Ve znojemském klubu se tak rázem dýchá lépe. „Byla to úleva. Vítězství jsme potřebovali jako sůl. Hráči mají vyšší sebevědomí, i nálada v kabině se zvedla,“ pochvaloval si trenér Jihomoravanů Miroslav Fryčer.

Co jste změnili oproti předešlým zápasům?

Nezměnilo se toho moc. Jen jsme nesměli dostat rychlý gól a potřebovali se soustředit. Věnovali jsme se bránění a také nás podržel brankář Teemu Lassila. Gólman hraje podstatnou roli. Když nechytá dobře, sebevědomí týmu jde dolů. O víkendu se sešlo všechno, jak jsme si přáli. Kluci si začali věřit a naší hrou jsme si přitáhli štěstí na svou stranu.

Souboj Olympie Ráječko se Svratkou Brno, ilustrační foto.
Chmurný podzim. Olympia nebo Baník vyklidily pozice, za propady může i marodka

Orli sehráli o víkendu dva zápasy. Ovlivnila duel s Innsbruckem únava?

Ne. Bruslili jsme, chodili soupeři do těla. V první třetině jsme je přestříleli, hráli aktivněji a lépe, jenže soupeř nás potrestal za individuální chybu. Místo stavu 0:1 jsme mohli jít do šaten se skóre 3:1. Pak jsme začali nesmyslně lítat a dostali další branky. Musím ale před kluky smeknout, ve třetí třetině se vrátili k tomu, co jsme předváděli s Dornbirnem. Dotáhli jsme zápas do prodloužení, kde Luciani minul prázdnou bránu a soupeř skóroval z protiútoku. Bylo to trochu o smůle, ale je vidět, že se mužstvo zvedá.

S psychikou týmu jste již spokojený?

Vidím, že si kluci začali víc věřit. Za stavu 0:3 proti Innsbrucku si nikdo nepřipouštěl, že odjedeme bez bodu. To bylo velice pozitivní. Jsem optimista a věřím, že všechno přijde. Z některých hráčů to již spadlo úplně, z jiných částečně. Ti, co hrají v pohodě, teď musí táhnout zbytek mančaftu. Po vítězství jsem klukům pogratuloval, že do utkání dali srdce a hráli bojovně, jak jsme po nich chtěli. Ale to očekáváme pokaždé, a ne v jednom z pěti zápasů.

Jaké slabiny stále vidíte ve vaší hře?

Trnem v patě jsou přesilovky. To je pasáž, kterou v dnešní době potřebujete mít opravdu dobrou. My se prosadíme třikrát a pak osmkrát ne. Jsou tu faktory, které bereme v potaz a každý trénink se je snažíme odstranit. Šablona přesilovek je daná, ale v zápasech musíte reagovat na soupeře. Je to na individualitě hráčů.

Stolní tenistky Moravského Krumlova hostily evropský pohár ETTU.
Stolní tenistky Moravského Krumlova postoupily v evropském poháru

Stále provedete změny, které jste naznačil minulý týden?

Nebyla to planá výhrůžka do nebes ani výstřel do tmy. Změny určitě přijdou, protože některé věci nehodláme tolerovat a nechceme je tu. Někteří klíčoví hráči zkrátka musí v týmu hrát klíčovou roli. Konkrétní změny nicméně zatím neprozradím.

V úterý čeká Znojmo čtvrtý Salzburg. S čím na něj vyrukujete?

Chceme sebevědomě hrát svoji hru. Nesmíme se zaleknout vlastního publika. Jsme schopni porazit kohokoli, stejně tak můžeme s kýmkoli prohrát. Je nám jedno, zda přijede Salzburg či Dornbirn. Věřím, že konečně předvedeme doma kvalitní výkon, jaký od nás fanoušci očekávají a že Lassila bude chytat jako o víkendu.

JAROSLAV GALBA

Policejní kontroly na alkohol u řidičů autobusů.
Tristní výsledek kontrol: Tři řidiči autobusů sedli za volant pod vlivem