Vedení si dlouhodobě stěžuje na to, že rakouské kluby jak po stránce peněžní, tak herní svého skromnějšího českého soupeře přehlížejí. Při odpovědích na otázky ohledně možného odchodu jsou ale představitelé Orlů skoupí na slovo. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ vzkázal majitel Pavel Ohera.

O situaci psaly také rakouské servery. „Rozhovory se Znojmem bohužel do konce termínu podání přihlášek nedopadly pozitivně,“ stojí v tiskovém prohlášení EBEL. Podle informací Deníku Rovnost je v případě krachu jednání ve hře návrat jihomoravského celku do jedné z českých soutěží.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Návrat Epopeje? Mají třetinu potřebných peněz. Moravský Krumlov dá deset milionů

Za takové situace ale čeká vedení spousta vyjednávání. Pokud se Orli chtějí vrátit do první ligy, odkud před osmi lety odcházeli, musí odkoupit licenci od jednoho ze stávajících týmů, případně požádat o výjimku výkonný výbor hokejového svazu. „Neznáme ale z minulosti žádný případ, že by výkonný výbor takovou výjimku řešil a vyhověl jí,“ uvedl mluvčí českého hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Znojmo totiž v případě návratu do české soutěže bude nováček, který bez výjimky nebo licence musí začínat od píky, tedy krajské ligy.

Klub v EBEL startuje od roku 2011, v každé sezoně kromě minulé si zahrál play-off, pouze jednou ale postoupil dál než do čtvrtfinále. Před třemi lety dokráčeli Orli do finále, v němž podlehli Salcburku 2:4 na zápasy.

Zatímco vedení intenzivně jedná o budoucnosti, hokejisté Znojma v posledních týdnech dělají radost fanouškům. Aktuální kvalifikační nadstavbu o poslední dvě místenky do play-off načali třemi výhrami, díky nimž se svěřenci trenéra Miroslava Fryčera vyhřívají na první pozici tabulky nadstavby s náskokem devíti bodů na první nepostupovou pozici Dornbirnu, jenž má ale zápas k dobru. „Kluci si uvědomili, o co se hraje, srovnali si to v hlavách a vše začalo šlapat,“ podotkl znojemský lodivod.

Tomáš Smola - Ilustrační foto.
Opavský hrdina Tomáš Smola: Na hřišti to byla válka

Starosti mu tak dělá především zranění druhého nejproduktivnějšího muže týmu Anthonya Lucianiho, který v posledním utkání proti Dornbirnu po zákroku obránce Reida McNeilla narazil na mantinel a kvůli zranění v horní polovině těla se dnes podrobí operaci. „Možná stihne play, off, pokud tam postoupíme,“ uzavřel Fryčer.

Další duel sehraje Znojmo v neděli doma proti Linci.

Orli v EBEL
2011/2012 Čtvrtfinále (se Záhřebem 0:4 na zápasy)
2012/2013 Čtvrtfinále (s Vídní 1:4 na zápasy)
2013/2014 Čtvrtfinále (s Lincem 1:4 na zápasy)
2014/2015 Čtvrtfinále (s Klagenfurtem 1:4 na zápasy)
2015/2016 Finále (se Salcburkem 2:4 na zápasy)
2016/2017 Čtvrtfinále (s Klagenfurtem 0:4 na zápasy)
2017/2018 10. místo
2018/2019 Aktuálně 1. místo v kvalifikační nadstavbě