Sledge hokejový brankář Jan Matoušek má na svém kontě další cennou medaili. S týmem Karlových Varů se totiž znojemský rodák zúčastnil největšího turnaje na světě ve sledge hokeji MalmöOpen a do České republiky přivezl stříbrnou medaili.

V lize chytáte za Zlín a teď jste hájil barvy Karlových Varů. Jak to?

Na posledním reprezentačním soustředění mě oslovil jeden spoluhráč, který ve Varech hraje a řekl mi o možnosti zúčastnit se tohoto turnaje. Já tomu nejdřív nepřikládal nějakou velkou důležitost. Pak mi ale zavolal a musím přiznat, že jsem z toho měl obrovskou radost.

Jak by se dal charakterizovat švédský turnaj?

Ve chvíli, kdy se odehrává turnaj ve sledge hokeji, soupeří tam mezi sebou i další handicapovaní sportovci. Každopádně tento turnaj patří k nejlepším a největším na světě. Takže už jen to jeho prestižní jméno dělá své.

Kolik tam bylo týmů a jak jste si vůbec v základní skupině vedli?
Celkem se turnaje zúčastnilo deset týmů. Byly tam dva holandské, dva švédské, pak třeba Poláci, Norové a podobně. Ve skupině jsme kromě prvního utkání všechno jasně vyhráli. V prvním zápase jsme s domácím týmem remizovali 1:1. Ale jelikož jsme nakonec měli lepší skóre, postoupili jsme ze skupiny z prvního místa a měli tu čest zahrát si finále.

Jak vypadalo finále?
To jsme hráli s Oslem, které je nabité norskými reprezentanty a moc velké šance jsme si nedávali. Nakonec jsme s nimi hráli vyrovnanou partii a několikrát v utkání i vedli. Nakonec jsme dostali rozhodující branku devět vteřin před koncem prodloužení a prohráli jsme 4:5.

Jel jste do Švédska jako jasná brankářská jednička?
To vůbec. Bylo mi řečeno, že když jim vypadla jednička, bude prvním gólmanem jejich dvojka a já mu budu krýt záda. Nakonec on nastoupil jen do prvního utkání a pak už jsem zbytek turnaje odchytal já.

Jaká byla cesta do Švédska?
Ta byla docela úsměvná. Necestovali jsme trajektem, ale jeli přes mosty. Navíc jsme na jedné benzince zapomněli na jednoho našeho spoluhráče a všimli si toho, až jsme byli dávno na cestě. Nakonec to ale dobře dopadlo.

Co vám turnaj vůbec dal?
Byla to skvělá příprava. Jelikož jsme se Zlínem nebyli v play-off, bylo to pro mě úžasné zakončení sezony.

Co vás čeká v nejbližší době?
Teď máme na konci každého měsíce reprezentační soustředění a vrcholem pak bude světový šampionát doma v Ostravě. Tam budeme mít těžký úkol, a to udržet se v elitní skupině. Pokud se nám to povede, zajistíme si letenku na zimní paralympiádu.

Nemůže být pro vás nevýhoda, že nehrajete play-off s ohledem na mistrovství světa?
Určitě bych si ho radši zahrál a odchytal více utkání. Ale bohužel, můžeme si za to sami. I proto jsem rád, že jsem mohl absolvovat švédský turnaj. Navíc se ve Znojmě dostanu dvakrát týdně na led, tak to snad nebude tak hrozné.