Útočník hokejového týmu HC Slovan Ústečtí Lvi David Pazourek pomohl kdysi Znojmu k postupu do extraligy. Stejně jako Kladnu a v loňské sezoně Ústí. Přesto se necítí jako barážový specialista.

„Spíš jsem rád, že jsem mohl být u toho, jsou to úžasné pocity, když postoupíte do extraligy,“ říká hráč, který prvního prosince oslaví čtyřiatřicáté narozeniny.

Na působení ve Znojmě prý vzpomíná rád. Ačkoli právě Orli porazili minulý týden Lvy ve vzájemném duelu 4:0.

Davide, jak byste zhodnotil utkání?

Hodnotí se mi to těžko. Přijeli jsme do Znojma, nechali jsme si dát čtyři branky v oslabení, příliš jsme faulovali. Hráli jsme špatně, neměli jsme na to.

Co rozhodlo o vítězství domácího týmu, v čem byl lepší?

V proměňování přesilovek, to byl podle mě rozhodující faktor. Když se podíváme na počet vyloučení a využití, je to jasné.

Znojmo bylo před tímto zápasem o pouhé dva body v tabulce před vámi, vnímali jste proto zápas nějak jinak, brali jste ho zodpovědněji?

Samozřejmě ano, věděli jsme o tom. Taky s přihlédnutím k tomu, že teď hrajeme hodně zápasů venku, chtěli jsme se pokusit tady bodovat. Ale to se dá těžko, když dostanete první branku v sedmé minutě a kromě toho hrajete pak polovinu zápasu ve čtyřech.

Jak moc vadí hráčům, když se pořád vylučuje a hra je přerušovaná?

Hodně. Ale bohužel, fauly jsme dělali, to je bez diskuse. Metr rozhodčích je teď přísněji nastavený a my bychom si měli dávat větší pozor.

Ústí je momentálně na předposledním místě tabulky, výkony ale nepodáváte špatné. Proč tedy nestojíte v žebříčku výš?

Podle mě byly naše výkony dobré do čtvrtiny soutěže, teď v posledních zápasech se nám nedaří. Jsme i nedisciplinovaní a nehrajeme to, co je potřeba, tedy spíše obranný hokej.

Co jste jako nováček extraligy čekali od soutěže, měli jste větší ambice?

To nováčkovství je pro nás trošičku handicap, ale na druhou stranu máme zkušené mužstvo a měli bychom vědět, o čem extraliga je. Základem je pro nás určitě udržet ligu, kdyby se povedlo něco dalšího, je to už jen bonus.

Jak se na rozdílnost první ligy a extraligy díváte vy? Zažil jste obojí…

V rychlosti, extraliga se hraje ve větším tempu. Rozdíl je markantní. Když hrajeme s mužstvem ze špice tabulky, kvalita je nesrovnatelná.

Značnou část kariéry jste strávil v Brně, fandíte pořád brněnskému hokeji?

Jasně, sleduju všechny kluby, kde jsem působil. Konkrétně v Brně doufám, že hokej půjde nahoru a podaří se tam dotáhnout extraligu.

A co Znojmo? Tady jste působil čtyři sezony, vzpomínáte ještě?

Jedině v dobrém. Zůstaly mi jen hezké vzpomínky.

V týmu Lvů jsou spolu s vámi další bývalí Znojmáci, Jan Klobouček a brankář Petr Přikryl. Dali jste trenérům nějaké rady, jak na Orly?

Já myslím, že to se ani nedá, ten tým se od doby, kdy jsem tu působil já, hrozně změnil, jsou tu úplně jiní hráči než kdysi.

Znojmu a Kladnu jste pomohl dostat se do extraligy, nedávno se vám totéž podařilo s Ústím. Jsou tyto úspěchy srovnatelné?

Každý úspěch byl jiný, ale každý byl moc hezký. Pro mě jako hokejistu je to nádherný sportovní zážitek.

Za svou kariéru jste působil jen u nás v republice, zahraničí vás nikdy nelákalo, nebo nepřišla nabídka?


Nabídka nepřišla, ale mě to ani neláká. Pro mě je docela daleká už cesta do Ústí.

Váš strýc momentálně trénuje prvoligový Hradec Králové, nelákal vás k přestupu? Přece jen, třem týmům jste pomohl do extraligy, co kdyby to vyšlo i do třetice…

(smích) A víte, že to mě ani neláká? Jsem spokojený tam, kde jsem. A navíc nejsem žádný barážový specialista.

O Ústí se říká, že je to průmyslové město, na pohled nikterak pěkné. Souhlasíte s tím?

Souhlasím, bohužel. Už čtyři roky říkám, že si tam zvykám. Není to nic moc na bydlení.

Žijete v Ústí i s rodinou?

Občas za mnou přijede žena, ale většinou bývám na severu Čech sám. Děti totiž zatím nemáme.

Jak dlouho vám ještě v Ústí platí smlouva?

Letos mi smlouva končí.

A potom? Vrátíte se zpátky na Moravu?


Uvidíme. Když bude v Ústí zájem, rád bych zůstal. Ale návrat na Moravu je jedna z možností, o které stojí za to popřemýšlet.