Nešlo o šikanu či ponižování svěřenců, ale peprných výrazů v něm bylo nadbytek. „To je otázka míry, nic se nemá přehánět. Na druhou stranu z ničeho se nemusí dělat věda. Někdy se v kabině objeví i vulgární slovo, když je proneseno neadresně. Ani trenérští velikáni pro něj nechodili daleko,“ míní kouč fotbalistů brněnské Zbrojovky Miloslav Machálek.

Martin Stloukal
Srdcař nebo hulvát? Neuhnu ani o píď, stojí si za svým trenér Stloukal

Patří mezi distingovanější trenéry, ve sportu ovšem padají sprostá slova často. Jsou nutná? „Tvrdý jsem určitě byl, ale vždycky jsem si hlídal, abych kluky neurážel. Nikdy se mi nestalo, že bych někomu řekl, že je č… nebo ať jde do pr… Takové výrazy určitě padají, to je ve sportu normální. Kluci je znají, nehrajme si na Mirky Dušíny,“ upozorňuje bývalý hokejista a nyní lodivod Robe Vsetín Luboš Jenáček.

HLAVNĚ BEZ URÁŽEK

Z trenérů oslovených Deníkem nikdo počínání Stloukala nepovažuje za výrazně přehnané. „Patřím k důraznějším trenérům, ale každá taková chvilka má mít štábní kulturu, aby to nepřešlo v urážení. Myslím, že v nahrávce byla často velká nadsázka. Domnívám se, že až bude tento trenér moci své svěřence naopak pochválit, dozajista to udělá,“ povídá trenér extraligových házenkářů KP Brno Pavel Hladík.

Ostatně i kouč Stloukal uvedl, že mluvil k určité skupině v daný moment. „V žádném případě se to nemá paušalizovat, aby se tak mluvilo normálně. Učitel, trenér nebo vychovatel musí dítě zaujmout. Netvrdím, že se to má dělat pejorativními výrazy či náznaky, které někoho mohou zabolet, záleží na reakci v dané situaci,“ říká Stloukal o nahrávce, kterou Deník uveřejnil jako první.

Martin Stloukal
Kdo bude žrát pizzu, toho nakopu… Poslechněte si, jak trenér křičí na dorostence

Různí trenéři volí různé metody, jak motivovat své svěřence. Shodují se na tom, že osobní urážky jsou mez, přes kterou nesmí zajít. „Trenér musí hráče přesvědčit, aby pracovali, aby s nimi zatřásl, aby se probudili. Oceňoval jsem, že v nahrávce nebyly osobní urážky, to je pro mě nepřekonatelná mez,“ poznamenal bývalý československý hokejový reprezentant Radek Ťoupal, majitel bronzu z olympijských her i mistrovství světa.

MAMINKY BY SE DIVILY

Slovník dnešních teenagerů také není vybraný, navíc často vulgarity používají i proti sobě. „Občas reagují ostře, a kdyby jejich hlášky slyšely maminky, asi by se divily. Taky ostřejší slova používám, ať už ke klukům menším i velkým juniorům,“ podotkl kladenský trenér mládeže Josef Zajíc.

Zdroj: Anonym

Mezi známé bouřliváky patří Vladimír Kýhos, bývalý stratég Litvínova. „Občas se nechám unést a použiju nějaká vulgární slova, za která se potom stydím. Když se člověk rozčílí a rozohní, může se mu to stát, ale nevidím na tom nic zvláštního,“ reagoval na aktuální kauzu.

15.6.2020 - 23 kolo F:NL mezi domácí FC Zbrojovka Brno a FC Vysočina Jihlava
Pro diváka exkluzivní utkání. Zbrojovka vyprovodila Jihlavu pěti brankami

Ovšem na příliš drsný výlev vůči dorostencům Techniky upozorňuje uznávaný sportovní psycholog Michal Šafář. „Trenér má být v tomto věku vzor, převozník přes pubertu – ne parodie na vlastního nemožného fotra,“ uveřejnil Šafář na svém facebookovém profilu.