Ovšem ani to není tak úplně jisté. Do pátku musejí kluby nahlásit termíny svých domácích zápasů a brněnské vedení zatím nikdo nekontaktoval. „Čekám, až se se mnou znojemský majitel sejde," sdělil včera večer Deníku Rovnost boss brněnské Zbrojovky Václav Bartoněk.

Znojmo na podzim vybojovalo na Srbské deset ze sedmnácti možných bodů a je desáté. „Máme zájem odehrát jaro v Brně. Záleží i na podmínkách vlastníka stadionu, jestli se zachová stejně jako na podzim," podotkl znojemský majitel Ota Kohoutek.

Prvoligoví azylanti:
• Bohemians 1905
  2011/2012 (Ďolíček ⇒ Eden)
  24 bodů, 15. místo, sestup

• Ústí nad Labem
  2010/2011 (Ústí ⇒ Teplice)
  19 bodů, 16. místo, sestup

• Bohemians Praha
  2009/2010 (Střížkov ⇒
  Strahov)
  16 bodů (po odečtech 1), 16.
  místo, sestup

• Bohemians Praha
  2008/2009 (Střížkov ⇒
  Žižkov)
  34 bodů, 13. místo, záchrana

Vlastník brněnského sta-dionu je město, které určuje podmínky pronájmu. Jedno podzimní utkání v Srbské ulici vyšlo Znojmo přibližně na 130 tisíc korun a jarní část sezony se rozhodně prodraží.

Víc peněz spolkne energie na vyhřívání trávníku a umělé osvětlení. „I když nezmění podmínky město, což neovlivníme, vyhřívání a osvětlení je neoddiskutovatelná položka navíc. Částka logicky vzroste," poznamenal Bartoněk.

Znojmo startuje jarní část nejvyšší soutěže 22. února právě na domácím stadionu s Jihlavou. Zbrojovka hraje na svém hřišti až o týden později s Příbramí.

Jeden den vytápění vyjde asi na čtyřicet tisíc korun. „Musíme ho spustit šest sedm dní před zápasem, což není náš výmysl. Nemáme důvod nikoho zaříznout, ani konkurenta v boji o záchranu. Jako klub cítíme povinnost řešit problémy druhých," prohlásil brněnský majitel, jehož tým je v tabulce dvanáctý.

Komplikaci přináší také enormní zátěž trávníku, který Zbrojovka před sezonou nově vysázela. „Rekonstrukce stála šest milionů korun a abychom mu odlehčili, hrávala naše juniorka v Rosicích. Uvidíme, jaký dopad na něj bude mít jaro," přemítal Bartoněk.

Přitom není pravděpodobné, že Znojmu pomůžou další kluby namočené v boji o záchranu Olomouc či Jihlava.

Vedení klubu i kabina věří, že aspoň některé jarní duely odehraje ve Znojmě. „Aspoň poslední dvě utkání tam snad stihneme. Bude důležité, abychom jaro zvládli a do začátku podzimu už snad sta-dion bude," pronesl znojemský kouč Leoš Kalvoda.

Pohled do nedávné prvoligové historie ovšem budí obavy. Tři kluby, které v posledních letech hrály v azylu, sestoupily. „Není to sice ideální, ale jako velký problém to taky nebereme. V Brně jsme si zvykli a utkání v závěru podzimu jsme tam odehráli na úrovni," uvedl znojemský záložník Radek Buchta.

Kvůli tomu, že Znojmo nehraje na domácím stadionu, přichází také o několikami-lionový příspěvek od marketingového partnera fotbalové asociace, společnosti STES.

Majitel znojemského klubu Ota Kohoutek: Snad pár utkání stihneme ve Znojmě

Prezident klubu 1. SC Znojmo Ota Kouhoutek.Znojmo - Po skončení podzimní části nejvyšší soutěže si nepřipouštěl nic jiného, než že jaro odehrají znojemští fotbalisté na vlastním stadionu v Husových sadech. Jenže měsíc před startem druhé poloviny ligy majitel klubu Ota Kohoutek řeší, za jakých podmínek bude jeho klub pokračovat v azylu na brněnském stadionu. „Budeme jednat se zástupci vlastníka stadionu, což je brněnský magistrát, jakou má představu o zbytku sezony," sdělil Kohoutek.

Na čem se rekonstrukce znojemského stadionu zadrhla?

Obávali jsme se, aby se řízení o částech rekonstrukce nezdržovalo kvůli tomu, že se nějaká strana bude odvolávat. To se nestalo. Jenže problém vznikl v tom, že jsme neobdrželi potřebné dotace, a i když máme všechno smluvně vyřešené, momentálně nejsme schopní garantovat finanční plnění smluv.

Dotace jste přitom měli přislíbené…

I když všechny kompetentní osoby slibovaly, že peníze na rekonstrukci dostaneme, naše žádosti zastavilo zdlouhavé vyjednávání o nové vládě a jmenování premiéra. Teď čekáme, až se dozvíme jména nových ministrů, a budeme vědět, na jaké kompetentní osoby se vůbec při jednání obrátit.

Desetimilionovou dotaci vám poskytlo také město Znojmo.

Město nám přislíbilo desetimilionovou dotaci pouze na spolufinancování rekonstrukce. Takže je nemůžeme vzít a zaplatit teď s nimi nějaké části přestavby. Čekáme na dotace.

Co znojemskému stadionu nyní chybí?

Položili jsme nový trávník a připravili jsme vyhřívání. Máme nachystanou i kotelnu a umělé osvětlení. Jakmile dostaneme dotace, můžeme ihned začít stavět.

Stihnete ještě nějaké jarní utkání ve Znojmě?

Uděláme maximum pro to, aby práce začaly co nejrychleji, ať aspoň pár zápasů dohrajeme ve Znojmě. Doufejme, že se nám to podaří. Na našem stadionu můžeme hrát hned, jakmile splníme kritéria, která pro nejvyšší soutěž ukládá Fotbalová asociace České republiky.

Zvažujete pro jarní azyl i jiný stadion než v Brně?

Když se rozhlédnete po stadionech na Moravě, je jasné, z čeho můžeme vybírat. Máme zájem odehrát jaro v Brně, potřebujeme jen projednat podmínky.