Znojemští fotbalisté mají za sebou přípravné období s novým trenérem Jiřím Balcárkem, pod kterým sehráli deset přátelských zápasů a připsali si tři vítězství, dvě remízy a pět porážek. Další úspěch přišel i postupem v MOL cupu.

Tým prošel jen mírnou obměnou, někteří hráči neuspěli na zkouškách a těsně před startem ročníku získalo vedení do svého kádru mládežnického útočníka ze Zbrojovky Brno Antonína Růska.

Divizní Slavoj Polná na druholigové Znojmo nestačil. Podlehl mu 0:3.
Vítězná generálka. 1. SC Znojmo postupuje v MOL cupu do 2. kola

První utkání nového ročníku sehraje Znojmo na hřišti ještě loni prvoligové Příbrami a těžký los pokračuje i doma, zde narazí následně na dalšího sestupujícího Hradec Králové. „Náš cíl pro sezonu je, abychom se pohybovali stejně jako v minulé sezóně do šestého místa. Víme ale, že máme těžký los. Nečeká nás nic jednoduchého,“ dodal těsně před startem nového ročníku k plánům prezident klubu Ota Kohoutek.

Změny v kádru před sezónou 2017/2018
ODCHODY: Patrik BOGNER (konec smlouvy), Petr KIRSCHNER (hostování Otrokovice), Roman NEHYBA (přestup Stará Říše), Jiří KLÍMA (návrat z hostování Jihlava), Radim NEPOŽITEK (Eggenburg), Jakub KONVALINA (hostování Tasovice), Lukáš MOTAL (konec smlouvy)

PŘÍCHODY: Jan HLADÍK (hostování Olomouc), Matúš LACKO (volný hráč), Tomáš POSPÍŠIL (volný hráč), Antonín RŮSEK (hostování Zbrojovka Brno), Vlastimil VESELÝ (přestup Zbrojovka Brno)

Po konci éry kouče Radima Kučery převzal tým Jiří Balcárek, který se hned na začátku sezony musí potýkat s marodkou tří hráčů. K dlouhodobě zraněnému Danielu Odehnalovi totiž přibyl také Michal Holub a Radek Mezlík.

Místo pro posílení kádru tak zůstává otevřené. „Přípravu nám komplikovala zranění, kdy jsme některé tréninky museli opravovat. Střílení gólů bude letos rozloženo na více hráčů. Podobně je to i u brankářů. Mají stejnou startovací polohu. Proti Příbrami nasadíme Vlastimila Veselého. Víme, že začátek ligy je hodně těžký, do toho je tam ještě dvakrát anglický týden. První měsíc pro nás bude hodně náročný. Jeden, dva hráči by měli ještě přijít,“ upřesnil situaci trenér Balcárek.

Na začátku přípravy se do kádru A – týmu přesunulo mnoho hráčů z úspěšného dorosteneckého mužstva či hráči, jež byli na hostování, pozici v kádru si však dokázal vybojovat jen František Malár. Ostatní dali přednost studiu či působení v jiných soutěžích. „Byli jsme domluveni, že všichni hráči, kteří končili v U19 nastoupí do přípravy, aby je trenér viděl a poznal. Doufali jsme, že se někdo chytí a byl to Malár. Josef Rapouch bude hrát ve Vyškově třetí ligu, což je také dobrá zpráva. Dále Roman Nehyba, ač měl nabídku působení ve třetí lize, tak se rozhodl přestoupit do divize do Stará Říše. Petr Kirschner bude na hostování v Otrokovicích. Co se týče Jakuba Konvaliny, povedlo se nám získat Veselého ze Zbrojovky Brno, tudíž jsme se rozhodli, že pro něj bude ještě lepší, když sezónu odchytá na hostování v Tasovicích. Posledním hráčem je Petr Bogner, který měl nabídky ze třetí ligy, které nevyslyšel a pravděpodobně bude působit v Moravském Krumlově,“ řekl manažer Michal Bělák.

Ilustrační foto.
Málo vody i ryb. Na jihomoravských řekách se podepsalo dlouhodobé sucho

A spolumajitel klubu Jiří Tunka dodal: „Jistě si pamatujete na Jakuba Pokorného, který nyní nastupuje v Baníku nebo Bronislava Stáňu. Podle mne je Malár ještě lepší, takže má co ukázat.“

Znojemský tým nyní čítá pří marodce 19 hráčů. Klub však i nadále jedna o možném posílení. „Denně máme možnost někoho přivést, ale nechceme to zbytečně uspěchat. Jednali jsme například i se Slavii Praha, kterým jsme ukazovali zápisy ze zápasů, aby viděli, že dáváme šanci mladíkům, ale je to složité. Hráčům z Čech se do Znojma příliš nechce,“ poznamenal Bělák. Ten dodal, že Znojmo po letech mění dresy, které jim dodá polská firma Zina, pro niž se Znojmo stane českou vlajkovou lodí.

Úspěch by prezident klubu rád zažil i v českém poháru. „Pohár rozhodně nebudeme brát jako druhořadou soutěž, chceme dojít co nejdále. Vždy klukům říkám, že je to jediná cesta do evropských pohárů. Minulou sezónu jsme mohli vidět, kam až může dojít druholigový celek. Opava je pro mě i největším favoritem letošní druhé ligy. Vrátit se bude chtít i Příbram a Hradec Králové. Ale outsidera letos v lize nebude,“ uvedl Kohoutek.

Kádr příliš změn nedoznal, což kvituje kapitán Tomáš Cihlář. „Zvýšila se v něm konkurence. Kostra ale zůstala stejná, víme, co od sebe čekat. Los je sice na začátku těžký, ale pokud se nám podaří uhrát dobré výsledky, můžeme se nastartovat. Do každého zápasu musíme dát vše. Chceme hrát o nejvyšší příčky.“

Ilustrační foto.
Cigareta u piva? Bary se mění v soukromé kluby

Úvodní duel sehraje Znojmo s exligovou Příbramí v sobotu od 17.00.