Druholigové 1.SC Znojmo míří na hřiště divizního Pelhřimova. Stejnou soutěž hrají i Tasovice, které doma přivítají Břeclav. Oba duely celků ze Znojemska začínají v pět hodin odpoledne.

Druholigový celek čeká v Pelhřimově obtížná pozice. Musí potvrdit roli jasného favorita. Případný konec by byl nepříjemné překvapení. „Pohárová utkání jsou zrádná. Přijdou lidi, soupeř brání, enormně běhá. Pokud se mu nedá rychle gól třeba do pětadvaceti minut, tak je čím dál nebezpečnější, může se mu povést nějaký brejk," řekl pro klubový web znojemský útočník Rostislav Šamánek.

Co nejrychlejší gól považuje za klíč k úspěchu i trenér Radim Kučera. „Čím déle drží outsider s favoritem krok, tím je to pro druhého jmenovaného obtížnější," upozornil bývalý bundesligový obránce.

Ostrá premiéra

Poslední přípravný zápas odehrálo Znojmo v úterý proti Břeclavi a vyhrálo 3:0. Právě celek od slovenských hranic nyní přijede do Tasovic. „Na zápase Znojma s Břeclaví jsem nebyl, měli jsme trénink. Ale nějaké informace jsem si o soupeři zjistil," informoval tasovický kouč Miroslav Steinhauser.

Pro jeho svěřence bude pohárový duel úplně první regulérní zápas od konce minulého ročníku. „Zatím jsme hráli jen modelové utkání na dvakrát půl hodiny. Proti Břeclavi nás čeká plnohodnotná premiéra," připomněl Steinhauser.

Duel s třetiligovým soupeřem považuje kouč Sokola hlavně za součást přípravy před divizní sezonou, která startuje za dva týdny. „Pořád je to o zkoušení sestavy, to platí pro oba týmy. Ale Břeclav je určitě favorit, hraje o soutěž výš," pravil trenér před utkáním, které se odehraje na hřišti v Božicích.

Tasovice při zkoušení sestavy nemusejí příliš experimentovat. Tým po minulé sezoně opustil pouze stoper Oldřich Helebrant. „Máme představu o základní sestavě. Musíme nahradit Helebranta. Jinak půjde hlavně o kosmetické změny, při kterých zareagujeme na aktuální formu dalších hráčů," přiblížil své záměry kouč divizního mužstva.

Přestože úspěch v Poháru nepovažují Tasovičtí za klíčový, nechtějí duel prvního kola vypustit. „Rozhodující pro nás jsou mistrovská utkání. Ale samozřejmě chceme vyhrát a potěšit fanoušky. A Břeclav je pro nás prestižní soupeř, což je motivace pro hráče," podotkl Steinhauser.