„Podařilo se nám s Chabarovskem dojednat, že své evropské soustředění stráví právě u nás. Ukazuje se, že jsme schopni nabídnout špičkovým týmům kvalitní zázemí a podmínky k přípravě," řekl manažer znojemského klubu Petr Veselý.

Celek z Chabarovsku, šestisettisícového města ležícího v jihovýchodním Rusku, jen dvacet kilometrů od čínských hranic, patří mezi tradiční ruské hokejové bašty. Od roku 1996 hraje s dvouletou přestávkou výhradně v nejvyšší soutěži, v roce 2008 patřil k zakládajícím členům KHL. Navzdory nevýhodné poloze je hokej v Chabarovsku nesmírně populární. Zápasy navštěvuje stabilně více než sedm tisíc diváků, pátý nejlepší průměr celé KHL.

Uplynulá sezona se ale Amuru nepovedla. „Amur projevil zájem hrát se soupeřem z EBEL. Věřím, že to bude pro obě strany prospěšné. Oni uvidí, že EBEL není špatná soutěž, naši hráči zase poznají, na jaké úrovni jsou tréninky a disciplína v KHL. Budou před námi napřed v přípravě, protože jim začíná soutěž dřív," zmínil sportovní manažer Orlů Rostislav Dočekal.

Ruský tým opustily v průběhu minulé sezony některé opory včetně produktivního českého útočníka Jakuba Petružálka a výsledkem byla poslední příčka v tabulce východní konference. „Pro Znojmo bude tato událost skvělou reklamou. Díky získaným kontaktům se navíc budeme snažit v příštích letech spolupráci s kluby KHL ještě rozšířit, což by mělo pro město i pozitivní ekonomický dopad," dodal Veselý pro klubový web.

Chabarovsk přes léto plánuje posílit. Na aktuální soupisce doplňuje převážně ruský kádr dvojice Finů, obránce Tommi Taimi a útočník Jesse Niinimäki. Nalezneme tam také slovenské útočné trio Rastislav Špirko, Marcel Haščák, Michal Miklík, které přišlo v průběhu jarních měsíců z jiných klubů KHL.

Z ruských hráčů lze jmenovat talentovaného útočníka Jeveny Orlova. „Jsme velmi rádi, že si nás Chabarovsk vybral. Je to klub se slušnou tradicí, který měl více nabídek. Upřednostnili klub z EBEL a preferovali Znojmo. Myslím si, že je to událost prospěšná pro celý region. Mladí hráči se mohou přijít podívat, jak se trénuje v KHL, a uvidí, co je tomu třeba dát, aby mohli hrát na takové úrovni," dodal Dočekal.

Hráči i realizační tým pod vedením kouče Jurije Leonova se budou ve Znojmě připravovat od 2. do 14. srpna. V průběhu kempu se Chabarovsk na znojemském ledě utká nejprve 8. srpna s extraligovým Mountfieldem HK a o dva dny později v neděli 10. srpna také s Orly Znojmo.

MARTIN SMEJKAL