V minulosti Svoboda oblékal dres Komety, Slavie, Plzně, Vítkovic, Pardubic a naposledy i sestupujícího Chomutova. Po neúspěchu Pirátů dvaatřicetiletý forvard věděl, že extraligové angažmá najde jen těžko, a tak se rozhodl českou nejvyšší soutěž opustit. Nejlepší střelec Komety v play-off 2012 zamířil do Znojma, se kterým si zahraje mezinárodní EBEL. „V hlavě se mi ta myšlenka rodila už delší dobu a po kontaktu s majitelem to začalo dostávat reálný rozměr. Zájem byl z obou stran, takže jsme se na podmínkách domluvili,“ líčil Svoboda.

Hlavní rozdíl mezi domácí a rakouskou nejvyšší soutěží vidí hlavně ve stylu hry. „Je to dost podobné kanadskému stylu hokeje, pořád nahoru a dolů. Doufám, že si na to zvyknu co nejrychleji. Po dvanácti letech to samozřejmě bude nějaký čas chtít,“ sdělil účastník šampionátu osmnáctek 2005 v České republice.

Sportovní ředitel fotbalové mládeže 1. SC Znojmo Václav Dvořák se věnuje trénování dětí více než 20 let.
Kluky často bereme z vesnic. Ve fotbale má fungovat pyramida, prozrazuje Dvořák

Zásadní změnu v přípravě však nevidí. „Tréninky jsou standardní jako v ostatních klubech, moc nových věcí se nejspíš vymyslet ani nedá. Všude je samozřejmě něco jiného, ale ve své podstatě je to vše dost podobné,“ poznamenal Svoboda, který odehrál šest sezon v brněnské Kometě.

Svoboda není jediným útočníkem, který řady znojemského mužstva doplnil. Ze zahraničí kádr posílil také Philip McRae z USA a Kanaďan Parker Bowles. Na ledě se všichni potkají až v polovině července. O kvalitách zahraničních posil Svoboda nepochybuje. „Podle statistik, čísel a toho, jak jsem je zatím viděl hrát, jde o kvalitní útočníky. Určitě se od nich očekávají body a především velký příspěvek pro tým,“ pravil účastník mistrovství světa dvacetiletých 2007 ve Švédsku.

Do rakouské nejvyšší soutěže přestoupili znojemští Orli v sezoně 2011/2012 a doposud nejlepšího výsledku dosáhli před třemi lety, když skončili na druhém místě. Do následujícího ročníku jdou ale se skromnějšími ambicemi. „Rozhodně nikdo neříká, že se pojede na titul, budeme čelit kvalitním a nesmírně náročným soupeřům. Postup do play-off ale cíl je. Snad se ho povede splnit,“ dodal rodák z Litoměřic.

ELIŠKA NOVÁKOVÁ

Stolní tenistka Moravského Krumlova Ekaterina Chernyavskaya.
Stolní tenistky z Krumlova oznámily čtyři nové posily