„Pohárů máme v poličkách hodně. Byly časy, kdy jsme měli dvě družstva a na okrskové soutěži jsme brali obě první místa. Ale jedna generace odrostla a na další zatím marně čekáme,“ posteskl si jednatel pavlických hasičů Pavel Nechvátal. Sbor v současné době stárne, ale muži v modrých uniformách nerezignovali.

louhá tradice a početná základna charakterizuje sbor dobrovolných hasičů v Pavlicích. Jeho členové před lety pořádali zábavy, hráli i divadlo, nyní se věnují hlavně hasičské práci.

V tomto úseku se trasa obchvatu za Lechovicemi směrem na Znojmo napojuje na starou státní sinici.
Lechovice si po dvou letech oddychly. Nový obchvat zprovoznili v noci na čtvrtek

Podle jednatele sboru Pavla Nechvátala střídání hubených a tučných let k historii pavlických hasičů patří. „Dělávali jsme zábavy, dokonce i plesy, byly doby, kdy se dělalo i divadlo. Ale to už je nějakých třicet, možná čtyřicet let. Ale sbor stárne, aktivních lidí je vždy omezený počet a nemůžete na ně pořád klást nové úkoly,“ řekl jednatel pavlických hasičů Nechvátal.

Pavlický sbor si zakládá na tom, že se stále věnuje hasičské práci. „Před časem byli chlapi u lesního požáru, vyjíždíme také k různé technické pomoci jako je kácení stromů, někdy i řízení dopravy u nehod. Pavlicemi prochází rušná silnice, proto si naši chlapi vezmou vesty a plácačky a jdou regulovat dopravu například i při pohřbech, aby mohl pohřební průvod bezpečně projít obcí na hřbitov,“ přiblížil práci pavlických hasičů jednatel Nechvátal.

Zakladatelé

Hasičský sbor založili Pavličtí na podzim 1893. „Zakladateli byli nadučitel Matěj Nezveda, farář Josef Sperling, správce velkostatku Josef Fischl a obchodník Ferdinand Svoboda,“ uvádí zástupci sboru v přehledu své historie. Nadučitel Nezveda se stal také prvním starostou sboru. Sbor dodnes uchovává koňskou stříkačku z roku 1894, kterou stále uchovává ve funkčním stavu.