Pro nově příchozí hokejisty se jedná o první zkušenosti s EBEL. Znojemští fanoušci se učí jména jako Erik Němec, Marek Račuk, Radim Matuš nebo Tomáš Guman. „Máme kluky, kteří hráli první českou ligu, juniorskou ligu nebo třeba chvíli extraligu. Pro některé je to skok třeba i do mužského hokeje, ale perou se s tím statečně,“ vysvětlil Šimíček.

Zrovna Němcovi se na úvod ročníku daří, nasbíral devět kanadských bodů v dvanácti duelech. „Zvykal jsem si asi pět zápasů, EBEL je rychlostně podobná jako extraliga, ale hokej je útočnější, což mi vyhovuje, můžu si něco dovolit,“ naznačil změnu třiadvacetiletý forvard. „Hodně se bruslí, musel jsem trochu změnit myšlení,“ připojil další novic Petr Mrázek.

Hokejový útočník Petr Mrázek.
Probudil jsem se až v sanitce, hlásí po tvrdém ataku Mrázek

Mladé naděje žene dopředu i příklad Libora Šuláka, který se z EBEL odrazil na mistrovství světa a ke smlouvě s Detroitem Red Wings. „Jdu vlastní cestou, ale Liborův příběh je inspirativní. Dal mi naději, že to jde,“ poznamenal Němec. „Kluci si ale nemůžou myslet, že si odskočí do EBEL a skončí v NHL. Málokdo vidí Liborovu dřinu, díky které se dostal tam, kde je,“ upozornil Šimíček, jehož svěřenci v pátek v půl sedmé večer přivítají Fehérvár a o den později a hodinu dřív Bolzano.

Nebude u toho už obránce Pavel Skrbek, který se s Orly i vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dohodl na rozvázání smlouvy. Znojemská obrana momentálně nemá mezi sebou jediného třicátníka. „Snažíme se sehnat zkušeného lídra, který umí hrát do ofenzivy i defenzivy. Na trhu je to ale složité, moc jich není. Zaplácnout díru za každou cenu je zbytečné, ale pokud se někdo naskytne, sáhneme po něm,“ sdělil Šimíček.

Útok na Mrázka: pět zápasů stop

Útočník Lince Jake Dowell dostal za faul na znojemského forvarda Petra Mrázka v nedělním utkání zákaz startu v pěti zápasech. Dowell, který naskočil do osmi sezon v NHL, do Mrázka najel a trefil jej ramenem do hlavy. Bezmocného znojemského útočníka zachránila rychlá pomoc spoluhráče Antonína Bořuty, který mu vytáhl zapadlý jazyk, přesto skončil mladý útočník na pozorování v nemocnici.

Fotbalisté Znojma remizovali 1:1.
Reprezentant Růsek zařídil Znojmu proti Českým Budějovicím bod