Čekejte, že mladí Orli budou po ledě létat. Mužstvo znojemských hokejistů před sezonou výrazně omladilo, v týmu je jen pět třicátníků. „Chceme hrát agresivní a rychlý hokej. Je tomu podřízená i příprava. Tým se skládal podle toho, že jsme chtěli bruslaře, bojovníky a srdcaře. Myslím si, že se to povedlo,“ věří Roman Šimíček, trenér loňského čtvrtfinalisty EBEL.

Erik Němec z Vítkovic.
Orli posilují útok. Přišlo pět mladíků včetně Rašky

Znojemský kádr
Brankáři: Schwarz, Halász (Litvínov), Pechek (Fighting Saints, USA)
Obránci: Biro, Bořuta, Hanousek, Lattner, Stehlík Pohl (Slavia Praha), Skrbek (Olomouc), Zajíc (Pardubice), Šnajnar (Kometa)
Útočníci: Beroun, Bartoš, Csamangó, Číp, Novák, Plíhal, Yellow Horn, Špaček Guman (České Budějovice), Matuš (Třinec), E. Němec (Vítkovice), Račuk a Raška (oba Chomutov)
* v závorce předchozí kluby posil

Znojmo posílilo o jedenáct hráčů a jediný osmatřicetiletý bek Pavel Skrbek, jenž přišel z extraligové Olomouce, dorazil kvůli zkušenostem. Vedle něj posílili Orly brankáři Tomáš Halász, Jan Pechek, beci Jan Pohl, Josef Zajíc, Rostislav Šnajnar a mladí forvardi Tomáš Guman, Radim Matuš, Erik Němec, Adam Raška a Marek Račuk. „Chceme stavět na týmovém výkonu a duchu. Vytipovali jsme hráče, kteří chtějí dřít a makat. Jde o kluky, kteří jsou talentovaní a v extralize nedostali takový prostor,“ říká Šimíček.

Jedna z posil devatenáctiletý obránce Josef Zajíc mladší odehrál v Pardubicích 21 utkání a v sezoně putoval na dvě hostování. „Ve Znojmě mám šanci dostat se do hry. Je to rozdíl oproti některým extraligovým týmům, které dají mladým prostor, ale jen pár minut za zápas. Není to o tom, že když se něco nepovede, okamžitě padá deka. V extralize je to u juniorů tak, že nesmíme udělat chybu, jinak sedíme. Hrozně se těším na novou sezonu,“ hlásí syn dlouholetého kladenského forvarda Josefa Zajíce.

Se Skrbkem je v týmu nejstarší sedmatřicetiletý Jiří Beroun. „Věk je znát, ale nějak si to nepřipouštím. Je super být s mladými kluky. Je na nich strašně vidět, že chtějí. Nikdo nic nevypouští. Tým se vybral dobře, hlavně povahově,“ těší kapitána.

André Lakos.
Orli chtějí mládnout. Po Pucherovi končí i Lakos

Orli jsou ve čtvrtém týdnu přípravy, chodí na atletický ovál a cvičí v posilovně pod vedením kondičních trenérů Jakuba Šiguta a Davida Buriana, s nimiž Šimíček sestavuje plán. „Nabíráme svalovou hmotu. Zlomí se to od příštího týdne, kdy pojedeme na soustředění na kola do Jeseníků. Až se vrátíme, budou výbušné tréninky do rychlosti a dynamiky,“ nastiňuje kouč Orlů, jenž si přístup mužstva pochvaluje.

Realizační tým zatím v přípravě není v kompletním složení. Šimíček ještě hledá svého asistenta. „Intenzivně hledáme. Pomáhá nám ještě i trenér brankářů Petr Hrachovina, takže teď v létě není problém. Důležité je, abych měl asistenta na ledě. Najít dobrého loajálního asistenta je hrozně těžké, někdy těžší než najít hlavního kouče,“ povídá Šimíček, jehož tým startuje přípravu na ledě 23. července.

Bývalý hokejista Peter Pucher
Z Orla Puchera už je Žihadlo. Z tréninku nesleví

Pětačtyřicetiletý stratég počítá do sezony víceméně s hráči, které má nyní k dispozici. „Tým se vždy může doplnit, ale pokud se nestane nějaké dlouhodobé zranění, s tímto týmem začneme sezonu,“ dodává.