Minulé úterý a tuto sobotu Schwarz pomohl Znojmu k výhrám 4:3 po prodloužení nad Fehérvárem a 4:3 proti Dornbirnu. Procentuální úspěšnost zákroku má jen lehce přes 87 procent. „Po špatném úvodu sezony mě spíš zajímají týmové výsledky, než abych koukal na čísla. Asi to žádná sláva není," směje se třicetiletý brankář.

Do brány se dostal po pětizápasové pauze, kdy sledoval mladšího kolegu Patrika Nechvátala pouze ze střídačky. „Z minulé sezony v Liberci jsem už zvyklý, že musím být neustále připravený. Vždy je lepší chytat soutěžní duel, ale i na tréninku se můžu kvalitně připravit," tvrdí Schwarz.

V brankovišti dostávají prostor oba dva gólmani podobný, Nechvátal odchytal o necelých 170 minut víc. „O jejich nasazovaní se bavíme s trenérem brankářů Petrem Hrachovinou. Kdo nastoupí, se kluci dozví vždycky den před duelem. Z loňska také vím, proti kterým soupeřům se Patrikovi dařilo. Chceme je střídat pravidelně i nadále," podotýká znojemský kouč Jiří Režnar.

Brankáři Orlů
Patrik Nechvátal
Odchytané minuty: 476
Úsp. zákroků: 92,34 %
Průměr obdržených branek na zápas: 2,52

Marek Schwarz
Odchytané minuty: 310
Úsp. zákroků: 87,26 %
Průměr obdržených branek na zápas: 3,87

Pravidelné střídání Schwarzovi nevadí. „Patrik chytá výborně, taky se cítím v pohodě. V naší situaci je dobře, že nás trenéři chtějí udržet v tempu. Ze začátku se mi nechytalo ideálně, mužstvo si muselo nejprve sednout," povídá gólman se zkušenostmi ze zámoří.

Znojemští brankáři každý drží hokejku v jiné ruce. „Určitě je výhoda, že Marek chytá v opačném gardu. Všechny týmy se připravují na brankáře při různých situacích. Naši soupeři se musí chystat na obě varianty," vysvětluje Režnar.

Gólmanské duo spolu vychází dobře. „Nemáme spolu žádný problém, sedíme vedle sebe v kabině," potvrzuje Schwarz. „Máme dobrý vztah, je mezi námi pouze zdravá konkurence," hodnotí vzájemný vztah znojemský brankář Nechvátal.

Vepředu znojemskému týmu pomůže nejproduktivnější hráč minulé sezony v EBEL Yellow Horn. Útočník se do kádru Orlů vrací po předčasném konci v Plzni. „Loni u nás odvedl výbornou práci. Jestliže se podaří vyřídit všechny formality, může naskočit již do středečního utkání proti Fehérváru," říká na klubovém webu sportovní manažer Rostislav Dočekal.

PATRIK EL-TALABÁNI