Co vás přivábilo do Znojma?

Líbil se mi přístup a vize manažera Rostislava Dočekala. Když jsme se bavili o hokeji, byli jsme na stejné notě. Lákají mě i vysoké ambice Orlů, navíc hrají Ligu mistrů.

Dostal jste i další nabídky?

Měl jsem nějaké další možnosti, ale ze znojemské strany šlo o rychlé jednání. Rakouská liga mě láká víc než třeba česká. Nebylo nad čím přemýšlet.

Petr Kalus
Věk: 28 let
Pozice: pravé/levé křídlo
Držení hole: levá
Draft: 39. pozice, druhé kolo, Boston Bruins, 2005
Předchozí kluby: Vítkovice, Regina Pats (WHL), Boston Bruins (NHL), Providence Bruins (AHL), MVD Balašicha (KHL), Minnesota Wild (NHL), Houston Aeros (AHL), Springfield Falcons (AHL), Jokerit Helsinky (Fin.), Slavia Praha, MODO (Švéd.), Fassa (It.), Djugardens (Švéd.), Dukla Trenčín, Nottingham Panthers (Ang.), Herning (Dán.), Grenoble (Fra.)

Co vnesete do hry Orlů?

Můj styl hokeje je už od juniorů založený na důrazu a zdravém respektu. V tom se nezměním, ale mám i nějaké zkušenosti a můžu být produktivní.

Tím pádem vám zřejmě bude sedět soutěž EBEL.

Myslím, že to klapne. 
V soutěži je hodně Kanaďanů. Hraje se zde hokej nahoru dolů a není svázaný výrazně taktikou. Je atraktivní i pro diváky.

Prošel jste několik různých soutěží a zemí. Chcete se ve Znojmě usadit?

V zahraničí to není tak ustálené jak u nás, kde jste zakořeněný několik let a klub má na vás práva. Venku se všichni vidí s pohárem v ruce a požaduje se minimálně play off. Když se neudělá úspěch, okamžitě se mění trenér a hráčský kádr. Hokejisté zkrátka pendlují. Určitě bych se rád usadil, ale hokejisté jdou i za podmínkami.

Kterou zahraniční zkušenost byste vypíchl?

Nerad srovnávám, každá liga má svoje. Například v Anglii jsou skoro v každém mančaftu kanadští trenéři. V Nottinghamu, Sheffieldu či Belfastu jsou špičkové organizace. Člověk má představu, že se v Anglii hraje jen fotbal, ale v Nottinghamu třeba chodilo osm až devět tisíc lidí na každý zápas. Na soupiskách byli hráči, kteří prošli NHL nebo nižší americkou ligou AHL.

Referoval jste Orlům díky zkušenostem z Francie o další posile Kevinu Bruijstenovi?

Na manažerovi Dočekalovi se mi líbí, že se nebojí vzít takové hráče. Je fuk, jestli jde o Nizozemce nebo Číňana, kouká se na kvalitu. Vždyť v Nizozemsku trénují kanadští kouči. Bruijstena jsem viděl a je to kvalitní hokejista s potenciálem.

V NHL jste dal z prvních tří střel na branku tři góly. Máte tento kousek ještě v mysli?

Je to za mnou, stalo se to před deseti lety. Lidé se mě na kuriozitu ptají, ale byl jsem hlavně šťastný, že jsem si v NHL zahrál. Jde o soutěž, která je o tři levely výš než všechny ostatní.