Jak se připravuje hokejista bez místa na sezonu?

M. P. Úplně stejně jako hokejista s místem. Jen je to výhodnější v tom, že když se připravuju sám, můžu jít trénovat, kdy chci. Jsem na sebe hodně přísný, takže kolikrát je trénink těžší než s týmem. Chodím na led, běhat, cvičit do posilovny, plavat, jezdím na kole. Navštěvuji kruhové tréninky pod vedením bývalého hokejisty Tomáše Fialy, který je má fakt dobré. Člověk musí pořád makat, protože může zavolat agent, že odjíždím a musím být připravený.

Tomáši, vy to máte asi podobné, když s Milanem trénujete. Jak jste se vůbec dali dohromady?

T. J. Známe se od působení u znojemských Orlů. Mám tady rodinu ze strany manželky. Už dávno jsem se zde usadil, akorát jsem hrál dlouhou dobu v zahraničí. Střídám pobyt se Vsetínem, kde mám rodiče. S Milanem se spolu připravujeme letos poprvé. Je to lepší ve dvou, protože mezi námi funguje rivalita. Dnes už to není o tom, jestli člověk trénuje v kolektivu, musí chtít.

M. P. Hráči z NHL se také připravuji sami na sezonu a nikdo jim neříká, co mají dělat. Maximálně spolupracují s kondičním trenérem. To dělám i já. Myslím, že se to samé za chvíli zavede i v Česku.

Oba jste bez smlouvy. Jak to vypadá s dalším angažmá?

M. P. V Chomutově mi skončila smlouva a na další jsme se nedohodli. Mám agenta, který mi něco shání a zavolá, že jedu tam a tam. Chci jít někam do zahraničí. Český svaz zavedl pravidlo, že v každém týmu musí hrát pět mladých hráčů. Přineslo to, že starší hráči budou muset skončit s hokejem, nebo jít hrát ven. Mladí hráči je vytlačí, i když třeba na to nebudou mít.

T. J. Po šesti letech mi skončila smlouva v Tychách. Probíhaly tam nějaké organizační změny, snižovaly se platy a také už jsem tam byl dost dlouho, tak jsem chtěl nějakou změnu. Hokej v Evropě se teď už hraje všude, hráčů je mnoho. Je potřeba být připravený a čekat na šanci. Dřív jsem měl agenta, ale v Polsku jsem ho nepotřeboval. Vyřizoval jsem si všechno sám. Teď sháním angažmá po známostech. Někdo se ozve, že shání obránce.

Existuje nějaká možnost, že bychom vás zase viděli v dresu Znojma?

M. P. Bavil jsem se se šéfem znojemského klubu Pavlem Oherou a řekl mi, že letos už mají plný stav a že kdybych měl zájem, tak by se to dalo třeba nějak udělat příští rok. To je ale ještě daleko, protože nevím, jestli budu zdravý, nebo mohu i získat nějaké lepší angažmá. Těžko říct takhle dopředu. Znojmo hraje určitě dobrý hokej. Byl jsem se teď podívat. V týmu jsou kvalitní hráči a EBEL je zajímavá soutěž. Určitě bych si ji rád zahrál. Ve Znojmě se chci jednou usadit, takže hrát zde na konci kariéry by byla nejlepší varianta. Uvidím ale, co bude, nechci předbíhat.

T. J. Taky jsem mluvil s Pavlem Oherou. Ptal jsem se ho, jestli bychom s nimi mohli trénovat, ale říkal, že mají bohužel plný stav a nemůžeme s nimi na led. Sdělil mi i to samé, co Milanovi, že v kádru už nemají místa. Je potřeba se také dívat na to, jak mají složené mužstvo, snaží se o nějakou koncepci. Mně už je přece jen sedmatřicet let a respektuji to. Dostávají přednost mladí a mají možnost se ukázat, což je dobře.

Na led teď chodíte s Moravskými Budějovicemi. Jak k tomu došlo?

M. P. Když jsme si nemohli zatrénovat s nějakým znojemským týmem, tak jsme si ve Znojmě kupovali ledy . Lepší je to ale s týmem, aby si člověk vyzkoušel nějaké kombinace, nahrávky, tak jsem se domluvil s bývalým spolužákem, spoluhráčem a kamarádem Rudou Caklem v Moravských Budějovicích, které trénuje. Nejsou tam špatní hráči, určitě to pro nás bude mít nějaký přínos. Jaký si trénink uděláš, takové to máš. S prominutím, odrbat to můžeš v extralize i v první lize.

T. J. V Budějovicích jsou mladí kluci, je tam super parta. Berou to, jak se říká, živelně, jdou do toho. Člověk mezi nimi omládne.

Absolvujete s budějovickými Žihadly i první přípravné utkání v Třebíči…

M. P. Jestli nás trenér postaví! Ale jedeme se tam podívat.

Nemáte obavy, že se proti vám bude chtít někdo z protihráčů vytáhnout?

T. J. Ne, oni nás nepoznají. Je to teprve první zápas, kluci a ani my ještě nemáme moc potrénováno. Led asi také nebude moc kvalitní. Ale o tom má být příprava, abychom se potrápili.

Budějovicím nevadí, že jim narušíte koncepci?

M. P. Ten trenér, ten Ruda, říkal, že mu to nevadí.

T. J. Ono to může vnést do týmu zmatek, ale také naopak to může přinést kvalitu, že kluci se chtějí dotáhnout, sledují ty cizí hráče a učí se od nich.

Jaké ještě máte cíle v hokeji?

M. P. Přežít ve zdraví.

T. J. Je to pořád stejné, předvádět, co nejlepší výkony a užívat si to, protože kariéra je strašně krátká. Sezona hrozně rychle uteče a roky běží. Když se pak člověk za tím vším ohlédne, musí si říct, že to stálo za to.

Milan Procházka

První znojemský odchovanec, který si zahrál extraligu. Ve Znojmě skončil po sezoně 2003/04. Poté působil v Karlových Varech, Chomutově a Kadani.

Věk: 36 let.

Stav: ženatý.

Děti: zatím nemá.

Hokejové úspěchy: 1× mistr ČR v Karlových Varech, 2× postup z 1. ligy do extraligy (Znojmo, Chomutov), oblékl český národní dres, reprezentoval na EHT na Karjala Cupu.

Tomáš Jakeš

Ve Znojmě odehrál dvě sezony. V roce 2002 odešel do Německa a dále byl na Slovensku, v Českých Budějovicích, Norsku a posledních osm let strávil v Polsku (2 roky Novi Targ a 6 let Tychy).

Věk: 37 let.

Stav: ženatý.

Děti: dvojčata (dcera a syn) 4 roky.

Hokejové úspěchy: 3× mistr ČR ve Vsetíně, 1× mistr Polska v Tychách. Dostal se do výběru české reprezentace, hrál za B tým společně s Milanem Procházkou.