Dostal jste letos lepší narozeninový dárek?

Tenhle vypadá jako nejlepší. Od mamky jsem dostal jen čokoládu. (smích) Samozřejmě mi to přála a byla ráda, že jdu za lepším.

Ve hře bylo víc klubů, včetně Karviné či polského Piastu Gliwice. Rozhodoval jste se dlouho?

Nabídka Hradce Králové byla ve finále ta nejkonkrétnější ze všech a věděl jsem, že po ní sáhnu. Jednání bylo absolutně nejjednodušší.

Libor Žondra
- ve středu oslavil urostlý útočník původem z Pivína sedmadvacáté narozeniny a dal si k nim přestup do prvoligového Hradce Králové. Poprvé v kariéře si tak zahraje nejvyšší českou soutěž.
- v minulosti nastupoval ve třetiligovém HFK Olomouc, druhou ligu okusil poprvé v Hlučíně, poslední dva roky strávil
- v 1. SC Znojmo, kam přišel jako náhrada za typově podobného Václava Vašíčka. Na jihu Moravy se Žondrovi střelecky dařilo, v každé z obou sezon si připsal devět branek. Po skončení uplynulého ročníku o něj projevilo zájem několik klubů, včetně polského Piastu Gliwice, kam také odešel na herní testy. Nakonec však podepsal dvouletou smlouvu v Hradci Králové, který si postup do nejvyšší soutěže vybojoval na jaře právě na úkor Znojma.

Jak vypadaly herní testy v Gliwicích?

První den po příjezdu jsem absolvoval dva tréninky, pak už jsme odjeli na herní soustředění do Maďarska. V prvním zápase jsem nastoupil na poločas a povedlo se mi dát i gól. Pak jsme trénovali, v dalším zápase jsem odehrál sedmdesát minut, herně se mi taky docela dařilo. Trenérům jsem se líbil a říkali, že by si mě nechali.

Proč tedy z angažmá sešlo?

Odjížděl jsem v pátek, řešilo se to přes víkend. Bohužel to asi nevyšlo z politických důvodů uvnitř klubu. Trenéři mě chtěli, ale k přestupu nedošlo. Moc jsem po tom ani nepátral, přesný důvod neznám.

Byl jste hodně naštvaný?

Zklamání jsem cítil, ale brzy jsem ho hodil za hlavu. Za dva dny jsem totiž šel do Hradce a věděl, že si za něj zahraju první ligu. Takže nějaké naštvání mě drželo maximálně den nebo dva.

V Hradci jste byl na zkoušce už před dvěma a půl lety, ale tehdy jste kvůli zranění o angažmá přišel…

Samozřejmě si to pamatuji. Měl jsem problémy s achilovkou. Udělal jsem tenkrát hloupost, trénoval jsem přes bolest a dostal se mi do toho zánět. Pak jsem kvůli tomu měsíc marodil a musel jsem se vrátit zpátky do HFK.

Lákal vás do Hradce Králové i útočník Jan Pázler, se kterým jste hrával za Znojmo?

Pořád se ptal, jak to se mnou vypadá, jestli půjdu do Polska, nebo do Hradce. Už mi prý držel místo vedle sebe. (úsměv)

Bude vám herní styl Hradce vyhovovat?

Myslím, že hrál také na jednoho útočníka, asi to bude podobné jako ve Znojmě. Doufám, že mi to bude sedět, ale nevím, jestli budu hrát, protože konkurence je tu slušná. Honza Pázler dal loni sedmnáct gólů, nebude snadné se přes něj prosadit.

Věříte, že i v první lize budete těžit ze své výšky a síly?

Nejvyšší soutěž jsem zatím nehrál, můžu soudit jen z utkání proti prvoligovým týmům. Určitě to bude těžší soutěž než Fotbalová národní liga, víc běhavější, techničtější. Musím potrénovat, abych nezaostával a stíhal. Je to pro mě motivace.

Stejně jako možnost otestovat si svoji výkonnost proti špičkovým domácím klubům?

(Smích) S týmy jako Sparta a Plzeň to bude určitě těžké, ale těším se. Zápasy s nimi beru jako svátek.

Už jste se přestěhoval?

Ano, v pondělí jsem sehnal byt a konečně budu ve svém. Minulý týden jsem lítal po penzionech. Po tom všem cestování, které jsem za poslední týdny absolvoval, se opravdu těším, až budu mít klid soustředit se jen na fotbal a na první ligu.

Víte už teď, že vám bude něco ze Znojma scházet?

Rozhodně mi budou scházet lidé. Měl jsem tam spoustu kamarádů, třeba Radima Nepožitka. V klubu je celkově super prostředí a dobrá parta. Někteří kluci už odešli, tým se skládá znovu dohromady. Znojmo mi přirostlo k srdci a rád se do něj budu vracet.

Existovala vůbec nějaká šance, že ve Znojmě zůstanete také pro nadcházející ročník?

Existovala, měl jsem podepsanou opci, když jsem prodlužoval smlouvu, ale chtěl jsem jít výš. Klub mi také nechtěl bránit a navíc mohl i něco vydělat. Bylo jasné, že když bude zájem, půjdu.

Znojmo se vyrovnává s řadou odchodů. Máte o nyní již bývalý klub starost?

Nemám strach, kostra týmu je dobrá. David Helísek, Tomáš Cihlář, Radek Mezlík, to je obrana, která zůstala, což je pozitivní. Dopředu se to vždycky nějak doplní. Viděl jsem, že přišli mladí kluci, kteří se poperou o svá místa. O Znojmo se nebojím a věřím, že může hrát v horní polovině tabulky.

Angažmá v první lize pro vás představuje splněnou metu. Jaká je další?

Ano, cíl jsem splnil. Teď chci první ligu hrát co nejčastěji a prosadit se i gólově. Na tom pak můžu stavět dál.

Už máte v hlavě nějaký gólový cíl?

Nemám představu. Žádnou metu, kolik chci dát branek, jsem si nedával. Pro nás jako tým je prvořadá záchrana.