Z posledních sedmi zápasů Orli šest vyhráli a mají tak jistý postup do play-off. Ještě před dvěma týdny se počítalo s tím, že utkání s Grazem bude přímým soubojem o toto postupové místo. Znojemští hokejisté si jej ale zajistili již před třemi koly. Graz navíc bojoval o bonusové body pro svou nadstavbovou skupinu.

Do tohoto utkání opět nenastoupili někteří zkušenější hráči orlího týmu. „Tentokrát nám to soupeř usnadnil, nehrál tak, jak jsme zvyklí. A nepřišlo mi, že by hráli o body, které potřebovali," přiznal znojemský útočník Jan Lattner.

Po začátku první třetiny otevřeli skóre hosté. O první zásah se zasloužil Patrik Novák v deváté minutě. Třetí útok Orlů tak konečně udeřil. Milan Procházka přihrál do mezikruží Novákovi, který střelou v pádu skóroval. Poté se mohli dvakrát po sobě prosadit domácí hráči, ale kvůli jejich zaváhání jim Filip Landsman chránící znojemskou bránu skórovat nedovolil.

První třetině tak kralovalo Znojmo a do kabin odcházelo s jednobrankovým náskokem.

Začátek druhé třetiny hokejového utkání přinesl prosazení domácího týmu z přesilové hry. Znojemského gólmana Rakušané překonali v sedmadvacáté minutě zásahem Ronalda Kaspitze. A jak už to s Grazem bývá, v průběhu prostředního dějství se herně přiostřovalo. Skóre však zůstalo beze změny.

Závěrečné dějství opět ovládli znojemští Orli. Ve třiačtyřicáté minutě skóroval útočník Znojma Petr Beránek. Tvrdou ránu znojemského obránce Andrewa Thomase doklepl Beránek do rakouské brány.

Následoval trest pro obě strany za potyčku znojemského obránce Jana Müllera s domácím hráčem. „S Grazem jsou to vždy fyzicky náročné zápasy, hrají dobře do obrany a nevynechají jediný souboj. Vítězství na jejich ledě je pro nás cenné a je to dobře zakončená základní část," popsal znojemský obránce Müller.

Dobrá efektivita Orlů se prokázala v devětačtyřicáté minutě. Nejprve rakouský hráč zdolal znojemskou obranu, ale pokořit Landsmana se mu již nezdařilo. A domácí brankář následně nezvládl v protiútoku zastavit střelu znojemského útočníka Ondřeje Fialy. Díky té slavili Znojemští svůj třetí gól tohoto utkání.

Poté se hosté stáhli do obrany, což jim takticky vycházelo. Znojemská obrana i gólman si ale zvládli poradit i s hrou čtyři na šest, a to po dalším vyloučení Müllera.

Domácí tým pak přistoupil ke hře bez gólmana, což mu přineslo prosazení. Rakouský střelec Francis Lemieux dotlačil kotouč do znojemské brány.

Zásah však byl o fous, jelikož zbývaly už jen dvě vteřiny do konce. Graz kvůli porážce spadl na deváté místo tabulky EBEL a ztratil další bonusové body pro nadstavbu.

Graz - Znojmo 2:3

Branky a nahrávky: 27. Kaspitz (Picard, Coulombe), 60. Lemieux (Kaspitz, Ganahl) - 9. Novák (Procházka, Fiala), 44. Beránek (Thomas), 49. Fiala (Procházka). Rozhodčí: Kincses, Warschaw - Ettlmayr, Hofstätter. Diváci: 2280.

Sestava Znojmo: Landsman - Müller, Pojkar, Štach, Thomas, Bořuta, Magovac Beroun, Šeda, Lattner - Podešva, Pucher, Havlík Procházka, Fiala, Novák Špaček, Bartoš, Beránek

Sestava Graz: Sabourin - Reinthaler, van Ballegooie, Coulombe, Lassen, Picard, Pohl - Soares, Day, Latendresse Lemieux, Kaspitz, Ganahl Lefebvre, Moderer, Labelle Strohmeier, Konecny, Zusevics