V tomto ročníku ovšem šestatřicetiletého veterána stihly osobní a rodinné problémy, kvůli nimž se nedokáže plně soustředit na práci. Přesto dostal v kvalifikační nadstavbě šanci jako brankář číslo jedna. V utkání na ledě Lince hraném minulý týden v úterý ale udeřil mimo hru hokejkou hráče, jenž do něj vrazil na brankovišti a dostal dvouzápasový distanc. „Trest je vtip. Když mu tam hráč tak lezl, šlo o normální reakci. Reagoval bych ještě tvrději. Když něco daleko horšího udělal Thomas Raffl (kapitán Salcburku – pozn.red.), tak to bylo minimálně na dvacet zápasů, ale nedostal trest,“ rozčiloval se trenér Znojma Miroslav Fryčer.

Dvaatřicet šachistů se druhou únorovou sobotu sjelo do Hodonic, aby zde změřily síly na Optika Medek Open.
Šachový Optika Medek Open ovládli přespolní účastníci

Tíha zodpovědnosti v nejdůležitější části sezony a v holém boji o play-off padla na mladíka Dominika Groha a využil ji na maximum. V prvním klání sice ještě jedenadvacetiletý gólman nezabránil prohře 2:4 doma proti Villachu. Jeho hvězdná chvíle přišla o dva dny později.

V neděli osmatřiceti úspěšnými zákroky odčaroval černou sérii Znojma čítající pět proher v řadě. Jihomoravané vyloupili Innsbruck 4:2. O dva dny později Znojmo porazilo stejného soupeře i na domácím ledě 3:2 a hlavní slovo měl opět výborný Groh, jenž vychytal pětatřicet ran. I díky němu Znojmo figuruje na třetí pozici kvalifikační nadstavby zajišťující play-off. „Dominik má skvělé zákroky. Po celých šedesát minut nás držel nad vodou,“ liboval si po posledním duelu asistent kouče Znojma Jiří Beroun.

Basketbalisté TJ Znojmo (v bílých dresech) sehráli první listopadovou sobotu první domácí utkání nové sezony. Domá hostili celek Velkého Meziříčí.
Znojemští basketbalisté schytali dvě prohry. Čekají je poslední domácí utkání

Groh v jedenadvaceti letech potvrzuje, že postupně vyzrává v gólmana, jenž může táhnout tým. Úspěšnost zákroků vyšponoval na solidní číslo 91,5 procenta, což je pátý nejlepší počin mezi všemi brankáři EBEL. „Je super, že jsem chytil příležitost za pačesy a usadil se ve Znojmě. V posledních sezonách jsem vystřídal opravdu hodně klubů. Tady jsem spokojený, soutěž je skvělá,“ radoval se Groh.

Ve Znojmě se v posledních týdnech zapotili nejen při hledání jedničky. Při dvouzápasovém distanci Lassily museli promptně sehnat náhradního gólmana. „Potřebovali jsme někoho, aby se neopakovala situace, že na střídačce bude v brankářském obránce Adam Jonáš,“ připomenul Fryčer situaci ze začátku ledna z duelu proti Fehérváru, kdy kvůli zdravotní indispozici Lassily musel gólmanskou výstroj obléknout zadák Jonáš.

Ilustrační foto.
Kanaďané jako nutnost. Orlům by se nový hodil na každý zápas, vždy totiž skóruje

Shánění provizorního náhradníka se však Orlům zkomplikovalo. „Měli jsme domluveného klučinu, který čekal na výzbroj z Kanady, ale nepřišla mu,“ popsal Fryčer.

Orli tak oslovili devatenáctiletého gólmana Jakuba Biernata, jenž už dřív ukončil angažmá v nižší kanadské juniorské soutěži Greater Metro Junior A Hockey League. „Nebrali jsme ho jako dvojku nebo trojku. Potřebovali jsme brankáře na trénink a aby zas nemusel oblékat výstroj obránce,“ doplnil Fryčer.

Další test čeká Znojmo v pátek, kdy hraje od čtvrt na osm večer na ledě druhého celku nadstavby Villachu.

Gólmanská dvojice
Teemu Lassila Počet zápasů: 33 Procentuální úspěšnost zásahů: 89,9% Průměr obdržených gólů na zápas: 3,15
Dominik Groh Počet zápasů: 19 Procentuální úspěšnost zásahů: 91,5% Průměr obdržených gólů na zápas: 2,97