Smůla domácího kluziště pokračuje. Potřetí v sezoně se v mezinárodní EBEL střetly české Znojmo s orlem na hrudi a italské Bolzano s liškou. Znojemští trenéři byli nuceni opět měnit sestavu, ze které jim nově vypadl již pátý útočník, Radek Číp a připojil se tak k Romanu Tomasovi, Patriku Novákovi, Jiřímu Berounovi a Teddy Da Costovi. Čípa nahradil v prvním útoku znojemský odchovanec Marek Špaček a v brance popáté v řadě nastoupil Marek Schwarz. Na straně italského celku nechyběl v brankovišti Slovák Marcel Melicherčík.

Znojemští nezačali nejlépe, už po jednašedesáti sekundách chyboval ve středním pásmu André Lakos a jen díky promarněné šanci vystřelit to bylo stále bez branek. Poté hráli Orli v oslabení, ale do žádné velké šance soupeře nepustili a sami několikrát ve čtyřech ohrozili slovenského brankáře. Ve hře pět proti pěti však nebyla k vidění nikterak strhující hra a ani jedno z mužstev doslova neohrožovalo svého konkurenta. Ve třinácté minutě zkoušel překvapit hostujícího brankáře rychlou akcí zpoza branky Colton Yellow Horn, Melicherčík byl na svém místě. Stoupající tlak Orlů vzápětí vyvrcholil nedovoleným zákrokem a při početní převaze přestřelil poloprázdnou branku Yellow Horn. Z další akce se už ale síť za brankářem Bolzana rozvlnila. V pravý čas na pravém místě byl David Bartoš a dorazil kotouč do místa určení. Druhou branku mohl do přestávky vstřelit ještě Jan Lattner, jeho střelu ale zastavila tyčka.

Ve druhé části se opět čekalo na větší šanci, a to až do pětadvacáté minuty, kdy si ji vypracovali hráči Bolzana a dokázali ji také zužitkovat. Po ráně Thomase Seymoura se kotouč odrazil na hůl osamoceného Travise Oleksuka a skok Schwarze byl marný. Poté znovu převzali otěže Znojemští, ale všem jejich akcím chybělo buď přesné zakončení, nebo selhala rozhodující přihrávka, a duel se tak odehrával převážně ve středním pásmu.

Krátce po polovině zápasu střílel nebezpečně znojemský obránce Sean McMonagle a důrazné dorážky měli na svědomí ještě Lattner a Peter Pucher. Melicherčík byl na svém místě a podržel své barvy ve hře o vítězství. Slovenský gólman se následně vyznamenal také proti Yellow Hornovi, Patryku Wronkovi a Liboru Šulákovi. Před třetí třetinou tak bylo vše otevřené. „První dvě třetiny skvělý taktický výkon z obou stran. Bolzano pak dalo hodně štastný gól a ve třetí třetině jsme inkasovali v samotném závěru oslabení, což byla velká škoda," uvedl útočník Znojma Michal Vodný.

Po šestadvaceti sekundách třetí části se dostal do samostatného úniku bolzánský Ryan Glenn a Orly zachránil až zákrok pozorného Schwarze. Poté si hosté vyzkoušeli krátkou přesilovku pět proti třem, zužitkovat a obrátit vývoj utkání se jim však povedlo až v klasické přesilovce.

Nejproduktivnější hráč italského týmu Brodie Reid si najel na své oblíbené místo a Schwarz již jen vyrazil kotouč pod horní tyč. Za tři minuty ztratil brankář Schwarz hokejku a vyplynuly z toho obrovské zmatky v obraně Znojma, které ukončil až zákrok brankáře Orlů. Další hrubku předvedl při stoupajícím tlaku obránce Šulák, skvělý zákrok Schwarze udržel Orly ve hře. „Poslední třetinu jsme hráli jako jantaři, to jinak ani nejde nazvat. Soupeř skvěle bránil a my, místo abychom do nich bušili, to hráli na individuální průniky. To byla chyba a posledních deset minut to už byla vážně hrůza," dodal Vodný.

Minutu před koncem zápasu si vzala znojemská střídačka oddechový čas a odvolala z branky Schwarze. Při hře šest na pět se ale Znojmo nedostalo do šance a naopak dvě sekundy před závěrečnou sirénou pečetil výhru hostů ve Znojmě druhým gólem Oleksuk. „Nevím moc, co k tomu říct. Šance tam byly. Strašně nás to štve, jelikož tohle byl hodně důležitý zápas. Musíme prostě ve středu porazit Vídeň. Sice máme dost zraněných, což já nepamatuju, ale ostatní hráči jsou také kvalitní," řekl univerzál Jan Lattner, jenž nastoupil tentokrát v útoku.

Dalším soupeřem Orlů bude netradičně ve středu před kamerami rakouské televize SKY nedaleká Vídeň. Derby s lídrem tabulky staruje třicet minut po devatenácté hodině.

Orli Znojmo – HC Bolzano 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Bartoš (Yellow Horn) – 25. Oleksuk (Seymour, Reid), 45. Reid (Kearney, Root), 60. Oleksuk (Palmieri, Seymour).

Rozhodčí: Sternat, Trilar – Gatol, Zgonc. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 2504. Střely na branku: 24:26.

Znojmo: Schwarz (Nechvátal) – Šulák, Stehlík, Lakos, McMonagle, Biro, Řezníček, Kadeřávek – Vodný, Plíhal, Špaček – Hughesman, Bartoš, Yellow Horn – Wronka, Pucher, Lattner – Csamangó, Šeda, Györi.

Bolzano: Melicherčík (Smith) – Egger, Oberdörfer, Glenn, Everson, Glira, Seymour, Gellert – Vallerand, Metropolit, Palmieri – Reid, Bernard, Kearney – Insam, Root, Frank – Marchetti, Oleksuk, Frigo.