Televize a živé ploty

V září roku 2020 spustil tehdejší princ z Walesu jako součást své iniciativy pro udržitelné trhy vysílání stanice RE:TV, kde působí jako šéfredaktor. Cílem této iniciativy bylo inspirovat veřejnost inovacemi a nápady, které ukazují cestu k udržitelné budoucnosti. Ve svých počátcích se zaměřovala zejména na přímé zachycování uhlíku ve vzduchu a biotechnologie - rozložitelný plast, na projekty komunitního zemědělství a organickou filtraci vody.

Ještě jako princ Charles byl jedním z nejvytíženějších členů královské rodiny, přesto si dokázal udělat čas na svou velkou zálibu – zahradničení, kterou sdílí se svou manželkou. Podle oficiálních stránek Prince of Wales pečuje o zahradu ve svém domě v Highgrove. Baví ho také sázení živých plotů a dokonce pořádá národní mistrovství v tomto oboru.

Potápění ke starému vraku

O tom, že je nový král velký sportovec, se ví. A je dost všestranný. Od mládí lyžoval, surfoval, potápěl se, plachtil, jezdil na koni, a to i závodně jako vcelku úspěšný žokej. Ale nejslavnější je asi jeho záliba v pólu. „O pólo se začal zajímat už jako dítě, když sledoval, jak jeho otec, vévoda z Edinburghu, hraje ve Windsoru,“ napsal web Prince of Wales. Svůj první zápas hrál v roce 1963, kdy mu bylo 15 let, v týmu, jehož kapitánem byl právě vévoda z Edinburghu, a o rok později se jako hráč poprvé představil veřejnosti. Od té doby hrál pravidelně a dostal se až mezi špičku. „Handicap Jeho královské Výsosti se postupně zvyšoval z 1 v roce 1967 na 4 v roce 1982,“ uvedl web Prince of Wales.

Královna manželka Camilla.
Královna manželka Camilla: Byla nenáviděná. Našla však způsob, jak se zalíbit

Své první lekce lyžování absolvoval mladý Charles ve 14 letech, když pobýval u prince Ludwiga Hesenského v Tarasp ve Švýcarsku. Od té doby lyžuje pravidelně a postupem času s ním začali tuto zálibu sdílet i jeho synové William a Harry.

Už od mládí se věnoval vodnímu lyžování, surfování, a když byl na vojně, začal s potápěním. V červenci 1975 zkoumal vrak tudorovské válečné lodi Mary Rose potopené u Portsmouthu v roce 1545. „Princ byl prvním členem královské rodiny, který ji viděl od doby, kdy král Henry VIII sledoval, jak se loď potápí,“ připomínají jeho oficiální stránky.

Mohu si půjčit vaše prkno?

Král Karel III. od dětství rád plachtil a už v osmi letech se společně s otcem zúčastnil svého prvního jachtařského závodu v Cowes Regatta.

V roce 1979 dostal k Vánocům skateboard a po tréninku ve Windsoru dostal možnost předvést krátkou ukázku pro televizní pořad o komunitní organizaci v severním Londýně. Diváci viděli, jak se princ ptá překvapeného mladíka: „Mohu si půjčit vaše prkno?“

Miliony za princovy obrazy

Asi nejpřekvapivější zálibou, které se král Karel III. věnuje, je malování akvarelů. Podle svých slov začal s malováním, když zjistil, že fotografování, které měla v oblibě jeho matka, královna Alžběta II., mu nevyhovuje. "Když se teď zpětně podívám na ty první nákresy, které jsem udělal, jsem zděšen tím, jak jsou špatné," řekl pro magazín The Scotsman.

Navzdory své skepsi je dnes prý jedním z nejlépe placených žijících umělců ve Velké Británii. Od roku 1997 do roku 2016 mu podle listu The Telegraph kopie jeho akvarelových maleb krajinek a hradů vynesly asi dva miliony liber. Peníze šly na charitativní fond, který princ vedl. Veřejnost se s jeho dílem mohla seznámit mimo jiné na začátku letošního roku na výstave v Chelsea Baracks.

Známá je jeho záliba v hudbě. Od dětství hrál na klavír, trubku a violoncello a věnoval se sborovému zpěvu a láska k hudbě mu zůstala. Například při příležitosti 300. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha v roce 1985 vystoupil se sborem při provedení Bachovy mše h moll v Royal Albert Hall v Londýně a několikrát hrál na violoncello v symfonickém orchestru.

Nový britský král Karel III. s manželkou Camillou
Karel III. chce monarchii modernizovat. Vystěhuje ji z paláců, říká odbornice

Nový král má ovšem i jeden obyčejný koníček. Sbírá modely aut a soustředí se zejména na značku Aston Martin.

Jeho hlavním zájmem však vždy byla rodina a panovnické povinnosti.