Znojmo se představí v Litvínově bez zraněného obránce Švrčka a také bez útočníka Troligy, který po autohavárii zřejmě ztratí celou sezonu.

"Troliga je stále v nemocnici, ještě jej čekají dvě operace. Jsme s ním v kontaktu," uvedl trenér Václav Sýkora, který zažije v Litvínově svoji extraligovou premiéru na znojemské střídačce.

Mladý slovenský hokejista Tomáš Troliga, který se stal v létě novou akvizicí Znojemských orlů, se pomalu zotavuje z následků těžké havárie, z níž třiadvacátého července se štěstím vyvázl živý. Z vážných zranění se již téměř dva měsíce zotavuje v nemocnici, nicméně věří, že jednoho dne se mu podaří vrátit k hokeji, sportu, který miluje.
Troligovi se málem stala osudnou únava z dlouhé cesty z rodného Prešova na první trénink po dovolené.
"S největší pravděpodobností jsem usnul a sjel do příkopu. V tom jsem se probudil, strhnul to a tím se auto převrátilo na strom. Paradoxem je, že kdybych pokračoval rovně, sjel bych do pole a asi by se nic nestalo," uvedl třiadvacetiletý centr v rozhovoru pro klubový web.
"Všude po cestě jsou stromy po jednom a tam byly zrovna tři vedle sebe. Byl jsem tři minuty od Znojma. Půl hodiny trvalo, než mě našli, a hodinu mě vystříhávali z auta," dodal.
Poté, co ho hasiči vyprostili z auta, byl s mnoha zraněními a v bezvědomí transportován do nemocnice. Nejhůře dopadla útočníkova pravá noha, kterou mu však lékaři dokázali zachránit.
"Měl jsem ji hodinu a půl skřípnutou a neproudila mi do ní krev. Začaly mi odumírat nervy. Měl jsem vyhozené koleno, to mi vrátili. A když mi začala zase proudit do nohy krev, otékalo mi lýtko a ještě víc utlačovalo nervy," vzpomněl na nelehké chvíle Troliga.
Nyní je však jeho situace mnohem lepší.
"Dalo by se říct, že se mi daří den ode dne lépe," uvedl Troliga, který dnes musel ještě na operaci ramena. "Mám tam přetrhané klíčkové vazy. Ještě jsem měl vykloubené tři prsty na ruce. Dva vypadají dobře, malíček mi spraví současně s tím ramenem. Za čtrnáct dní, někdy kolem konce září bych už měl jít domů," odhalil Troliga.
Překonávat nelehké období mu pomáhají i jeho noví spoluhráči. "Kluci se za mnou pravidelně stavují. Nosí mi časopisy, filmy, ovoce, něco na pití. Jsou hodní, jsem s nimi stále v kontaktu," řekl hokejista, který se už přes jedno vážné zranění v kariéře přenesl.
Troliga věří, že se dokáže dát dohromady natolik, aby stihl alespoň závěr právě začínající extraligové sezony.
"Chtěl bych! Ale uvidím, jak to všechno dopadne. Operace, rehabilitace a tak. Musím nejdříve dostat stoprocentní sílu do svalů nohou a ramena a aby se mi probudily nervy v noze. Jde to pomalu, ještě necítím nohu v oblasti kotníku," přiznal Troliga. "Doufám však, že se v průběhu sezony zapojím," dodal odhodlaně.