„V Hodoníně Stanley Cup nikdy nebyl, proto jsem rád, že ho mohu poprvé ukázat lidem, kteří o něj mají zájem,“ prohlásil Michal Kempný.

Legendární relikvie určená vítězi NHL dorazila do Česka po třech letech. V Hodoníně byla ale k vidění vůbec poprvé v historii. Na jih Moravy zamířila přímo z Moskvy, kde se slavnou trofejí křepčil ruský bohatýr Alexander Ovečkin. „Já jsem na rozdíl od něj s pohárem ale nespal,“ vtipkoval výborně naladěný Kempný. „Saša má možná nějaké výjimky,“ přidal s úsměvem.

Kempný si cennou relikvii stejně jako každý jiný hráč vítězného týmu užíval čtyřiadvacet hodin.

Hokejista Michal Kempný zavítal do rodného Hodonína i se Stanley Cupem.
Kempný: Na tenis jsem neměl trpělivost. Myslím si, že hokej byl dobrou volbou

Hodonínský rodák, jenž na konci června podepsal s úřadujícími šampiony nový kontrakt do roku 2022 za celkem deset milionů dolarů, se slavnou trofejí nejprve pokochal v soukromí. „Bylo to pro mě něco speciálního a moc jsem si to užil,“ líčí hokejista.

Po pondělní rodinné party zamířil Kempný v úterý dopoledne na hodonínskou radnici, kde jej společně s rodiči přijali představitelé města. „Jsem rád, že tady mohu přivítat tak vzácnou návštěvu,“ uvedl na úvod slavnostního ceremoniálu hodonínský starosta Milan Lúčka.

Speciální host dorazil na radnici se zpožděním, navíc bez poháru. Sympatický hokejista přinesl Stanley Cup až v poledne na hodonínský stadion.

Kempného i trofej přivezl hnědý Ford Mustang. Obě hlavní postavy přivítaly nadšení příznivci a připravení bubeníci. Na pódiu si pak hlavní postava nevšední akce vychutnávala ovace návštěvníků a po boku moderátora sledovala sestřihy svých gólů z české extraligy, reprezentace, KHL i NHL. Na velkoplošné obrazovce se objevily také záběry z dětství. „Hokej byl u Michala vždycky na prvním místě. Byl na všechno hodně poctivý. Co si dal do hlavy, to se snažil splnit,“ říká Ladislava Kempná.

Maminka úspěšného hokejisty hrála v synově kariéře významnou roli. „Dětem jsme s manželem obětovali všechno, toto je zasloužená odměna,“ raduje se. Na potomka je právem hrdá. „Moc mu to přeji,“ vyznala se.

Více než samotné oslavy si obyvatelka Lužic užila poslední finále přímo v hledišti. „Byl to obrovsky emotivní zážitek,“ přiznává.
Michal Kempný patří mezi slavné hodonínské odchovance, přitom v rodném městě skoro vůbec nehrál. V době, kdy s hokejem v osmi letech začínal, byl tamní zimní stadion zavřený. Proto musel talentovaný mladík dojíždět do nedaleké Břeclavi, kde ho vedli hodonínští trenéři Zdeněk Ševela a Josef Kuja. „Už tehdy byl vynikající bruslař, což mu zůstalo i dneska. Je to jeho obrovská přednost,“ míní Ševela.

V deváté třídě se šikovný hokejista i s trenéry vrátil do rodného města. „Na zimáku jsem tenkrát trávil celé dny. Chodil jsem na led s devátou třídou, dorostem i juniorkou,“ vybavuje si i po letech.

K hokeji ho přivedl senzační olympijský triumf české reprezentace v Naganu. „Uchvátilo mě to šílenství,“ vzpomíná s nostalgií. V Hodoníně ale s kamarády vydržel pouze rok. „Soutěž mu byla malá. Pro růst a další vývoj potřeboval lepší ligu,“ říká Ševela.
Přes juniorku slovenské Skalice zamířil do Brna, v Kometě celkem strávil šest sezon. Jinak hrál současný český reprezentant také za Slavii, ruský Omsk a Chicago, odkud v rozehrané sezoně odešel právě do Washingtonu, kde zažil největší úspěch kariéry. „Je vynikající, že se klukovi z Hodonína podařila takováto věc,“ pronesl Ševela.

Zájem sportovní veřejnosti o Kempného i Stanley Cup byl veliký. Podívat se na známého hokejistu i slavnou trofej dorazily přes dva tisíce fanoušků. Na mimořádné akci nescházel ani bývalý útočník druholigového Hodonína a vyhlášený kanonýr Zdeněk Jurásek.
„Pro hokejistu je to vrchol kariéry. Nemohl dosáhnout většího úspěchu,“ míní legenda SHK, které s Kempným odehrál dva zápasy. „Znám ho už delší dobu, jeho kariéru jsem sledoval. Poctivou prací a dřinou to dokázal,“ prohlásil Jurásek.

Na Zimní stadion Václava Nedomanského dorazili také další současní či bývalí Drtiči. Pohár přilákal také Vojtěcha Bártka. „Myslím, že je to jedna z největších událostí nejen v historii hodonínského hokeje, ale i celého sportu,“ je přesvědčený předseda okresního sdružení České unie sportu Hodonín Bártek. Známý sportovní činovník slavnou trofej viděl už potřetí. Poprvé v roce 2000, kdy ho do Třebíče přivezl Patrik Eliáš, podruhé v Uherském Hradišti, kde ho ukázal Ladislav Kohn. Nyní se dočkal i v Hodoníně.

„Nejvýznamnější hokejová trofej se dostala do Hodonína, který je hokejovou baštou. Jsou to nádherné okamžiky, kterých si musíme vážit, vychutnávat,“ říká. „Michalovi to všichni, co jsou, tady to přejeme. Pro Hodonín je to velká bomba, že to sem přivezl,“ přidává Jurásek.

Z Hodonína se pak Kempný společně s rodinou i cennou trofejí přesunul do Brna. Ve středu pak štafetu převezme Jakub Vrána. Útočník Washingtonu Stanley Cup zase ukáže v Praze.

Michal Kempný.
Snad jsem ostatním klukům ukázal, že existuje i jiná cesta, říká Kempný