Po loňském úspěchu, kdy juniorský kádr Jihomoravanů vybojoval titul mistrů České republiky, se tak senzace znovu nekoná. Všichni hráči, kteří vloni zůstávali pouze na výjimku, odešli. Tím se kádr smrsknul na polovinu. Celou sezónu se manšaft trápil. V základní části se mu podařilo nasbírat pouze devět bodů. To je o čtyřicet méně, než měl předposlední Liberec. Baráž tedy byla nevyhnutelná.

Hned první zápas na ledě soupeře právě proti Havířovu Orli zvládli. Následovala ale šňůra tří proher, které extraligu odstrčily z dosahu Znojma. Zápas, který byl klíčový, sehráli v sobotu na ledě Slezanů. „Nebylo to tak pěkné utkání, bylo to spíše bojovné utkání. Dá se říct, že dnes jsme byli tím šťastnějším týmem my,“ uvedl Dalibor Pasker pro klubový web, trenér Havířova.

Své věděl i gólman Petr Helešic, znojemský odchovanec: „Bohužel jsme si to utkání ztratili sami. Dvakrát byla prázdná brána a my ji netrefíme. A naopak neubráníme banální situace, útok i obrana včetně nás brankářů pokulhává celý rok a nezvládli jsme se z toho dostat.“ 

S Helešicem v bráně se Orlům podařilo nasbírat tři body.  Jako nejmladší gólman má nejlepší úspěšnost zásahů. V neúspěšné sezóně ale moc šancí nedostal. „Na rovinu musím říct, že devět bodů je žalostně málo. Nemůžeme se vymlouvat na nic, sice nám odešel téměř celý loňský tým a jedna pětka, která měla zůstat na výpomoc, se rozprchla po začátku sezóny. Ale to nemění nic na tom, že je to fiasko,“ smutnil Helešic.

Jako maskovaný muž nastoupil i v zápase o vše v Havířově. Orli se dlouho drželi. „Hra se přelévala z jedné strany na druhou, každá strana měla chvíle, kdy měla navrch. Dali jsme o jeden gól více a to rozhodlo, to byl klíčový okamžik utkání,“ vypočítával Pasker. Stejně to viděl i Milan Kastner: „První třetina se nám nepovedla, ale ve druhé jsme se zlepšili a zaslouženě i vyrovnali. Pak jsme nedali vyložené šance a to zřejmě rozhodlo. Utkání bylo vyrovnané, ale domácí se brankou z nenápadné akce dostali do vedení.“

Sny u zachování extraligy tedy zkrachovaly. Co se bude dít s juniorkou příští rok? Bude hrát první ligu s celky jako Třebíč, Vsetín nebo Přerov. Nad budoucností se zamyslel i Petr Helešic. „V klubu se odehrávají věci, ve kterých nemám moc přehled. Juniorka EBEL nebo Česká Juniorka? Nebo oboje? Toto vše je zatím neznámou musíme si počkat, co řekne vedení a jak se to vyřeší. Samozřejmě je zde i možnost odchodu, ale jak říkám, je to zatím pouze ve hvězdách…“ hádal brankář.

Baráž o extraligu je sice pro Orly už ztracená, čekají je ale ještě dva zápasy. S Ústím nad Labem a Havlíčkovým Brodem, přičemž oba týmy mají postupové ambice. Největší paradox ale zůstává na straně Znojma. Jeden rok mistrovský titul, druhý rok sestup do nižší soutěže. „Je to škoda, tím jsme přišli i o poslední šanci se udržet a sezóna pro nás končí,” uvedl smutně Milan Kastner.

Stále jsou tu ovšem i jiné možnosti. Orli můžou příští sezonu hrát juniorskou EBE ligu, o jejímž vzniku se intenzivně jedná. Mohou hrát dokonce dvě juniorské soutěže. Nebo mohou vzniknout dva kádry, jeden pro českou soutěž a druhý pro EBEL. Ale jak řekl, Helešic: „Je to pouze ve hvězdách.“

Vojtěch Pojer