„Všechny tři prohry byly v loňském roce, takže doufám, že v novém roce na ně vlétneme a přehrajeme je," burcuje sedmadvacetiletý útočník Martin Podešva.

V prvních dvou dnech nového roku jste si připsali dvě výhry. Jak vás povzbudily do posledních pěti kol v základní části?

Jedná se pro nás o velmi důležitý vstup do roku 2016. Výhry nám samozřejmě hodně pomůžou psychicky. Teď před sebou navíc máme domácí zápas, ve kterém chceme další tři body.

Zahrajete si o ně doma v derby proti Vídni, které jste v této sezoně už třikrát podlehli. Co tedy musíte do čtvrtého pokusu zlepšit?

Všechny tři prohry byly v loňském roce, takže doufám, že s novým rokem na ně vlétneme a přehrajeme je. Máme jim rozhodně co vracet, takže myslíme jen na tři body. Navíc věřím, že na tento zápas tradičně přijde hodně lidí a my jim předvedeme, že jsme na ně dobře připravení. Pokud budeme hrát svůj hokej, věřím, že se nemusíme ničeho bát.

Máte za sebou náročný program. Ve čtyřech dnech jste zvládli tři utkání, odpočinek jste měli pouze na Silvestra. Vyhovuje vám tohle rychlé tempo zápasů?

Když takhle často hrajeme, dáváme si tréninky jednodušší a kratší. Není na ně moc času, někdy jsme jen nacvičovali přesilovky. Osobně mi to ale vyhovuje. Radši hraju než trénuju. (smích)

Teď jste na třetím místě a odstup od sedmého máte pětibodový. Vaše šance dostat se do nadstavby v prvních šesti mužstvech jsou vysoké. Půjde o splněný předsezonní cíl?

Rozhodně uděláme maximum pro to, abychom se v lepší půlce tabulky udrželi. To je pro nás prvořadé. Pak se teprve můžeme rvát o co nejlepší příčky a nejlepší pozice pro následné play off.

Zdá se, že k vašim přednostem patří útočný hokej. Nastříleli jste víc než 140 branek, což je nejvíc z ligy. Čemu to připisujete?

Věřím, že k tomu máme stavěné hráče. Jsou kreativní a přesní v zakončení, z čehož pramení, že dáváme tolik gólů.

Za každého stavu se tedy snažíte hrát otevřený hokej?

Víceméně ano. Na lavičce jsme nabádaní k tomu, ať hrajeme pořád stejně a nezalézáme zbytečně do obrany. Snažíme se být hodně aktivní, neustále bruslit.

K vaší síle patří i proměňování přesilových her. V průměru využijete každou pátou a tím zaujímáte druhé místo v lize. Soustředíte se na jejich trénování?

Ani jsem nevěděl, že jsme na tom tak dobře. (úsměv) Každopádně právě početní výhody často rozhodují zápasy a hodně nám to pomáhá, proto se snažíme je neustále zdokonalovat.

V posledních kolech se vám podařilo porazit tabulkové sousedy. Naopak s těmi pod vámi jste ale prohráli. Čemu přikládáte, že se vám proti lépe postaveným celkům daří víc?

Často hraje velkou roli domácí prostředí. Před našimi fanoušky a bez cestování se nám hraje jednoznačně líp. Na druhou stranu nám vyhovují mužstva, která hodně bruslí a hrají otevřenější partie. V současnosti ale bereme každý bod, a dokážeme se vyhecovat proti všem soupeřům.

ADAM HAVEL