Vy jste na konferenci zmínil, že občanské sdružení hokejové mládeže nevedlo účetnictví. Jak to bylo?

Ne, že nebylo vedeno. Až tak doslova to nebylo. Je třeba rozlišit dvě období. První bylo za vedení Nezvedy a Ohery, se kterými byli ve výkonném výboru Hobza, Svoboda a Lander. Po složení funkcí Nezvedy a Ohery vloni v březnu nastal problém v tom, že ti dva rozhodovali sami bez výkonného výboru. I když byl Nezveda v předsedou, v podstatě to vedl Ohera. Jemu nelze upřít to, že do mládeže přinesl spoustu svých peněz. Zbytek výkonného výboru si mě po jeho odchodu pozval, abychom řešili co dál. Chtěli jsme po Oherovi, aby nám předal účetnictví. Po mnoha urgencích jsme se ho dočkali. Tehdy ho ani nepředal mě jako předsedovi dozorčí rady, ale  Romanovi Hobzovi, který byl zvolen předsedou. Ohera si také nechal vypracovat audit účetnictví. Vypozoroval jsem, že to je audit pro audit.

Vy jste byl předsedou dozorčí rady. Proč jste to účetnictví nehlídal?

Kritika vůči mně byla na konferenci oprávněná. Byli jsme všichni rádi, že mládež má peníze. Věděl jsem, že kdyby Ohera odešel a město nedávalo peníze, tak by bylo po hokeji. Mládež fungovala. Nikdo do toho nevrtal, jak to je. Poté, co skončil, jsme šli na město, abychom zjistili, jaké finanční toky probíhaly. Měli jsme od Ohery jen torzo dokladů, ze kterých to nebylo jasné. Nakonec se nám to podařilo dát dohromady.

Proč se Ohera chtěl nyní do mládeže vrátit?

Je to moje domněnka. EBEL měla snad uvažovat o podmínce, že kdo chce tuto soutěž hrát, musí mít juniorku. Nelíbilo se mi, že by se měl vrátit. Chystal by si zase juniorku pro áčko a dopadlo by to tak, jak už to tady bylo vloni.

Proč Ohera vlastně vloni rezignoval?

Důvod řekl, že už toho má dost a rodiče na něj tlačí. Ale to nebyl ten důvod. On je autoritativní typ a pokud není něco, podle něj, tak je zle. Několikrát jsme se kvůli tomu spolu střetli.

Na konferenci zaznělo, že devět hráčů bylo převedeno do áčka, aniž by mládež za ně získala nějaké peníze. Jak to bylo?

V době, kdy se převedli, jsem byl pracovně v Bulharsku. Když jsem se vrátil, tak už bylo po všem. Jsem rád, že na konferenci zaznělo, že se narovná vztah v tom, že pokud bude někdo z těchto hráčů prodán, dostane mládež třicet procent.

Trenér juniorky zmínil, že mu v půlce října pan Ohera prodal sedm hráčů a pak už končil přestupní termín, takže se nedalo pořádně někoho sehnat. Jak k tomuto došlo?

To bylo tím, že záležitosti kolem hráčů dělal vždycky jen Ohera. Nikdo jiný se o to nestaral. Důsledkem toho bylo, že se na poslední chvíli zjistilo, že končí přestupní termín.

Ohera s vámi pak už nespolupracoval, že by vás na tuto věc upozornil?

On s námi nespolupracoval ani předtím, protože si dělal všechno sám. Byl to ale systém, který všem vyhovoval. Peníze do mládeže díky němu přišly a nikdo nemusel žádné shánět. To je jeho zásluha. Zároveň ale může za nepořádek v celém mechanismu fungování mládeže. Na jednu stranu dík a na druhou stranu to dostal, kam to dostal.

To jste si myslel, že když někdo něco někam dává, tak za to nebude nic chtít?

Nedomýšlel jsem cíle, které šly mimo mě.

Vyjádřil jste se, že jste rád, že je ve vedení starosta. Nemáte obavy, že to dopadne, jako předtím, že za Nezvedy byl nepořádek v účetnictví?

Všem to takhle vyhovovalo. Ten systém vyhovoval svým způsobem i mně, protože Ohera dával peníze do mládeže. Nedomýšlel jsem nějaké důsledky. Mám jako předseda dozorčí komise vinu na tom, že byl nepořádek v účetnictví. Ale byla tam bezmocnost. Jaký máte donucovací prostředek, když to vede jeden člověk? Nebyl tam žádný trestná čin, šlo jen o porušení stanov, což řeší výkonný výbor.

Co si slibujete od členství starosty Gabrhela ve výkonném výboru?

Úspěchem je, že starosta Gabrhel na konferenci přišel. To Nezveda se nechal zvolit a ani tam nepřišel. Gabrhel přišel s nějakou vizí. Měl v hlavě srovnané, co by chtěl a jak by to mělo fungovat. Chce kontrolovat finanční zdroje, které do toho město vloží. To už jsem ale já městu říkal předtím, že do toho dává peníze a vůbec je nezajímá, jak s nimi Ohera hospodaří. Peníze ale nikdo neukradl v hokeji zůstaly, navíc tam Ohera dával svoje peníze. Máme ale obavy, aby Gabrhel neměl kolem sebe takové našeptávače, že může skončit jako Nezveda. Jestli se nebude řídit svým rozumem tak, jak  rozumně vystoupil na konferenci tak, tak určitě skončí.