„Hrají Evropskou ligu, takže svoji kvalitu pořád mají," tušil znojemský záložník Radek Buchta.

Ještě do loňského léta střílel za Anži góly i hvězdný Kamerunec Samuel Eto'o, který momentálně hraje po boku Petra Čecha a Tomáše Kalase v londýnské Chelsea. „Osobně se na ten duel těším. Myslím, že nás prověří se vším všudy," povídal trenér Jihomoravanů Leoš Kalvoda.

Machačkala na svém přípravném kempu v Turecku už porazila Volyň Luck i Petrolul Ploiești. „Soupeř nebyl lehký, ale vytvořili jsme si dostatek šancí a dvě proměnili," hodnotil nedělní výhru 2:1 útočník Serder Serderov.

Vedle ruského celku se Znojmo v Turecku střetne také s kazašským Kajratem Almaty a ukrajinskou Volskrou Poltava. „Všechny týmy z Východu jsou běhavé," upozornil Kalvoda. Buchta se těší i na další dva soupeře. „Třeba Kajrat je ekonomicky úplně jinde, navíc ho vede trenér Weiss. Jsem zvědavý, jak v těch zápasech obstojíme," doplnil čtyřiadvacetiletý středopolař.

Záloha z Toga

Kalvoda vzal do Turecka 24 hráčů, mezi nimi také slovenského záložníka Erika Lienera, který naposledy hrál za Dubnicu. Doma zůstal zraněný obránce Martin Hudec. O příchodu útočníka Martina Fenina z pražské Slavie se stále jedná. „Musí si vyřídit záležitosti ohledně smlouvy se Slavií," vysvětlil Kalvoda s tím, že nechce sázet pouze na příchod bývalého českého reprezentanta. „Ještě se k nám přidá na zkoušku útočník reprezentace Toga. Naposledy hrál v portugalské lize," dodal Kalvoda.

V mužstvu už se mezitím zabydlují jisté posily – Anes Haurdič, Peter Gál-Andrezly i Bourenane Faouzi. I když jsou cizinci, s jazykovou bariérou bojuje pouze mladý Alžířan. „Do češtiny se mu moc nechce, takže s ním mluvíme anglicky a pokyny od trenéra mu překládáme," řekl Buchta.

Do Turecka míří i podzimní znojemská opora Radim Nepožitek, ovšem s olomouckou Sigmou. I Plzeň si patrně ponechá Patrika Hrošovského. „Jestli je nově příchozí hráči nahradí, ukáží až mistrovské zápasy," usmál se Kalvoda.

Hostování v jiném klubu čeká na jaře trio znojemských záložníků Emira Zebu, Tomáše Lukáše a Jiřího Zifčáka.

Fotbalisté vítají především přechod do tepla i změnu hracího povrchu. „Hráli jsme všechno na umělce, teď nás konečně čeká tráva. A dvacet stupňů tepla," liboval si Buchta. Domů se tým vrací 6. února.

soustředění v turecku

ZNOJEMSKÝ KÁDR:

Brankáři: Vlastimil Hrubý, Petr Drobisz, Jiří Doleček.
Obránci: Jan Mudra, Roman Hříbek, Todor Yonov, Daniel Odehnal, Josef Hnaníček, Marko Jurič.
Záložníci: Tomáš Cihlář, David Helísek, Radek Buchta, Matúš Lacko, Peter Gál-Andrezly, Bronislav Stáňa, Erik Liener, Nermin Crnkič, Anes Haurdič, Bourenane Faouzi, Kubilay Yilmaz, Ali Alaca, Abdullah Celik.
Útočníci: Miloš Reljič, Václav Vašíček.

VIZITKY SOUPEŘŮ: 

Anži Machačkala
Termín zápasu: čtvrtek 30. ledna
Mistr Ruska z roku 2009, v týmu má několik ruských reprezentantů či moldavskou ikonu Alexandra Epureana. Bohatý majitel Sulejman Kerimov už ale do klubu neinvestuje tolik jako dřív.

Kajrat Almaty
Termín zápasu: neděle 2. února
Třetí tým loňského ročníku kazašské nejvyšší soutěže trénuje bývalý kouč slovenské reprezentace Vladimír Weiss, v mužstvu má krajany Lubomíra Michalíka a Miloše Lačného.

Volskra Poltava
Termín zápasu: středa 5. února
Tradiční účastník ukrajinské ligy si nejslavnější vítězství připsal před čtyřmi lety, když v předkole Evropské ligy porazil doma slavnou Benfiku Lisabon 2:1.