Na úvod tak účastníka mezinárodní soutěže EBEL čeká ostrá prověrka. „Půjde o zkoušku ohněm, po čtrnácti dnech na ledě a několikaměsíční pauze jdeme do zápasu. Nemám velká očekávání. O žádné velké herní a taktické kvalitě nelze hovořit. Kluci asi budou bojovat sami se sebou, než chytí rytmus,“ sdělil trenér Orlů Miroslav Fryčer.

Kometa a Orli v přípravě2008/2009
Orli – Kometa 4:5 (finále Tipsport Cupu)
2009/2010
Orli – Kometa 1:4 (Tipsport Cup)
2015/2016
Orli – Kometa 1:3 (O pohár hejtmana JMK)
2016/2017
Kometa – Orli 4:1 (O pohár hejtmana JMK)


Ten nijak nehledí na fakt, že soupeř je rozehranější. „Známe sílu Komety, ale chceme se starat o sebe a hrát svoji hru. To znamená útočné pojetí hokeje. Navíc mají šanci ukázat se hráči, kteří jsou zde na zkoušce, nebo nemají jisté místo v sestavě,“ pronesl znojemský lodivod.

Marek Čiliak.
Brněnští fanoušci jsou výborní. Budou v mém srdci navždy, děkoval dojatý Čiliak

Jeho tým zároveň vstoupí do utkání v téměř kompletním složení. „Počítám s celým mužstvem kromě zraněného Marka Kaluse. Nastoupíme proto v sestavě, s níž chceme hrát EBEL, což znamená se všemi cizinci i hráči, kteří zůstali. Ostatní kluci budou k dispozici a při duelu se třeba prohodí,“ doplnil Fryčer.


DRAVÍ MLADÍCI


Naopak Kometa v úvodu přípravy dává hodně prostoru mladým hráčům, zkušenější se přidávají postupně. „Někteří kluci zatím nenastoupili kvůli nemoci nebo protože víc trénují. Někdo z nich zase zřejmě do hry zasáhne,“ prohlásil asistent brněnského kouče Kamil Pokorný.

Právě od starších borců se mladíci učí a sbírají cenné zkušenosti. „V Brně je parádní mládežnická základna. Někde by z toho šlo poskládat áčko. Na klucích vidím, že mají chuť, jsou draví a hrají do těla. Už jenom záleží, do jaké hokejové šikovnosti dorostou. Musejí na sobě pracovat, ale určitě jde o budoucnost Komety,“ pochvaloval si brněnský útočník Martin Zaťovič.

Do přípravných zápasů zatím nenaskočil třeba kapitán Leoš Čermák nebo mistři světa z roku 2010 Ondřej Němec s Lukášem Kašparem. Otazník také visí nad startem kanadského forvarda Alexandre Malleta. „Alex měl problémy s třísly, a proto v desáté minutě v utkání proti Slovanu odstoupil,“ objasnil Pokorný.

Ilustrační foto.
Ocitli se bez stadionu. Orli dojíždějí na trénink víc než hodinu