Ze skupiny postoupí pouze dva nejlepší celky. Znojemští hokejisté se utkají s Villachem, Grazem, Dornbirnem, Fehérvárem a Lublaní. „Nečeká nás nic jednoduchého a všichni si to dobře uvědomujeme. Nezbývá nám nic jiného, než se do toho pořádně opřít. Vynasnažíme se být stejně houževnatí jako soupeři. Musíme hrát rychle a stíhat bruslit," burcuje znojemský brankář Marek Schwarz.

Základní část se znojemským hokejistům příliš nevydařila a deváté místo v tabulce znamená tuhé boje o možnost zahrát si ve vyřazovacích bojích. „Čekali jsme lepší umístění, doufali jsme, že se dostaneme mezi prvních šest celků. Na druhou stranu musím říct, že takovou sezonu si nepamatuji. Provázely nás komplikace a zranění, chvílemi nám chybělo až devět hráčů," krčí rameny sportovní manažer Rostislav Dočekal.

Nižší nadstavba20.1. 18.30 Orli–Dornbirn
22.1. 17.30 Lublaň–Orli
27.1. 19.15 Graz–Orli
29.1. 17.30 Orli–Villach
2.2. 19.15 Fehérvár-Orli
4.2. 17.30 Orli-Fehérvár
15.2. 19.15 Villach-Orli
17.2. 18.30 Orli-Graz
19.2. 17.00 Dornbirn-Orli
21.2. 19.45 Orli-Lublaň

První duel v nižší nadstavbové skupině zahájí Orli v pátek o půl sedmé večer, kdy na domácím ledě přivítají Dornbirn. Na marodce stále zůstávají zranění útočníci Radek Číp, Tomáš Plíhal a Patrik Novák. S rakouským soupeřem v letošní sezoně Znojmo dvakrát zvítězilo a dvakrát prohrálo. „S Dornbirnem jsme odehráli všechna utkání vyrovnaně. Myslím si, že můžeme čekat podobný hokej. Všichni si uvědomujeme, o co jde, chceme se dostat do play-off a nikdo nám na ledě nenechá nic zadarmo," hlásí třicetiletý gólman.

Schwarz navíc čeká lehce opatrnější a nervóznější utkání než v základní části. „Hlavně začátky zápasů. I ostatní mančafty mají velkou šanci se do vyřazovacích bojů dostat, ale chceme to být my, kdo postoupí. Dobře si zvykáme na styl, který po nás kouč chce. Vše vypadá dobře na tréninku a vypadalo i v posledním utkání s Vídní," povídá odhodlaně.

Do soubojů o play-off vede znojemský celek Roman Šimíček, který mužstvo přebral na konci minulého kalendářního roku. Pod jeho taktovkou však Orli ukořistili pouhých pět bodů v osmi zápasech. „Zatím uběhlo málo času, abychom mohli hodnotit, jak se Roman adaptoval. To ukáže až závěr sezony. Ve sportovním životě jsou důležité vyřazovací boje a ne základní část. Tam se tým může umístit na druhém místě, ale když vypadne v prvním kole, sezona je neúspěšná," tvrdí sportovní manažer týmu.

Závěr sezony už Znojmo nejspíš odehraje v aktuálním složení, žádné změny v kádru se nechystají. „V této podobě s největší pravděpodobností letošní ročník dokončíme. Kvůli zraněním, která nás potkala, máme mužstvo finančně našponované. O případném posílení budeme uvažovat jen v případě, že by se někdo zranil," dodává Dočekal.

Systém nadstavby Týmy ve vyšší i nižší nadstavbové skupině EBEL ji začnou bez bodů, které vybojovaly v základní části. Lépe umístěné týmy však získají bonusové body. Sedmý celek disponuje čtyřmi body, osmý třemi, devátý dvěma a desátý jedním. Ve skupině se utká každý s každým dvakrát. Do play-off postoupí dva nejlepší.

PATRIK EL-TALABÁNI