Spoléhat při výběru posil z ciziny pouze na videa, která nabízejí manažeři fotbalistů, hledajících angažmá? Téměř sebevražda, shodují se v prvoligovém Znojmě. „Když se video šikovně sestříhá, udělají fotbalistu ještě i ze mě," směje se kouč Jihomoravanů Leoš Kalvoda, který do včerejšího utkání Tipsport ligy proti Jihlavě nasadil čtyři testované fotbalisty.

Zaslaná videa slouží znojemskému celku pouze jako vodítko. „Nabídek jsou tisíce, telefony zvoní a maily chodí už od října.Sestřihy se neřídíme, nejlepší je hráče dlouhodobě sledovat," přitakává sportovní manažer Michal Sobota.

V týmu nováčka nejvyšší soutěže dávají přednost důvěře ve stálý okruh manažerů, kteří klubu potenciální posily nabízejí. „S některými máme dobré zkušenosti, s těmi spolupracujeme, s jinými naopak horší," potvrzuje Sobota.

Tipsport liga - Skupina C (Brno)
1. SC Znojmo - Vysočina Jihlava 1:4 (0:2)

Branky: 60. Favzí - 11., 28. a 52. Mešanovič, 78. Teplý.

Přístup jednotlivých manažerů se podle znojemského manažera značně liší. „Někteří chtějí, abychom všechny výlohy platili my. Na druhé straně jsou výjimky, které přijedou i s hráčem a náklady platí sami. Tací si můžou říkat manažeři," nabízí pohled do zákulisí Sobota.

Ve Znojmě se však setkávají i s naivitou. „Když někdo chce hrát první ligu a předtím dva měsíce netrénoval, hned ho posíláme domů," povídá.

Kalvoda v přípravě na jarní část sezony přesto vyzkouší řadu doporučených hráčů. Hned na prvním tréninku se mu sešly téměř tři desítky hráčů. Síto ale pracuje rychle. „Hned jsme udělali dvě modelová utkání a pár hráčů jsme záhy vyřadili," přibližuje.

Naopak kmenoví fotbalisté si musejí v každém přípravném zápase na nové spoluhráče zvykat. „Každý ví, jak to chodí. Je jasné, že hráči u nás teď budou hodně rotovat," říká obránce Martin Hudec.

Zápas i tréninky tak představují fotbalový Babylón. „Němčinu zvládám, slovenštinu taky, s angličtinou mi musí pomoct mladí kluci," sahá Kalvoda pro překladatele i mezi fotbalisty.

I když zkoušení hráči přesvědčí trenéry o svých fotbalových kvalitách, číhají další nástrahy v jejich charakteru. „Je to riziko. Opět je dobré spolehnout se na manažera, který hráče zná delší dobu. Až na výjimky se nám to vyplatilo," zmiňuje Sobota.

Dobrou zkušenost má Kalvoda především s bosenskými fotbalisty. Znojmo přivedlo Haurdiče a zkouší další dva jeho krajany Mujagiče a Jovičiče. ve čtvrtek se k mužstvu připojí i vytáhlý Nigerijec Emeka.

I s Haurdičem v sestavě ve středu Znojmo podlehlo Jihlavě 1:4.