První zápas finálové série okresního hokejového přeboru  mezi Cobrou  Znojmo a Jockeritem Znojmo se hraje dnes večer od tři čtvrtě na osm. Cobra je favoritem, vyhrála základní část. V šestnácti utkáních prohrála jen dvakrát. Jednou právě se svým finálovým sokem a podruhé s Pantery.

„Šance jsou padesát na padesát. Jockerit je velmi silné mužstvo, které má hráče, jenž prošli mládežnickým hokejem. Ale my máme také bývalé hokejisty,“ zamyslel se hráč Jockeritu Karel Vaněk, který je ve svých čtyřiapadesáti letech oporou týmu.

Cobra si je ale vědoma síly svého soupeře.  „Jsme papírový favorit. To bychom chtěli potvrdit a vyhrát. Jockerit  je ale silný tým. Nehrál proti nám vždy v nejsilnější sestavě. Myslím, že se ale teď sejdou a bude velmi těžké je porazit,“ prohlásil vedoucí týmu Cobra Marek Kovář.

Finále se bude hrát na dvě utkání. Mužstva jednají o tom, že by se hrálo na dva vítězné zápasy.

Kromě finálových bojů začne v sobotu  duel mezi Výrovicemi a Pantery o třetí místo.

Letos se Znovín ligy zúčastnilo pět týmů. Kromě již zmiňovaných to byly ještě Horní Dunajovice. „Všech pět mužstev jsou stálice Znovín ligy. Hrají už od začátku soutěže. Teď jsme vzali pod svá křídla, ve spolupráci s krajským sdružením hokejového svazu, znojemskou amatérskou hokejovou ligu. Vedeme jim zápasy, tabulky. Jsme v prvním roce jakéhosi oťukávání, kdy hledáme ideální formu spolupráce. Zatím to funguje dobře. Tím, že jsou pod námi, mají i dobré časy pronájmu ledu. Nemusí hrát v jedenáct večer. Kluci se tam zlepšují a třeba se jedno či dvě družstva přidají k nám do Znovín ligy,“ přiblížil předseda výkonného výboru znojemského hokeje Hynek Blaha.

O budoucnost znojemského hokejového přeboru nemají strach ani  zástupci týmů. „Myslím, že čtyři mužstva se dají vždycky dohromady. Soutěž má tradici a určitě bude fungovat dál,“ sdělil Vaněk.

Za celou dobu fungování Znovín ligy hrálo letos nejméně mužstev. „Cenová náročnost stoupá, město nám zvedlo pronájem ledu o pět set korun. Na sezonu potřebujeme na pronájem ledu a rozhodčí určitě padesát tisíc,“ nastínil Kovář.

Soutěž zahájila svoji činnost před dvanácti lety. „V roce 1998 jsme začali fungovat pod hokejovým svazem. Bylo to kvůli pojištění, když se stanou nějaká zranění a také, aby přestupy měly nějaký řád.  Dávali jsme to dohromady s Mojmírem Kladníkem. Velice nám se vším pomohl Jaroslav Štěpán. Já se stal předsedou výkonného výboru znojemského hokeje,“ vrátil se k začátkům Blaha.

V počátcích se okresního přeboru zúčastňovalo více týmů. „Tehdy začínalo jedenáct mužstev. Některá pak odešla, jiná zase přišla. Před třemi lety nás bylo ještě osm. Skončila Skalice, která hraje už jen na amatérské bázi. Potom odešly Ctidružice. Hrají v Moravských Budějovicích, kde funguje amatérská soutěž. Mužstvo Lions se rozpadlo, už neměli lidi,“ zavzpomínal předseda.

Znovín ligu hrají úplní amatéři, kteří v podstatě vyrostli na rybníku. Většinou jsou to ale hráči s hokejovými zkušenostmi, z nichž někteří s hodně velkými. „V naší lize hrají i mistři republiky Roman Kaňkovský a Milan Kastner,“ zmínil Blaha.

Tabulka Znovín ligy
základní část

1. Cobra Znojmo 16 13 1 2 157:93 27
2. PSK.Panthers 16 10 1 5 147:110 21
3. Jockerit Znojmo 16 9 1 6 146:119 19
4. SK Výrovice 16 4 1 11 104:138 9
5. H. Dunajovice 16 2 0 14 76:170 4

Do play-off postoupily první čtyři týmy, které v prvním kole hrály s těmito výsledky:
SK Výrovice – HC Cobra Znojmo 1 : 11 (0:3, 1:5, 0:3)

HC Cobra Znojmo – SK Výrovice 12 : 2 (2:0, 4:1, 6:1)

PSK Panthers Znojmo- HC Jockerit Znojmo 2 : 3 (2:2, 0:0, 0:1)

HC Cobra Znojmo – SK Výrovice 12 : 2 (2:0, 4:1, 6:1)
Z těchto zápasů pak vzešla finálová dvojice Cobra a Jockerit a dvojice hrající o třetí místo Výrovice a PSK Panthers Znojmo.