Podruhé od čtvrtfinálové série posledního play off EBEL a poprvé na znojemském ledě se střetli v sobotu Orli s Buldoky z Dornbirnu. Znojemský tým se v první třetině dostal do dvoubrankového vedení a vypadalo to na zápas v režii Orlů. Jenže hosté se nevzdali a s koncem druhé části stav utkání vyrovnali na 2:2. Svěřenci Jiřího Režnara ve třetí dvacetiminutovce přidali další dvě trefy a soupeř jednu. V závěru se sice Dornbirn opět tlačil za vyrovnáním a vynucením si prodloužení, ale Jihomoravané těsné vedení udrželi a získali cenné tři body.

Dramatický duel. Znojemští trenéři museli před nedělním zápasem s Innsbruckem řešit kromě únavy také zdravotní trable. Ze sobotního zápasu s Dornbirnem odstoupila dvojice útočníků Roman Tomas – Patrik Novák, a tak přišly změny v sestavě. V brance nastoupil místo Marka Schwarze Patrik Nechvátal. Útočník Štěpán Csamangó se posunul do druhého útoku a univerzál Jan Lattner z obrany do útoku. Do sestavy se vrátili také mladíci Marek Györi a Patrik Kadeřávek. V kádru Žraloků zase nechyběli loňští stříbrní Orli Ondrej Šedivý a Lubomír Štach, který strávil ve Znojmě deset let.

Znojemský tým byl v prvních minutách aktivnější, nicméně šance Seana McMonagleho a Teddyho Da Costy skončily jen na výstroji brankáře Innsbrucku Andyho Chioda. Posléze si obě mužstva vyzkoušela přesilové hry, zde ani jeden tým nevytěžil nic nebezpečného. V šesté minutě se musel roztáhnout v brankovišti Nechvátal, tečovanou střelu od Tylera Spurgeona instinktivně vyrazil.

Za Orly chtěl zahrozit Marek Špaček, v rozhodujícím okamžiku mu ale puk přeskočil hokejku. Jinak v první třetině diváci příliš pohledný hokej neviděli.

Od druhé třetiny se trenéři Znojma museli obejít také bez služeb zraněného Jana Lattnera. První branku zápasu viděli diváci až ve čtyřiadvacáté minutě. Po povedené souhře dostal přihrávku do volného prostoru Nicholas Ross a nechytatelně poslal Žraloky do vedení. Hosté nebyli daleko od druhé branky, to když obrana Orlů zcela propadla a Spurgeon se řítil sám na Nechvátala.

Český gólman si však dokázal poradit. Následně se hra začala rychle přelévat ze strany na stranu. Nejprve hostující Andrew Clark prověřil lapačku znojemského brankáře a z protiútoku Györi nedokázal v rozhodující chvíli trefit neposedný kotouč.

Další důležitý zákrok předvedl Nechvátal proti Mariu Lamoureuxovi. Orlům se ale nedařil souvislý tlak a stále ztráceli jednu branku.

Třetí část odstartovali Orli sice rozpačitě a minutu se bránili ve svém obranném pásmu. Ale jakmile se dostali do útočného, padla vyrovnávací branka zápasu, jejímž autorem byl Adam Hughesman. Za vyrovnaného stavu 1:1 byl k vidění ofenzivní hokej a oba celky chtěly vstřelit možná vítěznou branku.

Více se do zakončení tlačili Orli a brankář Chiodo předváděl místy až gymnastické zákroky. Jednapadesátá minuta nabídla další šanci Hughesmana, kterého našel Patryk Wronka, kanadský útočník ale minul branku. „Vítězství se rodilo těžce. Innsbruck výborně bruslil a nepříjemně forčekoval. O to je to pro nás důležitější, že se nám to podařilo otočit. Tohle nás může jedině posílit před dalšími zápasy," uvedl asistent trenéra Orlů Jiří Žůrek.

Znojmo mělo ke konci zápasu více ze hry, ale zůstávalo jen u šancí a o vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení, kde se hrálo sedm minut.

Po chybě innsbrucké obrany rozhodl o bodu navíc pro domácí tým druhou brankou v zápase Hughesman a Znojmo z domácího dvojboje bere solidních pět bodů. „Byl to náročný, ale bodově slušný víkend. Chtěli jsme urvat co nejvíce bodů a přiblížit se nejlepší šestce. Kvůli takto těžkým zápasům jsme v létě na sobě pracovali a to se nyní vyplácí," poznamenal útočník Orlů Jan Šeda.

Orli sehrají další zápas opět doma. Ve středu přivítá třicet minut po osmnácté maďarský Fehérvár.

Orli Znojmo – Dornbirn EC 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 18. Lakos (Šulák, Da Costa), 24. Biro (Stehlík, Bartoš), 44. Vodný (Číp, McMonagle), 46. Šeda (Biro, Wronka) – 32. Dustin Sylvester (Schmidt, Arniel), 40. Schmidt (Cody Sylvester, Sarault), 50. Crawford (Livingston, Petrik).

Rozhodčí: Stolc, Trilar – Nothegger, Pagonová

Vyloučení: 3:3, navíc Livingston (DOR) – 10 min. OT. Využití: 1:1

Diváci: 2553

Střely na branku: 39:26

Znojmo: Schwarz – Šulák, Lakos, Řezníček, Lattner, Stehlík, Biro, McMonagle – Vodný, Plíhal, Číp – Hughesman, Bartoš, Tomas – Beroun, Da Costa, Novák – Špaček, Wronka, Šeda – Csamangó.

Dornbirn: Hardy – Magnan, Schmidt, Caruso, Crawford, Konradsheim, Siutz, Ban – D´Alvise, Arniel, Livingston – Sylvester D., Sarault, Sylvester C. – Petrik, Achermann, Siddall – Haberl, Häußle, Macierzynski.

Orli Znojmo – HC TWK Innsbruck 2:1pp (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 42. Hughesman (Bartoš), 67. Hughesman (Šulák) – 24. Ross (Bishop, Lammers)

Rozhodčí: Stolc, Trilar – Nothegger, Pagonová.

Vyloučení: 5:2. Bez využití

Diváci: 2703

Střely: 44:40

Znojmo: Nechvátal – Šulák, Lakos, Řezníček, McMonagle, Stehlík, Biro, Kadeřávek – Vodný, Plíhal, Číp – Hughesman, Bartoš, Csamango – Beroun, Da Costa, Lattner – Špaček, Wronka, Šeda – Györi

Innsbruck: Chiodo – Ross, Lindner, Pedevilla, Štach, Mitterdorfer, DeSantis – Schennach, Huber, Šedivý – Lamoureux, Clark, Smith – Bishop, Spurgeon, Lammers – Schramm, Saringer, Mössmer