Fotbalisté Vyšehradu váleli před dvěma sezonami v divizi B a díky dvěma nepřímým postupům se po dvou letech probojovali až do druhé ligy. Když hrálo Znojmo svůj poslední prvoligový zápas s Duklou Praha, Vyšehrad inkasoval čtyři branky na vesnickém hřišti mezi rybníkem, polem a okresní silnicí v divizní Litovli.

Nyní si to spolu rozdali v premiéře nového ročníku Fotbalové národní ligy. „Jsme nováčkem, přesto se budeme chtít i nadále prosazovat vlastní hrou a ne abychom se my přizpůsobovali soupeřům," prozradil asistent trenéra Vyšehradu Milan Kopřiva.

Tato slova však vyšla zcela na prázdno. Do utkání vstoupili mnohem lépe a rázně hostující hráči ze Znojma. V páté minutě se totiž do vápna z pravé strany propracoval znojemský záložník Tomáš Okleštěk, zasekl si míč a obstřelením brankáře Lukáše Krbečka otevřel stav zápasu. Stal se stejně jako v minulé sezoně prvním střelcem znojemského mužstva v sezoně.

Vyšehradští se o minutu později pokusili o vyrovnání, ale pokus Martina Jindráčka nebyl pro brankáře Znojma Jiří Dolečka nikterak nebezpečný. Podruhé tak udeřili hosté, když přímý kop zahrál Stijepo Njire na Šimona Šumberu, jenž ještě zakombinoval s obráncem Davidem Helískem a zakončující Rostislav Šamánek rozesmutnil diváky na žižkovském stadionu znovu. „Zápas rozhodly dvě naše branky v úvodu utkání. Po tom by se sesypalo každé mužstvo, ale my jsme poté usnuli na vavřínech a jen díky brankáři Dolečkovi jsme vedení v prvním poločase uhájili," řekl trenér Znojma Radim Kučera.

Ve třinácté a patnácté minutě totiž dvakrát Vyšehrad pohrozil. Nejprve František Mysliveček slabší pravou nohou špatně trefil míč a vzápětí se vyznamenal po rohovém kopu hostující Doleček.

Po půlhodině zápasu měl dvě šance střelec první branky Znojma Okleštěk, ale první mu lapil zázračně brankář Krbeček a druhou zlikvidovala defenzíva Vyšehradu.

I úvod druhé půle vyšel znojemským hráčům náramně. Po dvou minutách přidal třeti branku útočník Libor Žondra a i když měli domácí následně po faulu možnost přímého kopu, tak se ani střela Miroslava Podrazkého neujala.

I přes uklidněnou hru se téměř sedm stovek diváků dočkalo čtvrté branky v síti Vyšehradu. Střídající David Ledecký byl u míče díky skluzu dříve než domácí gólman a ten tak již nedokázal zabránit dalšímu gólu. Sedmapadesátá minuta ještě přinesla povedenou standardní situaci domácích, při které se znovu vyznamenal brankář Doleček a potvrdil, že si jeho celek čisté konto a tři body za výhru na Vyšehradě 0:4 zaslouží.

Po prvním kole patří Znojmu v tabulce druhá příčka a v pátek přivítá doma od 19.00 tým Karviné.

FK Slavoj Vyšehrad – 1. SC Znojmo 0:4 (0:2)

Branky: 5. Okleštěk, 8. Šamánek, 47. Žondra, 51. Ledecký. Rozhodčí: Pechanec – Kříž, Kožár. ŽK: Hendrych, T. Krbeček, Petrášek – Okleštěk, Žondra. Diváci: 685.

Vyšehrad: L. Krbeček – Matějka, Hendrych, Macháček, Petrášek – Kabele (72. Ansuma), Podrázký, Mysliveček (58. Smolák), Kučera (64. Schön) – Jindráček, T. Krbeček. Trenér: Holeček.

Znojmo: Doleček – Odehnal, Mezlík, Cihlář, Helísek – Šumbera, Nepožitek, Njire (46. Ledecký), Oklešťěk (79. Lapeš) – Žondra, Šamánek (85. Kostorek). Trenér: Uličný.