V půlce srpna se opět rozjedou okresní fotbalové soutěže. Předseda Okresního fotbalového svazu Zdeněk Leitner upozorňuje na registraci a zaplacení poplatků Fotbalové asociaci České republiky (FAČR). Bez toho totiž nebudou moct hráči nastoupit do utkání.

Jak to vypadá s registracemi fotbalistů do asociace?

Tato novinka přinese asi nemalé problémy. Musí být provedena před zahájením soutěží, protože žádný hráč nesmí bez registrace nastoupit. Musí být podaná přihláška a zaplacený členský příspěvek padesát korun. Okresní soutěže začínají jedenáctého až dvanáctého srpna, takže by na tom kluby měly nyní intenzivně pracovat. Žáci budou zahajovat se začátkem školního roku, ale v okresním přeboru máme čtrnáct družstev, která by měla hrát svá utkání před zápasy dospělých. Tím pádem musí začít také dřív.

Jak to bude s poplatky v další sezoně?

Valná hromada FAČR stanovila poplatky pro dospělé dvě stě korun a pro děti pak sto korun. Nepodařilo se zachovat příspěvek padesát korun, zejména kvůli odporu české komory. Moravská část prosazovala nižší poplatek. Bude muset být zaplacen do konce února 2013. Usnesením valné hromady je ale zajištěno, že se oddílům bude osmdesát procent vracet. Navíc příspěvky, které zaplatí divizní a ligové kluby, jim nejdou zpátky, ale budou společně s dvaceti miliony od ministerstva školství a tělovýchovy rozděleny mužstvům od krajské soutěže dolů až po okresy.

Kolik peněz by ve finále družstva mohla dostat?

Počítá se, že by mohla být členská základna dvě stě tisíc lidí. Příspěvek na jednoho člena by pak byl dvě stě pětapadesát korun. U dětí by to bylo o sto korun méně. Je to pětapadesát korun navíc, než tam jeden člen vloží. Klubům na okrese se ale těžko vysvětluje, proč mají odeslat dvě stě korun, když je valnou hromadou zajištěno vrácení osmdesáti procent, chtěly by poslat jen dvacet procent. Kdyby to totiž takhle bylo, tak by to oddíly zaplatily samy za své členy a nevážily by si členství. Zase by byly mrtvé duše, tak jak to bylo v minulosti. Fotbal vykazoval sedm set osm set tisíc členů, ale ve skutečnosti to bylo méně jako polovina.

Úbytek členů bude zejména z řad fanoušků, protože oni si zaplatí oddílový příspěvek, ale odmítnou členské příspěvky fotbalové asociaci. Kluby by ale mohly vybrat v lednu a v únoru oddílový příspěvek, který by použily na zaplacení členského příspěvku FAČR. Valnou hromadou je usneseno, že patnáctého dubna dostanou oddíly peníze zpět. Peníze jsou vlastně na dva měsíce uloženy, než proběhne celá procedura.

Jste i místopředsedou krajského fotbalového svazu, takže máte přehled o tom, jaká je úroveň fotbalu v okresech. Jak je na tom Znojemsko?

Úroveň fotbalu na Znojemsku zůstává stejná. Máme tady druhou ligu, divizi, krajské soutěže, kde máme jedenáct mužstev, což je solidní. Trošku mě mrzí, že nemáme lepší zastoupení mládežnických družstev. Je dobře, že se udrželo sportovní centrum mládeže, ale nemáme žádné družstvo v divizi.

Žáky máme jen v krajském přeboru, a to Moravský Krumlov. V krajské soutěži jsou Přímětice, ale ty tam jsou jen proto, že nikdo z okresu nechtěl postoupit, a tak se zachránily. Kraj má jednu nevýhodu, že kromě jedenáctkového týmu musíte mít i družstvo mladších žáků. Další věcí je, že cestování po kraji je nákladné.

Jak jste spokojený s fungováním okresní soutěže?

Na okrese zůstal stejný počet oddílů, což je potěšitelné. Máme kolem dvě stě deseti družstev. Velký zájem je o fotbal těch nejmenších. Máme přes čtyřicet přípravek. Věříme, že to tak zůstane dál a žákovské a dorostenecké kategorie početně posílíme. Skoro stejné zastoupení máme u mužstev v krajské soutěži, takže můžeme říct, že fotbal je na stejné úrovni.

Jen v 1.B třídě sestoupily dva týmy do okresního přeboru. Hrozilo to ještě jednomu, ale naštěstí se zachránil. Chtěl bych pochválit komisi rozhodčích, které se daří obsazovat zápasy rozhodčími oproti minulosti velmi kvalitními. To je velkým plusem. Oddíly nám už dávají mladé rozhodčí, takže se rozhodcovský sbor omlazuje.