Jednou z nejvýraznějších posil Znojemských je zkušený třiatřicetiletý obránce a účastník mistrovství světa hráčů do dvaceti let Jakub Grof, který se po působení v Německu a Itálii vrací do Čech. Poprvé v kariéře tak okusí mezinárodní EBEL.

Jak vypadal váš přestup do Znojma?

Oslovil mě manažer ze Znojma. Jednání pak byla velmi rychlá, trvala jen pár dní. Na všem jsme se shodli, a tak jsem tu.

Vaším minulým působištěm byla italská Cortina. Dá se nějak srovnávat italská Serie A a EBEL?

Nastupoval jsem proti týmům z EBEL ještě v dobách, kdy jsem hrál v německé lize a nebyly to špatné zápasy. V Itálii těch celků v nejvyšší soutěži není moc, takže je tam taková skupinka čtyř týmů, které to tam ovládají. Navíc jsme s těmi týmy hráli také pohár, takže jsme se setkávali s některými kluby opravdu velmi často. Některé zápasy měly velmi dobrou kvalitu, ale některé samozřejmě tu kvalitu postrádají. To si myslím, že je ale ve všech soutěžích. Řekl bych, že se italská liga a EBEL nedají srovnat, protože hokej v Itálii je velmi specifický.

Nastupuje v Itálii také mnoho kanadských hráčů jako právě v EBEL?

Ano, v Itálii je nespočet kanadských hokejistů s italským pasem. To jsme koneckonců mohli vidět i na nedávném mistrovství světa v Bělorusku, kde se nakonec reprezentace Itálie nedokázala udržet v elitní skupině MS.

Vy jste absolvoval v letní přípravě individuální plán. Praktikujete to takto každoročně, nebo šlo o výjimku?

Jsem na to tak zvyklý, přesně vím, co potřebuji, a jsem rád, že v tom nebyl žádný problém. Ale soustředění jsem již absolvoval s týmem.

Mezinárodní hokejový svaz upravil rozměry jednotlivých třetin. Budete to mít nyní o dost složitější, jak se na tuto změnu díváte?

Je to hodně velká změna. To střední pásmo je opravdu hodně malé. Na všechno bude méně času, ale určitě to pro fanoušky bude nyní více atraktivní. Máme ale dost přípravným zápasů na to, abychom si na to dostatečně zvykli.

A jaký máte názor na hybridní zakázané uvolnění?

Tak já doufám, že tuhle novinku do konce srpna zruší. Není to jen můj názor, ale četl jsem několik rozhovorů s opravdu zkušenými trenéry a všichni to odsuzují. Moc jsem nepochopil, proč se tohle vlastně zavádí. Všichni víme, co se stalo před dvaceti lety ve Zlíně, a nedává mi moc smysl, aby obránce ještě sprintoval za vyhozeným pukem. Podle mě je to něco podobného, jako když se zrušil ofsajd na červené čáře a poté jej opět chtěli zavést.

V přípravě nastoupíte pouze proti českým týmům. Jediným cizím mužstvem bude ruský Amur Chabarovsk. Jak se na to těšíte?

Tak určitě Chabarovsk hraje v uvozovkách druhou nejkvalitnější soutěž na světě a ti hráči jsou tam bruslařsky vyspělí. Takže to pro nás bude skvělá prověrka a příprava před EBEL.

Přípravné zápasy odehrajete převážně na domácím ledě. Je to před sezonou, kde se hodně nacestujete, příjemná zpráva?

Kluci jsou na to zvyklí a ví, co je na tripech čeká. Já jsem to také několikrát okusil v Německu i Itálii, takže v tom žádný extrémní problém nevidím.

Jaké máte reference o EBEL. Zajímal jste se o ni dříve?

Očekávání jsou veliká, přece jen jsem už nastupoval v několika soutěžích a na EBEL se těším. Ještě máme několik týdnů se na sezonu pořádně připravit, aby se nám poté v lize dařilo.

Každoročně bývá v soutěži dost debat o rozhodčích, jak se na tento problém díváte vy?

Tak já nechci nikomu nějak podlézat, ale věřím, že se to v následující sezoně zlepší. Do EBEL míří jeden skvělý český rozhodčí, a tak by se od něj mohli případně ti méně zkušení něco přiučit. V Německu s tím také bývaly problémy, protože tam neměli rozhodčí vždy stejný metr. Nevím jestli v EBEL mají před sezonou nějaké sezení nebo soustředění, ale o tomto problému jsem se již bavil s kluky v kabině i s panem Oherou a je to bolavá pata této ligy. Věřím, že se to může už jen zlepšit.

Měl jste kromě nabídky ze Znojma i nějakou extraligovou nebo v ČR nebyl zájem?

V mém případě je to trochu složitější, protože v mém věku platí v českých soutěžích na mě stále tabulková hodnota, a to do konce letošního kalendářního roku. Vlastně ani nevím, jak by se k tomu postavil klub, který vlastní má práva v České republice, takže jsem se po tom ani nepídil a byl jsem rád za nabídku ze Znojma.

Když jste končil v Chomutově a zamířil jste do německého Landshutu či později italské Cortiny, tak nebyl v té době zájem od nějakého celku v EBEL?

S Chomutovem jsme tehdy dokázali postoupit do extraligy a strašně mě mrzelo, že jsem tam pak nedostal příležitost se o to extraligové místo poprat. Měl jsem však štěstí, jelikož se na mě jezdil dívat trenér německého Landshutu, a poté, co mi nabídli smlouvu tam, tak jsem dostal novou motivaci a všechno to zklamání z Chomutova ze mě spadlo.

Máte nějaké vzpomínky na zápasy se Znojmem?

Pamatuji si sezonu 2000/01, ve které hrálo Znojmo velmi dobrý hokej a my nakonec s Karlovými Vary hráli baráž o udržení v extralize. Shodou okolností jsme ale ve Znojmě v obou zápasech zvítězili, a dokonce si pamatuji i výsledky 3:1 a 6:1. Jednu branku jsem zaznamenal i sám. To byla tedy první známost se znojemským hokejem v mé dosavadní kariéře.

Vy jste odehrál uplynulou sezonu v italské Serii A. Jak se tam vyrovnávali s odchodem Bolzana do EBEL? Nezaznamenal jsem přílišné pochopení. A má Bolzano případně v italské lize nějakou „farmu"?

Někteří hráči Bolzana po jeho vstupu do EBEL zamířili do asi nejsilnějšího mužstva v Itálii Brunica. Jinak jeden klub, co jsem zaslechl, tak zkrachoval a bylo tam těch týmů málo. Přičemž proběhla nyní nějaká reorganizace a týmů je tuším celkem deset. Především si ale myslím, že určitě tři kluby v Itálii jsou na tom finančně lépe než samotné Bolzano. Na druhou stranu jsem rád, že to tam zvládli, a budeme se s nimi v následující sezoně setkávat.

Nepomýšlí na EBEL i nějaké další celky v Itálii?

Jak jsem se tak bavil s tamními lidmi nebo agentem, tak dva týmy měly poměrně velký zájem. Prvním bylo Brunico, které je vlastně rakouské město v Itálii. Opravdu jen kousek od hranic. A druhým byl klub Ritten/Renon. Oba mají dobré sponzory a skvělé zázemí, ale bohužel jim to nějak nevyšlo.

Jak je vnímán hokej v Itálii a má tam tento sport vzestupnou tendenci?

Samozřejmě na severu Itálie je hokej hodně sledovaný sport. Píšou tam o něm i v novinách. Na druhou stranu třeba na Sicílii nebo v Římě asi nezaznamenali účast reprezentace na mistrovství světa. Je tam vlastně tým Valpellice, který je kousek od Turína, což je z těch okrajových severských měst až osm hodin cesty. Zvyšuje se ale počet klubů v nejvyšší italské lize.

MARTIN SMEJKAL