šesti praktiků. V příštím roce by jich mělo být přes dvacet,“ řekl radní kraje pro zdravotnictví František Adamec.

Zda své kořeny nakonec zapustí na Znojemsku, se nedá určit. Podle Adamce je to zatím jen provizorní stav. „Čekáme na dlouhodobé řešení, které navrhne ministerstvo zdravotnictví,“ dodal Adamec.